fbpx
Kaupunkiuutiset

Ukkometso kerää katseita maailmalla

Ukkometson rakentaja Teijo Pullinen tuli takavuosina kaupunkilaisille tunnetuksi valtakunnallisissa kilpailuissa menestyneenä soutajana, jolla oli suden luonto.

– Lopetin muutama vuosi sitten. Kävin 30 kertaa Sulkavan souduissa ja se riitti, hän sanoo.

– Mielelläni annan vielä vinkkejä nuorille soutajille, jos he haluavat kuunnella. Se on ainakin hyvä muistaa, että vara-airo kannattaa aina ottaa mukaan veneeseen.

Pullinen voitti uransa aikana yhden SM-kullan, kaksi hopeaa ja kolme pronssia yksikkösoudussa.

– Se on se ainoa oikea laji, muita luokkia voi kutsua seurustelusouduksi. Siinä otetaan miehestä mittaa, kun yksin pitää kaikki tehdä ja jos ei pärjää, ei voi kuin katsoa peiliin.

Vuosituhannen vaihteen jälkeen Pullinen tuli tunnetuksi lohikäärmeaiheisista taideteoksistaan ja näyttelyistään.

– Tein taidehommia jo ennen soutuaikaa, mutta välillä siinä oli pitkä tauko. En oikein tiedä miksi niitä tekeleitä kutsuisi, kun en ole mitään opintoja käynyt, mutta rakentelen kaikenlaista kierrätysmateriaaleista, vanhasta puusta ja teräksestä.

Ukkometson taustalla on pitkä tie harrasteautojen parissa.

– Olen ollut autoista kiinnostunut pienestä pitäen ja minulla on aina ollut joku niihin liittyvä projekti meneillään.

– Poikani harrastaa amerikanautoja ja tulin ajatelleeksi, että ehkä pitäisi faijankin jotain rakentaa. Jenkkiautoporukat ovat siitä mielenkiintoisia, ettei ikä merkitse niissä mitään. Vanhat konkarit siirtävät kokemusta ja osaamista nuoremmille, jotka taas osaavat käyttää tietokoneita ja haalia tietoa maailmalta.

Pullisen pojalla oli Chevrolet Scottsdale, joka on 1960-luvun alussa markkinoille tullut pick up truck eli lava-auto.

– Tykästyin malliin ja halusin laittaa siihen Scanian 14,2-litraisen V8-moottorin, jossa on oikea ääni.

– Olin tehnyt 18 vuotta töitä kuorma-autojen parissa, joten erilaiset rakenteet ja niiden muunnelmat olivat tuttuja. Alusta piti tehdä hyväksytyistä osista ja keulaa piti jatkaa, jotta akselipainot saatiin sopusuhtaan. Halkaisin korin keskeltä ja levitin autoa 42 senttiä. Madalsin vielä hyttiä kymmenisen senttiä, mikä tekee auton vielä häijymmän näköiseksi.

Auto on tehty lähes sataprosenttisesti kierrätysmateriaalista ja rakentamiseen meni neljä vuotta. Näyttävä keulamaski on esimerkiksi tehty toimistotuolien jaloista. Neitsytmatkansa Ukkometso teki Linna Cruisingissa vuonna 2013.

– Kansa oli aika ihmeissään ja katseli pitkään. Olin tyytyväinen, kun auto toimi ja herätti huomiota.

– Lähdin sitten Västeråsiin isoon autotapahtumaan, jossa oli mukana 20 000 ajoneuvoa. Bilsporstin kuvaaja teki Ukkometsosta videon. Ruotsalaiset ovat autosta erityisen kiinnostuneita, koska siinä on Scanian moottori, jonka olen nimennyt Södertaljen sinfoniaorkesteriksi.

Viime syksynä saksalainen tv-yhtiö Vox teki Ukkometsosta viiden minuutin mittaisen dokumentin. Sitä ja muita netissä olevia videoita on katsottu yli 700 000 kertaa.

Vanajan Keksit Oy:ssä kunnossapitopäällikkönä työskentelevä Pullinen hankki muun tekemisen puutteessa myös vanhan troolarin muutamia vuosia sitten. Kerran palanneesta ja uponneesta aluksesta syntyi Loch Nessiksi nimetty vene, jonka keulaa koristaa parimetrinen lohikäärmeen pää.

– Ajattelin, että teen oikein kunnon keulakuvan. Otin peltisakset käteen ja leikkasin 1400 palasta millinpaksuisesta pellistä.

– Lohikäärmeet ovat siitä mukavia aiheita, ettei kukaan ole sellaista oikeasti nähnyt. Tein siitä omanlaiseni, aika tiukkailmeisen. Sen katseessa on auktoriteettia.

“Nessien” valmistuttua myös Ukkometso sai lavalleen oman lohikäärmeensä.

Mikä sitten saa Pullisen toteuttamaan erikoisia projektejaan?

– Olen aina ajatellut, että pitää uskaltaa poiketa massasta ja hypätä sivuun valtavirrasta, hän pohtii.

– Tykkään tehdä ihmisille ihmeteltävää, joka ei kuitenkaan loukkaa ketään. Ja onhan minulla sitä kilpailuviettiä ja se kytee edelleen, vaikka urheilutouhut ovat jääneet.

Pullinen viettää 60-vuotisjuhliaan Virvelin rantaravintolan Venetsialaisten yhteydessä ensi viikon lauantaina kello 17.00 alkaen. Ystävät ja tutut voivat ilmoittautua Ukkometson syntymäpäiville sähköpostiin pullinen.teijo@gmail.com.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset