Kaupunkiuutiset

Uuninluukut kuin pieniä taideteoksia

Villa Royalissa on kauneutta kaikkialla. Jo uunin edessä oleva suoja ihastuttaa.

Paavo Orre on vuosien varrella kerännyt mittavan kokoelman vanhanaikaisia valurautaisia uuninluukkuja.

– Tällä hetkellä antiikkiluukkuja on noin 600–700 kappaletta, keräilijä arvioi.

Aluksi Orre säilytti uuninluukkuja autotallissaan, mutta kokoelma on pikkuhiljaa paisunut ja on nyt levittäytynyt kolmeen eri paikkaan:

– Uuninluukuista noin 200–300 on kotona autotallissa sekä varastoissa, arviolta pariasataa säilytän naapurin ladossa, ja loput ovat kaupungilta vuokratussa varastossa Voutilakeskuksen lähellä, hän kertoo.

Jo eläkkeellä oleva hämeenlinnalainen on tehnyt työuransa parturi-kampaamo -osaston opettajana ammattiopisto Tavastiassa.

– Olen keräilijäluonne. Kun 1980-luvulla rakensin vaimoni kanssa Luolajaan omakotitalon, tontilla oleva vanha rakennus jouduttiin purkamaan. Vanhassa talossa oli kauniita hellan-, leivinuunin- ja pönttöuuninluukkuja, joihin ihastuin. Sanoin, että ne pitäisi saada talteen. Siitä keräily lähti.

Orre kartutti kokoelmaansa kaatopaikoilta ja purkutaloista löytämillään kappaleilla.

– Olen kotoisin maalta Kärkölästä, ja leivin- ja pystyuunit olivat minulle tuttuja. Siihen aikaan uuninluukkuja vietiin surutta kaatopaikoille ja halusin pelastaa ne sieltä. Tänä päivänä ei kaatopaikoilta enää tavaraa saa hakea, Orre kertoo.

 

Vanhat uuninluukut olivat monesti hyvinkin huonokuntoisia ja niissä oli monesti jotain pientä korjattavaa.

Ennen eläkkeellä jäämistään Orre kunnosti uuninluukkuja usein työpaikassaan ammattiopistossa, jossa tuolloin oli oma valimo. Tänä päivänä kunnostus tapahtuu pääasiassa kotona.

– Monista uuninluukuista puuttuivat vetimet ja usein ilmaventtiilit olivat rikki tai kadoksissa. Minulle oli tärkeää, että pystyin kunnostamaan niitä tarvittaessa. Malliseppien opettaja Kari Pohjalainen oli suureksi avuksi osien kunnostamisessa. Hän teki malleja ja teetti osia myös oppilastyönä, sekä ohjasi minut tarvittaessa myös ammattimallipuuseppien pakeille.

 

Valurautaiset vedokset edustavat entisajan mallipuuseppien käsityötaitoa parhaimmillaan.

– Niiden kuviot ovat merkittäviä taideteoksia. Kuvion teko on vienyt mallipuusepältä kuukauden tai kaksi. Samasta muotista on sitten otettu useamman kappaleen sarjoja.

Kokoelman vanhimmat uuninluukut ovat yli sata vuotta vanhoja.

– Högforsin ja Porin Valun viimeisimmät uuninluukut ovat 1950-luvulta, eikä niitä enää tehdä. UPO, Pisla ja SVT valmistavat uuninluukkuja edelleen, mutta itse olen kerännyt pääasiassa vanhempaa tuotantoa.

Orre keräilee uuninluukkuja edelleen. Nykyisin hän on tunnettu antiikkiharrastajien keskuudessa, ja ihmiset osaavat jo tarjota uuninluukkuja ostettavaksi.

– Laitan silloin tällöin myös ilmoituksia lehteen. Lisäksi myyn uuninluukkuja ja niiden varaosia, jos jollain on sellaisille tarvetta.

 

Ensi perjantaina Orre aikoo järjestää Voutilakeskuksen viereisessä isossa varastorakannuksessa yksipäiväisen näyttelyn, jotta myös muut pääsevät ihailemaan entisaikojen käsityöosaamista.

Näyttelyyn tulee kaikkiaan 300 uunin- ja hellanluukkua, sekä muutama kokonainen paistinuuni. Esillä on monipuolisesti sekä kunnostettuja että kunnostamattomia kappaleita.

– Haluan pitää näyttelyn, jotta muutkin näkisivät, mitä mennyt kulttuuri pitää sisällään. Ajatuksenani on, että näyttely voi kiinnostaa myös niitä ihmisiä, jotka pitävät vanhoista esineistä.

Näyttely on avoinna varastorakennuksessa, osoitteessa Pollentie 35, perjantaina 20.7. klo 13–18. Vapaa pääsy.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset