Kaupunkiuutiset

Uusi voimajohtopylväs nousi korkeuksiin

Hämeenlinna

Katisten kaupunginosaan, Tyllilänkadun ja Heikkilänkadun väliselle nurmialueelle nousi keskiviikkona uusi, teräksinen voimajohtopylväs.

Fingrid Oyj kutsui alueen asukkaita seuraamaan pylvään pystytystä keskiviikkona 16.8. iltapäivällä hernerokkatarjoilun merkeissä. Tapahtumaan saapui arviolta satakunta henkeä.

– Yleensä voimajohdot sijaitsevat metsissä, mutta tässä kohtaa voimajohtopylväs on keskellä kaupunkia, joten halusimme antaa ihmisille mahdollisuuden tulla seuraamaan sen pystytystä, Fingrid Oyj:n projektipäällikkö, voimajohdot, Tuomas Maasalo valaisee.

Hankkeen urakoitsijana toimii porilainen TLT Building Oy. Kuluvan ja ensi viikon aikana Hämeenlinnan kaupunkialueella pystytetään kaikkiaan noin kymmenen voimajohtopylvästä.

Kysymyksessä on kantaverkkoyhtiö Fingridin Hämeenlinnan, Hattulan ja Valkeakosken alueille sijoittuvan, noin 50 kilometriä pitkän Vanaja–Tikinmaa-voimajohdon uusiminen. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 10 miljoonaa euroa.

– Suurimmalta osin vuonna 1938 valmistunut puupylväsjohto puretaan ja korvataan kokonaan uudella, teräksisellä johdolla. Taustalla on nykyisen voimajohdon kunto. Uudella voimajohdolla saamme siirtokyvyn tuplattua ja Hämeenlinnan ja Valkeakosken sähköverkon käyttövarmuus paranee, Maasalo perustelee.

Pystytettävä pylväs on kahden virtapiirin T-pylväs, jonka toinen virtapiiri tulee Fingridin ja toinen sähköverkkoyhtiö Elenian käyttöön. Yhteispylväitä on noin neljän kilometrin matkalla välillä Suosaari – Kihtersuo.

Sähkönjakelu täytyy keskeyttää voimajohdosta sen uusimisen ajaksi, mutta alueen asukkaiden sähkönsaantiin sillä ei kuitenkaan ole vaikutusta. Tällä hetkellä sähkö on poikki kantaverkosta noin kuuden kilometrin matkalta, mutta sähkö kulkee korvaavien reittien kautta.

– Alueen asukkaille syötetään sähkö eri sähköasemilta. Sellaista tilannetta ei tule, että sähköt olisivat asukkailta poikki, Fingridin Etelä-Suomen alueen aluepäällikkö Kari Lindholm vakuuttaa.

Kaupunkialueella turvallisuus otetaan huomioon erityisen tarkasti.

– Kaikista työvaiheista tehdään suunnitelmat ja riskiarvioinnit. Pystytys kaupunkialueella vaatii myös enemmän järjestelyjä, tarvitsemme enemmän henkilöstöä ja kalustoa, koska täällä on ihmisiä ja liikennettä, Maasalo korostaa.

Kun pylväs vaihdetaan, ensin täytyy tehdä perustukset, mikä vie muutaman viikon. Pylväs kasataan ja nostetaan perustusten päälle, mihin kuluu muutamasta päivästä viikkoon, pylväästä riippuen. Tämän jälkeen vedetään johtimet.

– Pystytyksessä paikalla oli kolme asentajaa sekä kaksi nosturia, sekä yksi turvallisuuskoordinaattori, TLT Buildingin työmaapäällikkö Mika Ahosmäki sanoo.

– Lokakuun puolenvälin jälkeen tämän kuuden kilometrin osuuden pitäisi olla kunnossa, hän summaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset