fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Ukraina-keskus pantiin Hämeenlinnassa pystyyn alle viikossa – "Kaupungin toiminta teki minuun ison vaikutuksen", vapaaehtoistyötä pyörittävä Janne Rouhiainen sanoo

Kuva: AP Sarjanto
Maiju Lehdon puhelin soi taukoamatta, ja Janne Rouhiaista hymyilyttää. Ihmisten halu auttaa ukrainalaisia pakolaisia on suuri, ja tavaraa suorastaan tulvii. Kuva: AP Sarjanto

Lyseon alarakennuksessa pirisevät puhelimet, ja tavaraa kannetaan sisään. Koulun tiloissa avattiin maanantaina Hämeenlinnan Ukraina-keskus.

Keskus on kohtaamispaikka ukrainalaisille ja heitä auttaville. Sen kautta jaetaan materiaaliapua, ohjataan tulijoita oikeiden viranomaisten puoleen, huolehditaan tulijoiden sosiaalista tarpeista ja hyvinvoinnista, järjestetään toimintaa ja tapahtumia sekä jaetaan tietoa.

Yhden katon alla

Keskus toimii vapaaehtoisvoimin ja sen taustayhteisöksi on perustettu yhdistys, Hämeenlinnan Ukraina-keskus ry.

Yksi sen perustajajäsenistä on hämeenlinnalainen Janne Rouhiainen. Hän on majoittanut kotiinsa viisi ukrainalaista naista, jotka edustavat kolmea sukupolvea.

– Olin pohtinut, mistä saisin heille fiksusti hankittua vaatteita. Ihmisillä on valtavasti auttamisen halua, ja tavaraa tulee kassikaupalla. Pakettien kuskaaminen paikasta toiseen vie kuitenkin paljon aikaa ja työtä, eikä tulos välttämättä ole kovin hyvä. Järkevintä oli keksiä yksi paikka, johon kaikki materiaali saataisiin koottua, Rouhiainen sanoo.

Vallilasta mallia

Vaatteiden jakoa suunnitellessaan Rouhiainen tutustui Facebookin kautta Maiju Lehtoon, joka kertoi Helsingin Vallilassa nopealla aikataululla avatusta avustuskeskuksesta.

Kaksikko otti yhteyttä Hämeenlinnan tilapalveluihin, ja kaupunki luovutti lyseon tilat maksutta vapaaehtoisten käyttöön.

– Koko hommassa ei mennyt viikkoakaan. Oli aivan uskomatonta, kuinka virkamiehet tulivat lomiltaan auttamaan ja tekivät töitä iltaisin ja viikonloppuna. Kaupungin toiminta teki minuun ison vaikutuksen, Rouhiainen kiittelee.

Keskuksen tarvikehuoneessa on muun muassa astioita, ruokailuvälineitä, vilttejä ja hygieniatuotteita.

Hengailu tärkeää

Lyseon alarakennuksessa on kotitalousluokkia, joissa voi valmistaa ruokaa ja myös liikuntatilat ovat tiettyinä aikoina käytettävissä. Lapsille on myös oma leikkitilansa.

Vapaaehtoisten mukaan yksi keskuksen oleellisista tehtävistä on toimia pakolaisten hengailupaikkana, jossa he voivat tutustua toisiinsa.

Maiju Lehto työskentelee nyt keskuksessa Hämeenlinnan kaupungin työntekijänä ja ukrainan sekä venäjän kielen tulkkina.

– Pakolaiset ovat ottaneet paljon vaatteita ja käyttötavaroita, mutta sosiaalisen kanssakäymisen tarve on myös suuri. Heillä on halua tehdä jotakin, ja monet kyselevät, mihin täällä pääsisi töihin, Lehto kertoo.

Lajittelussa ruuhkaa

Toiminnasta on lisätietoa osoitteessa hukk.fi sekä Hämeenlinnan Ukraina-keskuksen Facebook-sivulla. Keskus on avoinna päivittäin, mutta sen aukioloajat elävät vielä jonkin verran.

Lahjoituksia keskukseen on tulvinut runsaasti.

– Tällä hetkellä meillä on iso homma saada kaikki lajiteltua, joten tavaran tuomisessa kannattaa pitää nyt pientä taukoa, vapaaehtoiset neuvovat.

– Jatkossa kaikkea kuitenkin taas tarvitaan ja erityisesti lastenruokaa ja kuivamuonaa kaivataan.

Lahjoitustoiveita

Vaatteiden ja tavaroiden on oltava ehjiä ja puhtaita.

Pula etenkin kokojen 34–37 kengistä.

Leluja, myös poikien. Palloja, piirtelykyniä.

Naisten ja isojen teinipoikien vaatteita.

Hygienia- ja päivittäistarvikkeita, pyykinpesuainetta, vaippoja.

Ruoanvalmistusastioita (kattilat, paistinpannut, kahvinkeittimet).

Ruokailuvälineitä ja keittiötarvikkeita.

Patjoja, sänkyjä, pöytiä, tuoleja, mattoja, kattolamppuja (huonekaluja ei voi viedä vielä).

Säilyvää ruokaa.

Toiveena on, että ihmiset itse osallistuvat tuomiensa tavaroiden lajitteluun.

Lisätietoja: 050 0502201 tai 040 6107887.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset