Kaupunkiuutiset Hattula

Tyrvännön Retulansaari sai oman historiateoksen

Saari on historian aarreaitta ja samaan aikaan elävä yhteisö.
Eero Ojanen ja Katri Erkamo selaavat uunituoretta Retulansaaren historiateosta. Kirjaan on saatu runsaasti kuvia ja myös useita vanhoja karttoja. Kuva: Pekka Rautiainen
Eero Ojanen ja Katri Erkamo selaavat uunituoretta Retulansaaren historiateosta. Kirjaan on saatu runsaasti kuvia ja myös useita vanhoja karttoja. Kuva: Pekka Rautiainen

Retulansaaresta voisi kirjoittaa monta kirjaa. Esimerkiksi saaren rikas luonto ja arkeologiset löydöt olisivat oman kirjansa ansainneet.

Molempia aihepiirejä sivutaan juuri ilmestyneessä Retulansaaren historia -teoksessa, jonka painopiste on kuitenkin ihmisen toiminnassa.

Kirjan on kirjoittanut Eero Ojanen, joka on aiemmin kirjoittanut muun muassa Tyrvännön kunnan sekä Hattulan seurakunnan historian.

 

Ojanen kertoo, että Retulansaari-kirjan runko syntyi jo 2000-luvun alkuvuosina, jolloin hän työskenteli Ylikartanon kulttuuripaikassa. Ylikartano on yksi saaren kolmesta talonpoikaistalosta, jotka syntyivät, kun Retulan kartano jaettiin 1800-luvulla.

Kun Ylikartano palasi takaisin yksityisomistukseen, historiakirjan tekeminen jäi kesken.

 

Kolme vuotta sitten Tyrväntö-seura päätti kuitenkin julkaista Retulansaaren historian, jolloin Ojanen saattoi hyödyntää vanhaa aineistoaan. Sitä tosin on täydennetty tiedoilla muun muassa muista saaren taloista.

Apuna tietojen keruussa on ollut Laurilan talon asukas Katri Erkamo miehensä Matin kanssa.

Eero Ojanen sanoo, että harvassa paikassa historia on läsnä samalla tavalla kuin Retulansaaren muinaismaisemassa.

– Saaressa on asuttu yhtäjaksoisesti 2000 vuotta, ja siihen on syynsä. Se on ollut suotuisa asuinpaikka, Ojanen sanoo.

Matti Erkamo kertoo, että saaressa on esimerkiksi usein hieman lämpimämpää kuin mantereen puolella. Siitä pitää huolen Vanajanselkä, joka kerran lämmettyään pitää lämmön pitkään.

Erkamot muuttivat Retulansaareen Katri Erkamon lapsuudenkodin naapuriin 1980-luvulla. Katri Erkamoa miellyttää historiateoksessa erityisesti jatkuvuuden tuntu.

– Kaikissa kolmessa saaren talossa on elämää ja tulevaisuudensuunnitelmia, ja se tulee hyvin esiin myös kirjassa, joka päättyy kevään toukotöihin.

 

Retulansaari-kirja on 113-sivuinen, ja siinä on runsaasti kuvia. Kirjan ulkoasun on suunnitellut ja taiton toteuttanut toimittaja, Tyrväntö-aktiivi Markku Karvonen.

Kirjaa myyvät Tyrväntö-seuran johtokunnan jäsenet sekä Tyrvännön järvikalastusmuseo. Yhteystiedot löytyvät seuran verkkosivuilta tyrvanto.net. Tyrväntö-seuran julkaisema kotiseutulehti Tyrväntö on myös juuri ilmestynyt.

Perinnemaisema

Retula mainitaan historiallisissa lähteissä jo vuonna 1492.

Alueella on jäljellä 15 kuppikiveä sekä paljon rautakautisia hautaröykkiöitä.

Vanhimmat esinelöydöt on ajoitettu 500-luvulle.

Alikartanon, Ylikartanon ja Laurilan tilojen rakennukset muodostavat hyvin säilyneen 1800-luvun raittikylän.

Lähde: Häme-Wiki

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset