fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Tyttärensä itsemurhan kautta menettänyt Erja Nyman haluaa nyt tukea muita

Erja Nymanin Jenny-tyttären kuolemasta on kulunut syksyllä neljä vuotta. Nyt on aika tukea muita, Nyman sanoo. Kuva: Esko Tuovinen

Erja Nyman menetti tyttärensä itsemurhan kautta syksyllä 2015.

Ensimmäiset pari vuotta Jennyn kuoleman jälkeen menivät kuin sumussa. Suru tunki kaikkialle.

Nyt, kolme ja puoli vuotta myöhemmin, Erja Nyman haluaa auttaa muita saman kokeneita. Siksi hän on mukana perustamassa vertaistukiryhmää Hämeenlinnaan.

 

Keskiviikkona järjestetään ensimmäinen tilaisuus läheisen itsemurhan kokeneille. Syksyllä on säännöllisen vertaistukiryhmän vuoro.

Erja Nyman ja toinen Surunauha ry:n kouluttama vertaistukija ohjaavat keskiviikon tilaisuuden.

Nyman toivoo, että ihmiset, joita läheisen itsemurha on koskettanut, saapuvat rohkeasti paikalle.

– Ei ole väliä, onko itsemurhasta kulunut viikko tai 10 vuotta. On todella tärkeää päästä purkamaan ajatuksia.

 

Häntä itseään vertaistuki on auttanut valtavasti.

– Väheksymättä ollenkaan ystäviäni, vertaistuki oli erittäin tärkeää. Erityisesti alkuvaiheessa minulle oli hyvin tärkeä kuulla läheisen itsemurhan kokeneilta, että he ovat löytäneet iloa ja valoa, vaikka läheinen onkin kuollut. Sain valtavasti toivoa siitä, että elämällä on vielä tapahtuneen jälkeenkin annettavaa.

Hämeenlinnassa ei ole aiemmin toiminut omaa vertaistukiryhmää. Nyman joutui itse selvittämään, mistä vertaistuessa on kyse ja mistä sitä voi saada. Hän toivoo, että nykyään ammattilaiset osaavat jo ohjata läheisen menettäneen vertaistuen pariin.

 

Suru kulkee Nymanin matkakumppanina edelleen ja ehkä aina. Se on kuitenkin muuttanut muotoaan, nykyään suru on lempeää kaipausta, eikä muserra täysin.

– Muistan, kun istuin kriisiavun kanssa keittiössämme ja ajattelin, että jonain päivänä pystyn vielä puhumaan tästä. Päätin silloin, ettei Jennyn kuolema voi olla turha. Minusta voi olla apua, tukea ja iloa jollekin toiselle saman kokeneelle.

Nyt on sen aika.

 

Tilaisuus itsemurhan kokeneiden läheisille FinFamin tiloissa Suomen Kasarmilla (rakennus 2, huone 117) 8.5. kello 17.30–19.30.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset