fbpx
Kaupunkiuutiset Iittala

Uusi lasinpuhaltajapolvi on nousemassa – Tuleva alan artesaani Dino Helminen kouluttautuu jo viidenteen ammattiinsa

Markku Mäki innosti Dino Helmistä savitöiden pariin. Yksisarvisen koristama kissanjuomakuppi on menossa seuraavaksi polttouuniin. Kuva: Lea Karmala
Markku Mäki innosti Dino Helmistä savitöiden pariin. Yksisarvisen koristama kissanjuomakuppi on menossa seuraavaksi polttouuniin. Kuvat: Lea Karmala

Alkuvuodesta Tampereelta Iittalaan muuttanut Dino Helminen on yksi niistä seitsemästä opiskelijasta, jotka kouluttautuvat paikkakunnalla lasialan artesaaniksi. Ensimmäinen ryhmä aloitti opintonsa tammikuussa.

Jo kevättalvella Helminen kertoi, että hän on aivan ihastunut uuteen kotipaikkaansa ja alanvalintakin napsahti kohdalleen.

– Into on pysynyt, ja Iittala tuntuu edelleen mukavalta. On ihanan rauhoittavaa ja rentouttavaa asua taiteilijakylässä, jolla on tosi paljon historiaa. Koko ajan oppii uusia juttuja. Alun perin maalla kasvaneena en osaa asua hälinässä. Kun tutustuu ihmisiin, tulee kotoisa olo. Heillä on yhtä intohimoinen suhtautuminen taiteeseen kuin itsellänkin, hän iloitsee.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Dino Helmisen ja muiden lasinpuhaltajaopiskelijoiden näyttötöitä on esillä Iittalan lasitehtaan aulan vitriinissä. Kuva: Lea Karmala
Dino Helmisen ja muiden lasinpuhaltajaopiskelijoiden näyttötöitä on esillä Iittalan lasitehtaan aulan vitriinissä.

Savitöitä lasinpuhalluksen lisäksi

Helminen on innostunut muistakin materiaaleista kuin lasista. Iittalasssa hänelle on inspiraatiota antanut keramiikkataiteilija Markku Mäki, jonka ansiosta hän alkoi tehdä savitöitä.

– Markku kertoi omia tarinoitaan, mitä kaikkea hän on tehnyt. Hän myi minulle saven aloituspaketteja, antoi vähän työkaluja, ja ostin häneltä myös dreijan. Hän on polttanut ja lasittanut töitäni. Hänen putiikkinsa (Anubis) vanhassa talossa on ihana, ja oli mahtava juttu, että saan tehdä ja tuoda töitä hänelle poltettavaksi, Helminen huokaa.

Mäen mielestä on fantastista, että Iittalaan tulee uusia tekijöitä. Hän itse maalasi öljyväritöitä, ennen kuin keskittyi keramiikkaan, mutta saveen hän tutustui jo lapsena muovaillessaan merisavesta lohikäärmeitä. Hänen omilla esi-isillään sen sijaan on pitkä historia lasialalla.

– Sukuni on ollut varmaan sata vuotta Lasimäellä. Vaari oli lasimestarina i-puolella, ja juuri edesmennyt faijani oli jonkin aikaa Sarpanevan porukassa, hän kertoo.

Kohta jo viides ammatti plakkarissa

Helminen on nuoreen ikäänsä ehtinyt paljon. Hänellä on jo entuudestaan neljä ammattia: tarpeistonvalmistaja, metalliartesaani, graafinen suunnittelija ja koulutettu hieroja.

– Lasialan artesaanin koulutus on uusi kivi kruunussani. Keräilen erilaisia taitoja, ja kutsun niitä jalokiviksi, hän hymyilee.

Kun Helminen reilun vuoden päästä valmistuu, hän uskoo saavansa töitä Iittalan lasitehtaalta. Työvoimasta on pian pulaa, kun moni vanhempi tekijä eläköityy. Tehtaassa työskentely mahdollistaisi myös lasitaiteen tekemistä vapaa-aikana.

– Viikonloppuisin voi mennä tekemään omia juttuja itselleen. Ne vaan eivät saa näyttää samalta kuin Iittalan tuotteet. Halutessaan siellä voi myös harjoitella jotain tekniikkaa.

Helmisen mielestä olisi sairaan makeata, jos joskus saisi oman suunnittelemansa tuotteen Iittalan tuotantoon, mutta hän arvelee sen olevan hyvin vaikeata.

“Pyrin kehittämään itseäni jatkuvasti”

Omia tekemiä lasiesineitä Helmiselle on jo kertynyt melkoinen määrä. Hän on innostunut muun muassa punomaan pullojen päälle hamppunauhaa puurenkaita apuna käyttäen, ja niiden sisälle hän on pujottanut led-valon. Hän on valmistanut myös pulleita lasilintuja.

– Moni muukin opiskelija tekee ja ideoi omia töitä. Saamme käyttöömme kierrätyslasia, kun putsaamme tuotteen vaihtuessa uuniin jääneet lasit pois, hän kertoo.

Vapaa-ajallaan Helminen harrastaa lisäksi cosplayta, maalaamista, piirtämistä, puun ja metallin työstämistä, huovutusta, muotoilua ja veistoa. Hän juhlii halloweenia, leikkaa ja värjää itse hiuksensa, valokuvaa, videokuvaa, editoi, käsikirjoittaa, kirjoittaa blogeja ja paljon muuta.

– Teen valtavasti eri asioita, eikä tekemiseni rajoitu vain muutamaan asiaan. Pyrin kehittämään itseäni jatkuvasti, hän sanoo.

Toistaiseksi Helminen on vienyt joitain teoksiaan myytäväksi Metkunen-liikkeeseen Tampereella, muuten hän on jakanut niitä lahjoina ystävilleen.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset