Kaupunkiuutiset

”Uhkakuvilla 
pelottelua”

– Turvallisuudesta ja lakisääteisyydestä puhumalla kaupataan nykyisin paljon täysin tarpeettomia hormikorjauksia. Tulipalovaarasta kertominen on etenkin vanhemmalle väestölle sellainen uhkakuva, että kaupat uudesta savuhormista syntyvät helposti ilman todellista, hattulalainen nuohoojamestari Jukka Matero kertoo kokemustensa perusteella.

Innokkaat kauppamiehet ovat liikkeellä kautta valtakunnaan. ”Ainutlaatuinen tilaisuus vain tällä viikolla” saa monet allekirjoittamaan remonttipaperit, vaikka todellisuudessa ei olisi edes korjaustarvetta.

”Ainutlaatuinen hinta” on pääsääntöisesti moninkertainen verrattuna kilpailutuksen kautta hankittuun remonttiin.

Kiinteistön omistajille tarjotaan maksutta hormien tarkastuksia ja kalliita hormikorjauksia. Nuohousalan Keskusliitto neuvoo suhtautumaan varauksella liian nopeasti tehtyihin tarkastuksiin. Hormin korjaustarve kannattaa arvioittaa oman alueen nuohoojalla. Tarjous korjauksesta on syytä pyytää aina useammalta urakoitsijalta.

– Asiakkaalle voi jäädä epäselväksi, onko savuhormi todella korjaamisen tarpeessa, kun palveluntarjoaja kertoo värikkäästi, minkälaisia ongelmia korjaamatta jäävät savuhormiviat pahimmillaan saattavat aiheuttaa. Päätös pitäisi tehdä heti. Erityisen arveluttavaa tällainen toiminta on, kun asiakkaat ovat iäkkäitä, Nuohousalan Keskusliiton puheenjohtaja Tapio Lehtimäki huomauttaa.

PAKETTIAUTOILLA liikkuvat ”hormiliikkeet” ovat tuttuja myös Hämeenlinnan seudulla.

– Törmäsin aivan äskettäin Hattulassa kohteeseen, josta oli tehty se ”ainutlaatuinen tarjous” 4 000 eurolla. Työ maksoi lopulta tarvikkeineen 600 euroa. Vuosi sitten 12 000 euron ”ainutlaatuinen” urakkatarjous tehtiin lopulta 3 500 eurolla, Matero vertailee pikatarjousten ja kilpailutusten tuottamia urakkasummia.

Muutaman metrin hormikorjaustyön kustannukset ovat useissa tapauksissa nousseet kohtuuttoman korkeiksi, jopa useisiin tuhansiin euroihin. Todellisuudessa korjauskustannuksiin perustuvat veloitushinnat ovat noin 150 euroa/hormimetri. Esimerkiksi noin kuusimetrisen hormin massaus maksaa alle tuhat euroa.

MYYNTIMIEHET ovat keksineet kaupanteon vauhdittamiseen myös sellaista sanastoa, josta alan ammattilaiset eivät ole edes kuulleet. Harvinaista ei ole sekään, että kiertävät ”tarkastajat” ovat ehdottaneet korjattavaksi sellaisia kohtia hormistosta, jotka on juuri laitettu viimeisen päälle kuntoon. Hormiston rakenteiden päälle kaikki ”tarkastajat” eivät ymmärrä kovinkaan paljon.

– Onhan siellä joukossa tarpeellisia korjauskehotuksia, mutta asiantuntijan silmällä katsottuna kyse on enemmän kaupanteosta kuin välttämättömästä tarpeesta, nuohoojamestari Matero arvioi maata kiertävien lipeväkielisten myyntimiesten toimintatapaa.

Nuohoojamestari muistuttaa, että turvallisuudella pelottelun voi jättää omaa arvoonsa, jos lainmukaiset nuohoukset on tehty ajallaan.

– Nuohooja vastaa siitä, että kaikki on kunnossa.

Tarvittaessa turvallisuuden kannalta epäilyttävissä hormistossa tehdään paineistettu vuodon mittaus, joka on ainoa täysin varma testausmenetelmä vuotojen etsinnässä.

– Silmä ja kamerakaan eivät kerro täyttä varmuutta, Matero muistuttaa. Hän kuitenkin jatkaa, että ammattinuohooja oppii jo työnsä kautta arvioimaan todennäköiset riskikohteet.

Tulisijojen ja hormien todellisen kunnon selvittämiseen tarvitaan monia erilaisia välineitä ja mittalaitteita, kuten hormikamera, endoskooppi, vuotomittari, lämpökamera, infrapunalämpömittari, paine-eromittari ja savukaasuanalysaattori.

Ei vielä riitä, että pelkkä hormin sisäpinta tarkistetaan. Jotta tulisijan ja savuhormin muodostama yhdistelmä olisi paloturvallinen, se tulee tarkastaa kokonaisuudessaan. Palo- ja henkilöturvallisuuden varmistamiseksi on käytävä läpi myös paljon muuta, kuten ilmanvaihtoon liittyvät asiat, esimerkiksi tulisijan korvausilman saanti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset