fbpx
Kaupunkiuutiset

Työttömien teatteritoiminta antaa itseluottamusta ja vertaistukea

Antti Kemppainen ja Hannu Räisä kunnostavat näyttämöä Taidekasarmin elokuvateatterissa tiistaiaamuna. Illalla edessä on Tuulimylly Teatterin esitys Syytetty – Työtön! tarinoita Absurdistanista. Ohjaajat kiittelevät ryhmään kuuluvien työttömien rohkeutta ja heittäytymiskykyä.

– Tähän pisteeseen pääseminen on porukalta uskomaton suoritus, todella ihan huikea, Kemppainen sanoo.

– Ei ole helppoa lähteä pystymetsästä vetämään teatteria 100 hengen yleisölle, kun se ei ole sitä aina ammattilaisellekaan.

Tuulimylly Teatteri on Työnpaikka-hankkeen ja Hurja Tuotannon kehittämä pilottikonsepti, jossa työttömille on tarjottu teatteritoimintaa. Hämeenlinnassa toimiva harrastajaryhmä koostuu pääasiassa työvoimapalvelujen asiakkaista. Teatterin toiminta on kuntouttavaa toimintaa ja sen tarkoitus on kohottaa itsetuntoa, esiintymisvalmiutta ja antaa eväitä työmarkkinoille siirtymiseen. Tuulimylly antaa osallistujilleen myös monipuoliset mahdollisuudet sosiaalisten taitojen kehittämiseen ja on sosiaalinen kohtaamispaikka, joka toimii vertaistukena osallistujille. Toiminta alkoi tammikuussa 2015.

– Ryhmä on kokoontunut kerran viikossa ja mukana on ollut erilaisista lähtökohdista tulevia ihmisiä. Hyvin paljon aikaa käytettiin tekstin tuottamiseen.

– Jotkut kirjoittivat elämäntarinaansa, toiset osallistuivat keskustellen. Asioiden jakaminen ryhmässä ei ole aina itsestään selvää, mutta tässä porukassa se tapahtui luontevasti.

Kynnys matalalla

Tuulimyllyteatterin elämä jatkuu nyt Kemppaisen ja Räisän vetämissä ryhmissä ensi maanantaista lähtien ja niissä on vielä tilaa halukkaille. Mukaan pääsee henkilö, joka on saanut vähintään 300 päivää työmarkkinatukea ja on hattulalainen, janakkalalainen tai hämeenlinnalainen. Ilmoittautuminen tapahtuu oman sosiaalialan työntekijän kautta. Molemmat ryhmät kokoontuvat 12 kertaa 4 tunniksi joulukuun puoliväliin saakka.

Kemppaisen kurssin nimi on Ilmaisu ja esiintyminen.

– Keskityn matalan kynnyksen teatteri-ilmaisuun, itsensä kohtaamiseen ja jonkun verran myös improvisaatioon, ohjaaja kuvailee.

– Tarkoituksena on vahvistaa osallistujan identiteettiä, itsetuntemusta ja itseluottamusta. Omien kokemusten jakaminen toisten kanssa on myös hyvin merkittävässä osassa. Esiintymään ei ketään pakoteta.

Räisän ryhmän nimi on Nukketeatteri ja käden taidot.

– Nukketeatteri on tuossa otsikossa ehkä liiankin korostunut, Räisä tuumaa.

– Keskitymme käden taitoihin kuvallisen ilmaisun kautta. Uskon kädellä tekemiseen, koska sen kautta ihminen voi jäsentää omaa olemistaan suhteessa ympäröivään maailmaan. Teatteri-ilmaisu voi olla terapeuttista, mutta me emme ole terapeutteja. Sen sijaan voimme tarjota erilaisia keinoja, metodeja ja medioita tarinan kertomiseen.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset