Kaupunkiuutiset

Upe Poutiainen ei kieltäydy käyttökelpoisesta tavarasta

Tervakoskelaisen Suomen Idäntyö UP -yhdistyksen avustustyössä Ukraina nousi viime vuonna vahvasti esiin.

– Ukraina on siinä mielessä erikoinen kohde, että siellä kaikki kristilliset järjestöt ja tahot ovat vetäneet yhtä köyttä avustaessaan niin kapinallisia kuin ukrainalaisiakin. Me olemme vieneet avustuksia myös Venäjälle pakolaisiksi päätyneille ukrainalaisille. Avustuskuormat kulkevat yhteistyökumppanien kautta Saksaan ja sieltä Valko-Venäjälle, Ukrainaan, Bulgariaan, Romaniaan ja Moldaviaan, toiminnanjohtaja Upe Poutiainen sanoo.

Jo 20 vuotta toiminut yhden miehen avustusjärjestö saa elintarvikkeita ja muuta tavaraa lahjoituksina kaupan alan yrityksiltä. Tavaroista ja elintarvikkeista enin osa päätyisi kaatopaikoille ilman Suomen Idäntyön kanavia.

– Esimerkiksi uudenvuoden aattona tuli 93 kuormalavallista elintarvikkeita. Syksyllä sain lahjoituksena kokonaisen suurkeittiön laitteineen ja koneineen sekä astiastoineen. Lahjoituksen arvo oli noin 70 000 euroa. Keittiö meni Moldaviaan ja kuorman hakenut moldavialainen pastori hyppi ilosta tasajalkaa lahjoituksen nähdessään.

Poutiaisen mukaan erityisesti uuden tavaran määrä on kasvanut viime vuosina. Esimerkiksi vaatteita, työkaluja, elektroniikkaa ja kodintekstiilejä kertyy Tervakosken varastolle päivittäin.

– Pari vuotta sitten eräs hotelli päätti uudistaa huoneensa, minkä ansiosta saimme yhteistyökumppaneinemme 110 hotellihuoneen kalustuksen, liinavaatteet ja verhot, jotka menivät pääosin Afrikkaan. Muutoin hotelliketju olisi kuskannut kaiken kaatopaikalle.

Tällä hetkellä akuuttitilanne on Gambiassa, josta on pyydetty huopia tai niiden valmistamiseen tarvittavaa tekstiiliä.

Avustuksia yli 121 miljoonan edestä

Poutiaisen luotsaama avustusjärjestö on 20-vuotisen historiansa aikana vienyt kohteisiin avustusta 121,9 miljoonan euron edestä.

Suomen Idäntyö UP -yhdistyksen kautta vietiin viime vuonna kohdemaihin elintarvikkeita ja muita avustustarvikkeita 9,5 miljoonan euron edestä.

– Määrällisesti kauttamme kulki apua 5.309 kuutiota eli noin 2,2 miljoonaa kiloa, mikä tekee noin 98 rekka-autollista. Ruuan osuus oli yli 58 prosenttia ja vaatteiden, kodintekstiilien, käyttöesineiden ja jalkineiden sekä muun avustustavaran osuus oli vajaat 42 prosenttia. Käytetyille vaatteille ja jalkineille ei ole laskettu lainkaan rahallista arvoa, sanoo Poutiainen.

– Romanian, Bulgarian, Moldovan, Ukrainan ja Valko-Venäjän orpokodeissa ja sairaaloissa on elintarvikkeista huutava pula. Näihin maihin lähetimme viime vuonna hätäapua 33 rekallista eli 690 tonnia. Yhteistyökumppaniemme kautta apua on saatu perille muun muassa Itä-Euroopan lisäksi Pohjois-Koreaan, Intiaan, Sri Lankaan, Gaboniin, Irakiin, Libyaan, Burundiin, Kongoon, Djiboutiin, Nigeriaan, Norsunluurannikolle, Marokkoon ja Somaliaan. Uusimmat kohteemme ovat Malawi ja Pakistan.

Suomen Idäntyö UP ry. aloitti kansainvälisen diakoniatyönsä vuonna 1994. Yhdistyksen työ perustuu täysin vapaaehtoisuuteen, eikä toiminnanjohtaja Upe Poutiainen ota itselleen palkkaa tai palkkiota. Sitä ei makseta myöskään yhdellekään yhteistyökumppanille.

– Työn motiivina on köyhien elinolosuhteiden parantaminen. Otan kaiken käyttökelpoisen tavaran vastaan, koska valikointi on turhaa. Muussa tapauksessa kuorma päätyy jätteeksi.

Vain kerran Poutiainen on joutunut kieltäytymään vastaanotosta.

– Sydäntäni särki, kun jouduin sanomaan kiitos ei 115 kuormalavalliselle, noin 86 000 kilon erälle, kuivaelintarvikkeita. En olisi saanut sitä mahtumaan varastoihini, koska ne olivat täpö täynnä elintarvikkeita.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset