Kaupunkiuutiset

Uima-allas on kerrostalon  kruununjalokivi

Vuonna 1973 rakennettu kerrostalo Kaivokadun alkupäässä oli samassa asemassa kuin monet muutkin aikalaisensa Hämeenlinnassa. Korjaustarpeita oli vuoteen 2010 mennessä kertynyt pitkä liuta ja taloyhtiö päätyi teettämään täydellisen talotekniikka- ja julkisivuremontin.

– Putket, sähköt, autopaikat, pihavalaistus ja antennijärjestelmät laitettiin kaikki kuntoon, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Kaarlo Purhonen kertoo.

– Lisäksi tehtiin julkisivuremontti, johon sisältyi parvekkeiden täydellinen uusinta sekä uudet ulko-ovet kaikille.

Kerrostalon alakerrassa on nyt viihtyisiä kokoontumis- ja harrastetiloja, mutta asukkaiden ylpeys on kylpylän kaunis uima-allas.

– Meillä oli täällä rapistunut uima-allas ja vaihtoehtoja tasan kaksi: joko täytetään allas hiekalla ja pannaan kansi päälle, tai sitten teetetään niin hieno, ettei parempaa ole kellään.

– Yhtiökokous oli yksimielisesti altaan kannalla. Saavutimme merkittäviä energiataloudellisia etuja, kun taloon asennettiin kehittynyt lämmön talteenottojärjstelmä. Sen avulla ulos puhallettu ilma palaa käytettäväksi altaan lämmitykseen ja osittain lämpöverkostoon.

Selvästi säästöä

Purhosen mukaan erilaiset modernit energiaratkaisut ovat näyttäneet kyntensä. Uima-allas peitetään yön ajaksi veden haihtumista ehkäisevällä peitteellä ja parvekelasituksissa on energiankulutusta vähentävät verhot.

– Kehittyneellä talotekniikalla saamme tarvitsemastamme energiasta 78 prosenttia ja vain 22 prosenttia on ostettu kaukolämmöltä.

– Koko remontin kustannukset olivat 3 miljoonaa euroa, joka teki 650 euroa per asuntoneliö. Se ei ole kauhean paljon, kun mitään ei tarvitse tehdä seuraavaan 30 vuoteen.

Heinäkuussa 2013 aloitettu täysremontti on melkein valmis.

– Vuonna 1972 valmistettuihin hisseihin ei oikein enää saa osia, joten ne uusitaan. Neljän hengen hissit muutetaan kuudelle hengelle sopiviksi ja työ alkaa toukokuussa.

– Olemme myös pitäneet tärkeänä, että kaikki urakat on teetetty paikallisilla yrityksillä. Jokainen remontista maksettu sentti on jäänyt Hämeenlinnaan.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset