Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Uimari Suvi Pulkkinen parantelee jatkuvasti ennätyksiään - Kolmikymppisenä kunto on parempi kuin koskaan

Harjoitteluolosuhteet Hämeenlinnan uimahallissa ovat Suvi Pulkkisen mielestä hyvät. Hallin kesätauko tuo kuitenkin valmentautumiseen omat haasteensa: "Kesällä treenaan Espoon Leppävaaran maauimalassa, sillä muuten niin hienon Apparan 1950-luvun lähtötelineet eivät ihan vastaa nykykilpauinnin vaatimuksia." Kuva: Heli Karttunen
Harjoitteluolosuhteet Hämeenlinnan uimahallissa ovat Suvi Pulkkisen mielestä hyvät. Hallin kesätauko tuo kuitenkin valmentautumiseen omat haasteensa: "Kesällä treenaan Espoon Leppävaaran maauimalassa, sillä muuten niin hienon Apparan 1950-luvun lähtötelineet eivät ihan vastaa nykykilpauinnin vaatimuksia." Kuva: Heli Karttunen

Suvi Pulkkinen kisaa 31-vuotiaana parasta kauttaan. Elokuussa Masters-uinnin maailmanmestaruuskisoissa Koreassa hän rohmusi neljä kultamitalia.

Perhosuinnin kultamitalitulos on paitsi kilpailun ja Euroopan ennätys, myös Pulkkisen kovin aika tässä lajissa. Vapaauinnissa voitto heltisi ajalla, jolla olisi tullut mitali myös avoimissa SM-mittelöissä.

– Näissä MM-kisoissa uin kolmessa lajissa ihan reilusti oman ennätykseni, ei vain Masters- vaan koko kisaurani ajalta. Niistä mitaleista se ensimmäinen kulta, joka tuli perhosuinnin 50 metrin matkalta, on se kaikkein hienoin.

Hämeenlinnassa 2015 vuoden naisurheilijaksikin valittu uimari on nyt elämänsä kunnossa.

– Uinnin taso kovenee, mutta minäkin kovenen. Erot ovat pienistä kiinni, etenkin sprinttimatkoilla. Tekniikka on nyt loksahtanut kohdalleen.

Perhosuinti alkanut kulkea

Takana on 20 vuotta lajin parissa. Lahjakkaan uimarin plakkarissa on SM-mitali nuorten alle 17-vuotiaiden sarjassa. Masters-sarjoissa hän on kisannut mestaruuksista Suomen, Pohjoismaiden, Euroopan ja maailman tasolla.

Aikuisena paras SM-sijoitus on neljäs, joita kertyi useampia.

– Olin aina kärjen tuntumassa, mutta läpimurtoa mitaleille ei tullut. Parhaimmillaan jäin kahden sadasosan päähän.

Pulkkisen suosikkeja ovat sprintit eli 50 ja 100 metrin matkat. Nuorena uimari keskittyi vapaa- ja selkäuintiin. Aikuisena päälajina on ollut rintauinti, joka tosin on saanut haastajan:

– Nyt paras lajini on perhosuinti, joka on vasta vuoden sisällä alkanut kulkea.

”Kaikki vaikuttaa kaikkeen”

Nykykunto on pitkäaikaisen harjoittelun tulos. Aiemmin Pulkkista valmensi Ari Ailio, nykyisin pääkaupunkiseudulla operoiva Olli Kantola.

– Harjoittelen yksin, mutta valmentajani tekemän treeniohjelman mukaisesti. Olen kovapäinen ja pystyn repimään itsestäni tehoja myös harjoituksissa.

Määrätietoisuus on lisääntynyt vuosien varrella.

– Tiedän tarkemmin, mitä haluan ja miksi. Nyt tällä iällä uskallan tehdä treeniin muutoksia, se on ehkä menestykseni salaisuus. Kroppa tykkää uusista ärsykkeistä.

Myös palautuminen, oheislajit ja oman kehon kuuntelu ovat tärkeä osa valmentautumista.

– Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kaikki, mitä olen 20 vuoden aikana tehnyt, näkyy nyt. MM-kisojen mitalisaalis on loistava, kovalla työllä tehty tulos.

Kova halu kehittyä

Pulkkinen suunnittelee jatkavansa kilpailemista niin kauan kuin se tuntuu mielekkäältä.

– Olen kova kilpailija. Kisoissa saan itsestäni enemmän irti. Tällä hetkellä haluan olla parempi, kovempi minä. Haluan kehittyä ja myös tehdä työtä sen eteen. Minulle mitalit eivät ole se juttu, vaan se, että pystyn puskemaan itseäni paremmaksi.

Kovakuntoinen uimari aikoo jatkossakin keskittyä vain Masters-kisoihin, vaikka pärjäisi kohtuullisesti myös SM-tasolla.

– Masters-uinnit ovat minun juttuni. Niissä on rento meininki ja samanhenkistä porukkaa. Olen kisannut niissä 25-vuotiaasta asti ja meistä on tullut yhtä suurta perhettä.

Ennen kaikkea kysymys on rakkaudesta lajiin.

– Vesi on elementtini ja siitä on tullut minulle rakas, oma juttu. Oikeasti tykkään siitä, mitä teen ja teen sitä itseni, en muiden takia.

Suvi Pulkkinen

Ikä 31 vuotta, syntynyt Riihimäellä.

Asunut Hämeenlinnassa vuodesta 2007.

Työssä liikunnanohjaajana Hämeenlinnan Liikuntahalleilla vuodesta 2012.

Opiskelee avoimen yliopiston terveysliikunnan perusopintoja.

Lempiruoka: pastaruoat.

Harrastukset: leipominen, crossfit ja aikuisten sirkus.

”Tykkään sirkuksesta tosi paljon ja se täydentää myös harjoittelua.”

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset