fbpx
Kaupunkiuutiset

Uteliaisuutta ja ihmettelyä

Aimokoulu juhlistaa 30-vuotista taivaltaan Ihme-nimisellä juhlanäyttelyllä Hämeenlinnan Taidemuseossa. Aimokoulun rehtori Pekka Lehtimäki luonnehtii näyttelykokonaisuutta monipuoliseksi ja komeaksi. Näyttely esittelee oppilastöinä ja työpajoissa syntyneitä maalauksia, piirustuksia, veistoksia, videoita, animaatioita, installaatioita, keramiikkaa, tuotemuotoilua sekä sekatekniikka- ja tekstiiliteoksia.

– Ihme on Aimokoulun kuudes näyttely taidemuseossa. Saimme käyttöömme koko Engelin makasiinin, sekä ylä- että alakerran, Lehtimäki kiittelee hyvin sujuvaa yhteistyötä Hämeenlinnan Taidemuseon kanssa.

– Mikko Myöhänen keksi ihme-teeman. Muut opettajat innostuivat ideasta ja näyttelyn nimeksi tuli ihme. Meidän toimintammehan on pitkälti ihmettelyä, maailman ja kuvan tekemisen ihmettelyä. Oppilaat tekevät usein asioita ensimmäistä kertaa, ja ihme on tekemisessä ja uuden oppimisessa. Pieniä ihmeitä voi kokea niin piirtäessä kuin maalatessakin hetkellä, jolloin kuvaan alkaa syntyä maailmoja ja tarinoita, Aimokoulun johtava opettaja Antti Hämäläinen kertoo.

– Näyttelyn teokset ovat syntyneet uteliaisuudesta, rohkeudesta ja ihmettelystä.

Aimokoulu järjestää taidekasvatusta alle puolivuotiaiden vauvojen värikylvyistä 19-vuotiaiden taidekasvatukseen. Kuvataiteen valmentavat opinnot voi aloittaa viisivuotiaana. 7–12-vuotiaat voivat osallistua perusopintoihin. Sen jälkeen voi jatkaa syventäviä opintoja työpajatyöskentelynä. Syventävien opintojen päätteeksi tehdään päättötyö. Alakerrassa esillä oleva Oona Laitisen päättötyö, akryylimaalaussarja ”Sodoma ja Gomorra” kuvaa uskonnon, sodan ja rauhan vuoropuhelua.

Isto Koskisen suuri, liki neljä metriä korkea akryylimaalaus ”Vuosi 3016” kuvaa ihmistä 1 000 vuoden kuluttua. Surrealistinen hahmo on maalattu kolmelle vanerilevylle.

– Hahmo tulee katutaiteesta ja graffiteista, joita olen tehnyt aika paljon.

– Suunnittelin ensi painavia kiviä hahmon selkään, mutta päädyin kevyempään ja hauskempaan elementtiin, puihin ja pyykkinaruun. Työni syntyvät pitkälti kokeilemalla, Koskinen juttelee.

Koskinen kertoo aikovansa hakea opiskelemaan graafista suunnittelua. Myös Laitinen suunnittelee ammattitaiteilijan uraa.

Olli Larjon oppilaat ovat tutkineet meren, taivaan ja kaupungin kohtaamista. Alakerran pieni huone on otsikoitu horisontiksi. Seinillä on meriaiheisia maalauksia, pöydällä arkkitehtonisia muotoharjoitelmia ja rakennuksia ja lattialla vyöryvät savesta muovatut armadat.

– Monet laivat ovat muodoltaan viikinkiveneitä, mutta Pokémon-muotikin näkyy. Nuoret halusivat koristaa purjeet Pokémon hahmoin, Larjo esittelee.

Aimokoulu tekee yhteistyötä myös päiväkotien kanssa, ja päiväkoti-ikäisille järjestetään muotoleikkityöpajoja yhdessä aikuisen kanssa. Kaksi-kolmevuotiaiden muotoleikkityöpajassa syntyi pimeässä hohtava, sekatekniikalla toteutettu ”Robottiötökät” teos. Työpajassa syntynyt ajatus ötökän elämästä: ”Ötökän elämä on silmä, siivet, jalat, piikit, kuori. Osista rakentuu ötökkä, virtapiiristä elämä.” päätyi myös taidemuseon seinälle. Seinillä on myös muita opetustilanteissa syntyneitä oivaltavia virkkeitä ja ajatelmia.

Hämeenlinnassa järjestetään Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liiton syyspäivät 17.–18.11.

– Tätä näyttelyä on todella ilo esitellä syyspäivien osanottajille, Lehtimäki kehuu.

Aimokoulun 30-vuotisjuhlanäyttely IHME on esillä Hämeenlinnan Taidemuseon Engel-makasiinissa 22.1.2017 asti. Aimon päiväksi 29.11. ja viikolle 48 on luvassa erikoisohjelmaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset