Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Valtakunnallinen ikäihmisten arkiapupalvelu työllistää nuoria myös Hämeenlinnassa – Siiri Ruini tekee töitä opiskelun ohessa

Siiri Ruini haki mukaan ikäihmisille suunnattuun ystäväpalveluun, sillä työ vaikutti kivalta ja se sopi hyvin lukiolaisen aikatauluihin. Kuva: Heli Karttunen
Siiri Ruini haki mukaan ikäihmisille suunnattuun ystäväpalveluun, sillä työ vaikutti kivalta ja se sopi hyvin lukiolaisen aikatauluihin. Kuva: Heli Karttunen

Siiri Ruini on yksi nuorista hämeenlinnalaisista, jotka ovat mukana Gubbe Sydänystäväpalvelussa. Hämeenlinnaan viime keväänä rantautunut valtakunnallinen palvelu lievittää ikäihmisten yksinäisyyttä ja tarjoaa samalla työtä nuorille.

– Aloitin jo alkukeväästä, mutta koronan takia en ole vielä kunnolla päässyt töihin, 17-vuotias Hämeenlinnan lyseon lukiolainen kertoo.

Ruini sai tiedon nuorten mahdollisuudesta koulussa Wilma-viestin kautta helmi-maaliskuussa.

– Myöhemmin kotona päätin sitten hakea, kun työ vaikutti niin kivalta.

Apuna arjen askareissa

Hämeenlinnassa palvelussa on mukana kuusi nuorta.

– Normaalioloissa työtä on noin kerran viikossa muutaman tunnin ajan, eli juuri lukiolaiselle tämä on tosi hyvä työpaikka.

Palveluntarjoaja etsii asiakkaalle lähialueelta sopivan nuoren.

– Seuraavaksi sovitaan yhteinen tapaaminen, jossa myös omaiset voivat olla mukana. Jos nuori vaihtuu, edellinen voi olla mukana ikäihmisen ensimmäisessä tapaamisessa uuden nuoren kanssa.

Palvelu voi sisältää kahvittelu- tai ulkoiluseurana toimimisen lisäksi auttamista arjen askareissa.

– Aloitin maaliskuussa ja ehdin käydä yhdellä ikäihmisellä muutaman kerran ennen koronaa. Kävin hänen luonaan siivoamassa ja kävimme yhdessä kaupassa.

Perehdytys antaa rohkeutta

Ruini on aiemmin ollut palvelutalossa kesätöissä, joten työskentely ikäihmisten parissa oli tuttua.

– Tämä kuulosti minulle sopivalta jutulta. Monella on sellainen mielikuva, ettei vanhusten kanssa oikein keksi juteltavaa, mutta olen huomannut, että on paljon asioita, joista voidaan jutella. Kun kysyy, monella heistä on esimerkiksi paljon mielenkiintoista kerrottavaa nuoruusvuosistaan.

Hän kannustaa muitakin nuoria mukaan.

– Mitään haastavia juttuja ei ole tullut vastaan. Aluksi tuntemattoman tapaaminen voi tuntua pelottavalta, mutta tehtävään on hyvä perehdytys, mikä rohkaisee.

Positiivinen asenne auttaa.

– Tehtävä sopii ihan kaikille, kunhan uskaltaa avata suunsa ja keskustella. Aluksi voi jännittää, mutta tilanne muuttuu tosi nopeasti luontevaksi, kun vaikka kyselee kuulumisia, hän vinkkaa.

Sosiaalinen kanssakäyminen on olennainen osa työtä.

– Palkitsevinta on toisten ilahduttaminen. Kun kävin siivoamassa, juttelin siinä samalla. Näin, että toiselle tuli hyvä mieli ja se on parasta tässä työssä.

Työtä eri puolilla Suomea

Gubbe Sydänystäväpalvelu on Sandra Lounamaan ja Meri-Tuuli Laaksosen perustama. Palvelu on lanseerattu Espoossa kaksi vuotta sitten.

– Tyypillinen tilanne on, että omainen asuu pääkaupunkiseudulla ja ikäihminen muualla, Laaksonen kertoo.

– Sitä kautta palvelu on levinnyt eri puolille Suomea ja muun muassa Kajaanissa, jossa nuorille ei oikein tahdo olla työpaikkoja, työllistämme useita nuoria. On hienoa, että voimme tarjota työtä nuorille valtakunnallisesti.

Nuoresta ystävä ikäihmiselle

Valtakunnallinen Gubbe Sydänystäväpalvelu tuli Hämeenlinnaan tämän vuoden alussa.

Kysymyksessä on ei-sairaanhoidollinen vanhuspalvelu, joka pitää ikäihmisen aktiivisena ja auttaa arjen askareissa sekä työllistää samalla nuoria.

Palvelun ovat perustaneet 2018 marraskuussa Espoossa Sandra Lounamaa ja Meri-Tuuli Laaksonen.

Hämeenlinnassa Gubben riveissä on tällä hetkellä 6 aktiivista nuorta.

Uusin Kaupunkiuutiset

30.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

30.9.2020