Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Big band -lähettiläs kipparoi kuulijat musiikin aikamatkalle – Ultra Bra kohtaa Glenn Millerin ja Adele Benny Goodmanin

Vanaja Big Band esiintyi Tanssi vieköön -tapahtumassa Messuhallissa vuonna 2018. Edessä vasemmalla kapellimestari-trumpetisti Erno Tiittanen. Kuva: Yrjö Vaivila

Vasket pauhaavat ja saksofonit säihkyvät ensi sunnuntaina, kun Vanaja Big Band konsertoi Palokunnantalolla. Orkesteri on valinnut teemakseen big band -musiikin kautta aikojen, joten parketti kutsuu tanssihaluisia pyörähtelemään.

– Käymme läpi eri vuosikymmeniä, eli Glenn Milleristä lähdetään ja Ultra Bra´han päädytään. Siihen väliin mahtuu aika paljon, kapellimestari Erno Tiittanen lupailee.

– Meillä on myös neljä laulusolistia, joten valtaosa kappaleista on laulettua musiikkia.

Päiväunet kitaralaukussa

Vääksyssä asuva Tiittanen on kipparoinut hämeenlinnalaisia parisen vuotta. Trumpetistina hän on tuttu muun muassa UMO Jazz Orchestran riveistä.

– Olen ollut big band -musiikin lähettiläs oikeastaan koko ikäni. Olen soittanut, säveltänyt ja sovittanut, mutta myös kouluttanut muusikoita. Tällä hetkellä johdan myös Lahti Big Bandia, Isoissa orkestereissa minua kiehtoo niiden monimuotoisuus ja se, mitä kaikkea voikaan tehdä, Tiittanen pohtii.

Rakkaus ison bändin sointiin syttyi hyvin pienenä, kun Tiittasen isä oli perustamassa orkesteria Imatralle.

– Nuohosin jo lapsena big bandin treeineissä ja nukuin päiväunet kitaralaukussa.

Orkesterin lausolisteja ovat Johanna Laukkanen (vas.), Anne Tamminen ja Noora Herranen sekä kuvasta puuttuva Jaakko Kulomaa. Kuva: Yrjö Vaivila

Rivit ovat täynnä

Vanaja Big Bandin soittajat ovat keski-iältään hieman tavanomaista vanhempia. Tiittanen kuvailee porukkaansa oppivaiseksi ja asioita hyvin omaksuvaksi.

– Mielestäni olemme saaneet paljon aikaiseksi. Erityisen ilahduttavaa on, että treeneissä rivit ovat aina täynnä. Se ei ole läheskään tyypillistä näissä kuvioissa, hän kiittelee.

Yksi orkesterin veteraanisoittajista on Yrjö Vaivila, joka aloitti aikoinaan Hämeenlinnan Soitannollisen Kerhon pasuunasektiossa vuonna 1979.

– Meillä on hyvä yleisbändi, jolla on ohjelmistoa laidasta laitaan ja laulusolisteja. Se on kokonaisuus, josta ihmiset pitävät, Vaivila sanoo.

– HSK Big Band loi aikoinaan perustaa tälle kulttuurille Hämeenlinnassa ja varuskuntasoittokunta toi puhaltaja-ainesta paikkakunnalle. Meillä on täällä oma yleisömme.

Herranen noviisina mukaan

Noora Herranen on yksi orkesterin neljästä solistista. Konserttikeskus ry:n toiminnanjohtaja on laulanut bändin riveissä kahdeksan vuotta.

– Koen olevani etuoikeutettu, kun pääsin sattuman kautta ja noviisina mukaan. Harva laulaja loppujen lopuksi pääsee esiintymään big bandin kanssa, Herranen tuumaa.

– Totta kai siinä on omat haasteensa esimerkiksi tulkita tekstiä, kun soitto on aika voimallista. Ja joskus sovitukset ovat niin hienoja, että tekee mieli laittaa vain silmät kiinni ja kuunnella musiikkia.

Sävelmiä Bondista Sinatraan

Sunnuntain konsertissa kuullaan laulubiiseinä muun muassa James Bond -elokuvaan sävelletty Adelen Skyfall, Benny Goodmanin riehakas Sing, Sing, Sing, jazzklassikko Round Midnight sekä Nancy ja Frank Sinatran tunnetuksi tekemä duettokappale Something Stupid.

Ennakkoliput www.lippuagentti.fi.

Big Band -musiikki läpi aikojen – Vanaja Big Bandin konsertti su 24.3. klo 17 Palokunnantalossa.

 

Vanaja Big Band

1990-luvun lopulla perustettu hämeenlinnalainen viihdeorkesteri.

Ohjelmistossa muun muassa swingiä, latinalaista, jazzia ja iskelmämusiikkia.

Esiintyi Linna Jazzin pääkonsertissa vuonna 2017.

Kapellimestari, trumpetisti Erno Tiittanen.

Trumpetistit: Jarno Paija, Jussi Haavisto, Pekka Sainio, Tomi Korpikoski

Pasunistit: Juha Laurila, Antti Mustakallio, Antti Kotilainen, Yrjö Vaivila

Saksofonistit: Mika Tolvanen, Ari-Pekka Laukka, Sebastian Lindberg, Joel Rinne, Kyösti Vehmas sekä Heikki Saariaho

Komppiryhmä: Kari Helenius, basso, Jukka Ängeslevä, kitara, Jukka Lindberg, rummut, Riku Moisio Piano sekä Victor Tokpanou lyömäsoittimet.

Laulajat: Johanna Laukkanen, Noora Herranen, Anne Tamminen ja Jaakko Kulomaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset