fbpx
Kaupunkiuutiset

Uusi paloasema on ekologinen ja terveellinen

Paloesimies Marko Rajala seisoo Janakkalan paloaseman uudessa keittiössä, jossa on moninkertaisesti enemmän tilaa kuin vanhassa paikassa Turengin Taimistotiellä. Jokaisella työvuorolla on oma jääkaappinsa.

– Hienot kahvinkeittimetkin täällä on, mutta kahvipaketti jäi tässä kiireessä vanhalle asemalle, Rajala harmittelee.

– Tänään maanantaina aloitettiin muutto ja tänne siirretään kaikki varusteet, paloautot, elektroniikka ja hirveä kasa mappeja. Päivystysselosteita pitää säilyttää 10 vuotta paperitulosteina. Varmaan pari viikkoa menee, että ollaan kunnolla kotiuduttu uuteen taloon.

Rajala on toiminut palomiehenä 17 vuotta Hyvinkäällä, Riihimäellä sekä Turengissa ja ensimmäistä kertaa hän saa työskennellä uudenkarhealla asemalla.

– Tuplasti enemmän tilaa ja paljon uutta tekniikkaa. Vanha asema oli rakennettu vuonna 1965, jolloin niissä tiloissa ei ollut naisia. Nykyään ensihoito on merkittävässä asemassa ja täällä on naisille omat sosiaalitilansa.

– Nyt meillä on käytössä iso piha-alue harjoituksia varten ja kaikille tarvikkeille on asianmukaiset säilytystilat sekä niillä nimetyt vastuuhenkilöt.

Lähes 2300 neliön rakennuksessa on monia energiatehokkaita ratkaisuja, kuten maalämpö ja -viilennys, aurinkopaneelijärjestelmä, sähköautojen latauspaikka sekä liiketunnistimilla toimiva led-valaistus.

Aseman erikoisuuksiin kuuluu myös hätämaadoitusharjoituskenttä, jossa voidaan turvallisesti harjoitella esimerkiksi rautatieonnettomuutta.

Yksi henkilökunnan työoloihin eniten vaikuttavia asioita on pakokaasujen poistojärjestelmä. Alakerran puhtaat ja likaiset tilat ovat erillään, joten altistuminen haitallisille aineille pystytään minimoimaan.

Aseman pihalla olevaa 19-metrinen torni on harjoituksia varten.

– Paloletkut kuivattiin ennen tornissa, mutta nyt meillä on letkunpesukone, Rajala kertoo.

– Sen avulla yksi käyttäjä voi puhdistaa, kuivata ja koeponnistaa 14 letkua tunnissa. Suuri muutos meidän arjessamme on iso pesuhalli, jossa voimme pestä autot sisätiloissa. Lisäksi meillä on puolilämpimiä tiloja veneille ja muille välineille.

Toisessa kerroksessa olevan punttisalin vierestä pääsee vikkelästi liukumaan alakertaan paloasemien perinteisiin kuuluvaa tankoa pitkin. Systeemi ei ole pelkkä muinaisjäänne historiasta.

– Jos minulta kysytään, niin tankoja voisi olla enemmänkin, palomies Petri Ekroos tuumaa.

– Kyllähän ne nopeuttavat lähtöä paikasta kuin paikasta ja kovassa kiireessä portaissa juoksentelussa voi loukkaantumisriski olla suurempi.

Paloasemalle kuljetaan Rastikankaantien kautta, mutta hälytysajoneuvot pääsevät singahtamaan suoraan pihasta Turengintielle.

– Jos Turengin keskustaan vertaa, niin nykyinen sijainti varmasti ehkäisee mahdollisia lisäonnettomuuksia, Rajala pohtii.

– Täältä pääsee nopeammin joka paikkaan ja moottoritietä tullaan varmasti jatkossa ajamaan entistä pitemmälle.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset