fbpx
Kaupunkiuutiset

Uotisten pihamaa loistaa keväästä pitkälle syksyyn

– Kyllä se on luonto joka lopulta valitsee.

Tämän totuuden sanoo erittäin komean ja värikkään pihamaan keskellä kukkaloistoa katseleva Pekka Uotinen. Hän on vaimonsa Marjan kanssa rakentanut Myllymäkeen kymmenien vuosien aikana uskomattoman komean kotipihan kukista, pensaista ja puista.

Entinen Hämeenlinnan kaupunginpuutarhuri viittaa siinä luonnon valintaan, kun hän vastaa kysymykseen, millä perusteella mahtava kukkaloisto on saatu aikaan.

– Voihan sitä aina kokeilla ja yrittää, mutta luonto ratkaisee kukkien ja kaikkien kasvien menestyksen. Kasvit valtaavat alaa, tai sitten ne kuihtuvat pois.

Pekka Uotinen kertoo esimerkin kartanopuutarhasta. Kahden sukupolven aikana juhannusruusu vaihtoi omatoimisesti sijaintiaan noin 150 metrillä.

– Juuristo hakeutui koko ajan parempaan kasvuympäristöön. Ihmisen valitsema paikka ei sopinut itselleen kasville. Se on sitä luonnon valintaa.

Saman ilmiön Uotiset sanovat näkyvän omassa pihassakin, jos ihmiskäsi ei väkevästi tartu luonnonvoimiin. Toki ammattilaisen kädenjälki näkyy pihamaan kasvivalinnoissa, ei se ole rakentunut pelkillä luonnon valinnoilla.

Uotisten pihamaa kukkii keväästä alkutalveen. Värimaailma vaihtuu kuukausittain, viikoittain, jopa päivittäin.

– Illalla voi mennä nukkumaan, kun kaikki on vihreä. Aamulla herätessä piha loistaa jo sinisenä. Se on niitä luonnon synnyttämiä ihmeitä. Piha ei ole päivästä toiseen samannäköinen, vaan se elää koko ajan, Uotiset kertovat.

Tämä kesä on poikkeuksellinen. Kaikki lajikkeet kukkivat parisen viikkoa myöhemmin kuin tavanomaisena kesänä.

– Kyllä kylmyys näkyy.

Kukkien keskellä kulkee nurmikkopolkuja. Kaikki tämä teettää paljon työtä.

– Vanha pitää käyttää tarkkaan, Pekka Uotinen nauraa omasta työpanoksestaan.

Jälkiruokaa pihamaalle

Uotisten Myllymäen kodin pihamaalla kasvaa tuiki tavallisia kasveja ja puita, mutta sieltä löytyy myös harvinaisuuksia.

Yksi erikoisimmista on kirsikkaluumupuun siirtotarina.

– Saimme vierailullamme Tartossa jälkiruoan päälle sijoitetun keltaisen marjan. Kumpikaan meistä ei tuntenut sitä. Sen sisällä oli kivi. Pistin kivet nenäliinan mutkaan ja toimme kotiin. Siemen iti ja istutimme verson pihamaalle. Nyt se on jo iso puu ja se tuottaa keltaisia marjoja. Niistä saa erinomaisen hyvää hilloa, Marja Uotinen kertoo.

Pihamaalta löytyy muun muassa mausteeksi sopivaa karhunlaukkaa, siipipähkinää, keltaisena loistavaa helokkia, ruusuja, jalopähkämöä, ilmasipulia, päärynä- ja omenapuita ja lukematon määrä muita kasveja.

– En minä uskalla edes arvata, kuinka monta eri kasvilajia pihalla kasvaa, puutarhuri-isäntä sanoo.

Kun lumi peittää maan, puutarhainnostusta vaalitaan sisällä kasvatettavilla orkideoilla ja kellariin talvehtimaan sijoitetuilla kasveilla.

Siellä ne odottavat kevään uutta väriloistoa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset