Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Työttömyys antoi tilaa ajatella - Laura Lappalainen löysi intohimonsa korujen tekemisestä

Laura Lappalainen suunnittelee ja valmistaa korunsa alusta loppuun kotonaan oman työpöytänsä ääressä. Hän tekee yleensä monta samanlaista korua kerralla, yksi valmistusvaihe kerrallaan. Viiden korvakoruparin valmistamiseen kuluu aikaa noin kahdesta kolmeen tuntia. Kuva: Kaisa Naapuri

”Jos olisin räppäri, mun nimi olisi ’Laraneli'”, vitsaili Laura Lappalainen, 37, tylsällä automatkalla miehensä kanssa.

Korujen tekeminen alkoi Tampereelta työväenopiston nahkakurssilta kolmisen vuotta sitten. Korumerkin nimeksi tuli Laraneli Design.

– Olin jo kouluaikana haaveillut korujen tekemisestä, Lappalainen kertoo.

Ajatus jäi kytemään ja hän valmistui Hämeen ammattikorkeakoulusta muotoilun artenomiksi vuonna 2012 pääaineenaan lasi ja keramiikka.

 

Lappalainen ei kuitenkaan valinnut korujensa materiaaliksi tuttuja lasia ja keramiikkaa, sillä korujen valmistaminen niistä olisi ollut paljon työläämpää kuin nahasta. Hänellä olisi pitänyt olla erikseen työhuone ja enemmän resursseja korujen tekemiseen.

– Tampereella asuessani olin hetkellisesti vailla töitä ja mulla oli enemmän aikaa miettiä kaikkea. En ollut tehnyt mitään pitkään aikaan käsillä ja ilmoittauduin kurssille, jolla opiskeltiin nahantyöstämistä. Ajattelin, että nyt on aika.

 

Ensimmäisen vuoden Lappalainen pystyi keskittymään lähes täysin uusien taitojen opetteluun ja korubrändinsä rakentamiseen. Jossain vaiheessa hän laittoi kuvia itse suunnittelemistaan ja valmistamistaan koruista Instagramiin ja ihmiset alkoivat kiinnostua niistä.

– Käärin hihat ja päätin, että nyt alan tehdä näitä ihan tosissaan.

 

Lappalainen valmistaa korunsa pääosin kasviparkitusta nahasta, joka on ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin esimerkiksi kromilla parkittu, eli käsitelty, nahka.

Hän käyttää myös jonkun verran muuta värjättyä nahkaa, koska siitä on helpompi muotoilla joitakin koruja. Lappalainen haluaa olla varma nahan alkuperästä ja laadusta ja tilaakin sitä vain luotettavilta suomalaistoimittajilta.

– Ekologisuus ja eettisyys ovat tärkeitä arvoja työssäni. Käytän paljon myös kierrätettyä nahkaa, hän kertoo.

– Nahka puhuttelee materiaalina, koska se on luonnonmateriaali.

 

Lappalaista inspiroi skandinaavisen karu, mutta kauniin puhdas luonto, minimalismi sekä graafiset linjat naisellisella otteella. Hän tykkää liikkua luonnossa ja hakea uutta inspiraatiota sieltä.

– Aistin ympäristöä kaikilla aisteillani. Luonnossa on niin monenlaisia muotoja, erilaisia pintoja ja struktuureja.

Välillä Lappalainen saattaa myös katsella valokuvia netistä ja inspiroitua jostakin muodosta, joka viehättää häntä. Koruissaan hän hakee selkeää muotokieltä.

 

Tällä hetkellä Lappalainen työskentelee osa-aikaisena työntekijänä naisten alusvaateliikkeessä. Niin hän pystyy edelleen käyttämään puolet ajastaan korujen tekemiseen.

– Olen jossain vaiheessa miettinyt tämän brändin laajentamista aika paljonkin. Yksin en varmaan pystyisi siihen, mutta jos saisin jonkun kumppanin siihen, niin sitten se voisi toimiakin. Silloin työmäärää voisi jakaa, Lappalainen pohtii.

– Mua kiinnostaisi myös vaatteidensuunnittelu ja -valmistus. Siitä mulla ei kuitenkaan ole kokemusta, mutta jos joku innokas löytyisi, niin olisi kiva suunnitella yhdessä jotain.

 

Lappalainen haaveilee myös tulevaisuudessa jonkinlaisesta auttamisammatista, johon voisi mahdollisesti yhdistää käsillä tekemisen. Hän haluaisi ohjata käsillä tekemistä kuntouttavana toimintana ihmisille, jotka eivät pysty normaalisti toimimaan yhteiskunnassa.

– Käsillä tekemisessä on jotakin todella terapeuttista. Ajatukset tyhjenevät, kun saa luotua jotain konkreettista tähän maailmaan ja näkee oman yksilöllisen kädenjälkensä.

 

Laura Lappalainen

Suunnittelee ja valmistaa koruja Laraneli Design -merkkinsä alla, pääosin kasviparkitusta nahasta.

Koulutus: Muotoilun artenomi Hämeen Ammattikorkeakoulusta. Erikoistunut lasi ja keramiikkaan.

Asuu Hämeenlinnassa, mutta on alun perin Keski-Suomesta kotoisin.

Perheeseen kuuluu mies, tatuoija Olli-Pekka Lappalainen, sekä heidän 9- ja 6-vuotiaat poikansa.

Harrastuksina on Netflixin katsominen ja luonnossa samoilu.

Motto: ”Jalat maassa ja pää pilvissä.”

Koruja jälleenmyyvät parturi-kampaamo Relaamo Hämeenlinnassa ja New Bohemia Tampereella sekä verkkokaupat Weecos.com ja Bellapuoti.com.

Instagramissa nimimerkillä ”laraneli_design” tai osoitteessa www.instagram.com/laraneli_design.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset