Kaupunkiuutiset

Uusittu Tuomelan koulu esiteltiin yleisölle

Valtakunnallista Kodin ja koulun päivää vietettiin perjantaina Hämeenlinnan yhtenäiskoulun Tuomelan yksikössä.

Päivä alkoi kahdeksalta aamukahvilla, jonka vanhempainyhdistys tarjosi huoltajille ja koulun väelle. Huoltajilla oli myös mahdollisuus tutustua uudistettuun kouluun.

Kymmeneltä liikuntasalissa nähtiin ala- ja yläkoulun oppilaiden yhteinen tanssi- ja musiikkiesitys Pokémon Go -musiikin tahdissa.

Tuomelan koulun kaksivuotinen peruskorjaus on valmis. Sisäilmaongelmista kärsinyt koulu uudistui remontissa täysin. Koulussa yhdistyvät uudenlainen pedagogiikka ja nykyaikaiset oppimistilat ilman käytäviä ja turhia seiniä. Uusituissa tiloissa opiskelevat vuosiluokat 1-6 sekä esikoululaiset. Viereisissä parakeissa opiskelevat 7-9 luokat käyttävät myös uusittuja tiloja.

Kullekin luokka-asteelle on varattu oma kerros. Joka kerroksessa on yksi suuri oppimistila, jota voidaan muunnella kotarakennelmilla. Pulpetteja ei ole, ne korvattiin pyörällisillä lokerikoilla, joita on helppo siirrellä paikasta toiseen.

– Tällaiset vaihtuvat kotarakennelmat ja tilojen muunneltavuus on ainutlaatuista Suomessa, mainitsee rehtori Arto Nykänen.

Kellarikerroksessa on monitoimitila, jossa voidaan valmistaa vaikka erikoistehosteita vaativia näytelmiä. Ullakolla on koko kerroksen laajuinen kuvaamataidon luokka, josta on näkymä Hämeen linnalle.

– Meillä on nyt loistavat tilat, koko ideologia ja toimintamalli uudessa koulussa tuntuvat onnistuneilta, kiittelee apulaisrehtori Johanna Hyytiä.

– Ydinajatuksena ovat olleet avoimet tilat ja muunneltavuus. Onnekkaasti Tuomelan koulun korjaushankkeen kanssa tapahtui valtakunnallinen opetussuunnitelmien uudistus. Se velvoittaa, että asiat opitaan kokonaisuuksina. Nämä tilat mahdollistavat sen, Hyytiä toteaa tyytyväisenä.

Tilaisuudessa julkistettiin kaupungin uusin julkinen taideteos. Se on kuvanveistäjä Pertti Kukkosen betoniveistos, joka koostuu kirjaimista Yhteiskoulu – yhteisvoimin.

Betoninen veistosryhmä hahmottuu kauempaa katsottuna ja avautuu hiljalleen, kuten tiedon omaksuminenkin. Myös oppilaiden kädenjäljet näkyvät veistoksessa kirjaimellisesti: niitä jäljennettiin 124 teoksen yläpintaan.

Veistoksen suunnittelussa on huomioitu myös turvallisuus. Kirjaimet kohoavat enimmillään 60 senttimetrin korkeuteen ja niiden pintaa on karhennettu liukastumisten estämiseksi.

Hämeenlinnalaissyntyinen kuvanveistäjä Pertti Kukkonen aloitti itsekin koulunkäynnin Tuomelan koulussa. Hän on ansioitunut erityisesti betonin käytössä veistosmateriaalina. Muun muassa Hämeenlinnan kävelykadulla on Kukkosen vuonna 2004 julkistettu kuparibetoninen veistos Kohtaaminen.  

Tilaisuudessa esiteltiin myös kouluremontin yhteydessä konservoidut taideteokset: taidemaalari Tapani Jokelan (1922–2014) maalaus Lapsia vapaa-ajan harrastuksissaan vuodelta 1957 ja kuvanveistäjä Veera Kaijalan (1920–1984) keramiikkareliefi Leikkivät lapset vuodelta 1957.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset