Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Unkari-seura herää horroksesta

Antti Ahonen (vas.) ja Botond Vereb-Dér liputtavat Suomen ja Unkarin hyvien suhteiden puolesta.

Antti Ahonen törmäsi viime talvena Patentti- ja rekisterihallituksen poistettavien yhdistysten listalla Hämeenlinnan Suomi-Unkari-seuraan, ja päätti ryhtyä toimimaan.

Vuoden 2010 tienoilta asti ruususen unta nukkuneesta yhdistyksestä halutaan taas aktiivinen ja toimiva.

Pelastustalkoisiin ovat eturintamassa Ahosen lisäksi lähteneet Botond Vereb-Dér ja Jenna Kankaanpää.

– Olemme väliaikainen järjestelytiimi ja valmiit myös hallitukseen, mutta mukaan tarvitaan lisää ihmisiä. Tämä on kaikille avointa toimintaa, eikä tässä tarvitse olla ennestään mitään yhteyttä Unkariin, Ahonen muistuttaa.

Unkarilainen Vereb-Dér muutti Suomeen vuosikymmen sitten tulkiksi. Hän ollut aktiivisesti tekemisissä Riihimäen ja Tampereen Unkari-seurojen sekä Unkarin suurlähetystön kanssa, ja onpa hän ollut virittelemässä myös HPK:n juniorijääkiekkoilijoiden yhteistyötä unkarilaisten seurojen kanssa.

Riihimäen aktiivinen Unkari-seura on jo lupautunut auttamaan hämeenlinnalaisia omassa toiminnassaan.

 

Syksylle on suunnitteilla jo perustavan kokouksen lisäksi mahdollisesti myös toinen tilaisuus. Virityksiä on muutenkin jo ehditty rakentaa moneen suuntaan: puhetta on ollut muun muassa Unkarin Suomen suurlähettilään sekä Szolnokin pormestarin vierailuista Hämeenlinnaan.

Szolnok on Riihimäen ystävyyskaupunki, joka tuli myös Antti Ahoselle tutuksi nuoruuden kuoromatkojen myötä.

Ystävyyskaupunkitoiminnan virkeyttäminen onkin yksi uuden seuran tavoitteista. Iso kannustin on, että ensi vuonna Hämeenlinnassa järjestetään Suomi-Unkari-ystävyyskaupunkien konferenssi.

Yhdeksi syyksi yhteyden hiipumiseen Ahonen ja Vereb-Dér arvioivat sen, että Hämeenlinnan ystävyyskaupunki Unkarissa on niin pieni, vain noin 16 000 asukkaan Püspökladány.

– Kulttuurin lisäksi olisi tärkeä nostaa esiin myös taloudellisia yhteyksiä maiden välille. Suomalaisia yrityksiä on Unkarissa jo aika hyvin, mutta päinvastoin voisi olla enemmänkin, Botond Vereb-Dér sanoo.

Maiden tiivistä historiallista suhdetta kuvaa hyvin se, että suomen kieltä ja kulttuuria voi opiskella kolmessa yliopistossa Unkarissa.

– Unkarissa tiedetään kyllä Suomesta paljon ja arvostetaan suomalaista kulttuuria, Vereb-Dér kuvailee.

 

Ahonen (kok.) ja Kankaanpää (kok.) istuvat Hämeenlinnan kaupunginvaltuustossa, ja myös Vereb-Dér (sd.) on ollut ehdokkaana. He kuitenkin korostavat, että Suomi-Unkari-seura on kulttuuriyhdistys eikä ota millään lailla kantaa politiikkaan.

Unkari on kuitenkin ollut viime vuosina esillä valitettavan kielteisessä valossa, pitkälti itsevaltaisen pääministerin Viktor Orbánin toiminnan vuoksi.

Euroopan parlamentti päätti aiemmin syyskuussa käynnistää toimet Unkaria kohtaan, koska on olemassa riski, että Unkari loukkaa oikeusvaltioperiaatetta.

Näistäkin syistä hämeenlinnalaiset toimijat näkevät, että ystävyyssuhteiden lämmittämiselle on nyt entistä suurempi tarve.

– Unkari-kuva on muuttunut. 80-luvulle asti ystävyyskaupunkitoiminnalle oli isompi tuki, mutta sittemmin se on hiipunut. Oma kokemukseni on, että Unkarissa arvostetaan aktiivista kansalaistoimintaa, Vereb-Dér kertoo.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset