fbpx
Kaupunkiuutiset

Ukin lauluperinne jatkuu Laura Huovisen levyllä

Eräs Teatterin näyttelijänä tunnettu Laura Huovinen on levyttänyt albumin Kuivajärvi, jossa on vienankarjalaiseen runonlauluperinteeseen pohjautuvia lauluja. Musiikki on kuulunut seitsemän vuotta sitten Hämeenlinnaan muuttaneen savolaisen elämään jo lapsesta asti.

– Sukuvikahan se on, kun ukki on kanttori ja isä on laulanut monissa eri kokoonpanoissa, Huovinen kertoo.

– Ukkini Mikko Huovinen on kotoisin Kuivajärveltä Vienan Karjalasta. Hän on opastanut minua runonlaulantaan, jonka oppi omalta äidiltään.

Vienan Karjala eli Viena on historiallis-maantieteellinen alue Venäjällä Vienanmeren länsirannikolta Suomen itärajalle. Kulttuurisesti siihen kuuluu myös kolme runokylää Suomen puolelta Kainuusta. Näitä ovat Hietajärvi ja Kuivajärvi Suomussalmella sekä Rimmin kylä Kuhmossa.

Vienan Karjala on tullut kuuluisaksi erityisesti rikkaasta runonlauluperinteestään ja runonlaulajistaan. Niillä on ollut merkittävä asema myös suomalaisten kansallisen identiteetin rakentajina, sillä pääosa Suomen kansalliseepoksen, Kalevalan runoista kerättiin Vienasta. Karjalan sivistysseura mainitsee Huoviset yhtenä Vienan Karjalan huomattavista laulajasuvuista yhdessä Malisten ja Kettusten kanssa.

Levyllä on neljä Huovisen omaa sävellystä ja sanoitusta sekä yksi vienankarjalainen perinnelaulu, jonka teksti löytyy Kalevalasta.

– Omat kappaleeni syntyivät aika nopeasti ja tuntui, että Kuivajärven luonto ja ympäristö ovat minunkin sielunmaisemaani.

– Tekstit eivät välttämättä ole runomitassa ja muutenkin olen pyrkinyt uudentyyppiseen runonlaulantaan perinteitä kunnioittaen. Soitan levyllä 5-kielistä kanteletta ja pianoa.

Albumilta löytyvät kappaleet Kesäillan laulanta, Polku sammuu, Kuivajärven valssi ja Matka Viimeinen. Avauslauluna on Ote Kalevalasta..

Isoisä on ollut vienankarjalaisen runonlaulun tuntijana tärkeä innoittaja ja tiennäyttäjä levyn tekemisessä.

– Hyvin useinhan levy omistetaan jollekin edesmenneelle, mutta tässä tapauksessa ukki saa vielä nauttia ja nähdä, että hänen kantamansa perinne jatkuu.

Kuivajärvi-levyä voi tilata sähköpostitse osoitteesta laura.huovinen@hotmail.com

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset