Kaupunkiuutiset

Uutisvuosi 2016

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio valittiin tammikuussa uuden valtion liikuntaneuvoston ennakointijaoston jäseneksi. Rinkelinmäellä suosittu kuvauskohde oli Joni Tuulola, joka palasi HPK:n harjoituksiin nuorten jääkiekon maailmanmestarina.

Hämeenlinnan heittäytyi älyliikenteen kärkipaikalle ja otti ensimmäisenä käyttöön Sonera Reissu -sovelluksen. Verkatehdas esitti suunnitelman paviljongin rakentamisesta.

Vuoden miesurheilijaksi valittiin kilpa-aerobicin MM- ja EM -mitalisti Juuso Väisänen ja naisurheilijaksi uimari Suvi Pulkkinen. Vihreiden Martti Töttölä ihmetteli valtuustossa, ovatko juhlavuodet vain paikallista pörräämistä, kun majoitusliikkeiden käyttöaste oli Sibelius-pirskeistä huolimatta laskenut.

Eläkkeellä oleva valokuvaaja Markku Wiik toimitti kaupungin johdolle avoimen todistajalausunnon, jonka mukaan perussuomalaisten valtuutettu Kari Ilkkala oli Sunny Car Centerin rahoitussotkuihin liittyvän Sambia-tietovuodon takana. Kaupunki jätti asiasta tutkintapyynnön poliisille.

Helmikuu

Konkurssiin menneen Sunny Car Centerin pääomistaja Markku Ritaluoma kertoi käynnistävänsä oikeusprosessin Kari Ilkkalaa vastaan. Ritaluoman mukaan autokauppahanke kaadettiin tarkoituksellisesti.

Paikalliset sukeltajat Vesa Rantanen ja Veli Elomaa osallistuivat salaiseen operaatioon, jossa he hakivat Norjassa luolaan hukkuneet ystävänsä takaisin kotiin. Operaatiosta tehtiin dokumenttielokuva Takaisin pintaan.

Hämeenlinnan teatterissa kantaesitettiin Olli Jalosen kirjoittama Miehiä ja ihmisiä, jonka ohjasi Hannu Matti Tyhtilä.

Valtuustossa päätettiin perustaa tilapäinen valiokunta arvioimaan kaupunhallituksen nauttimaa luottamusta. Valtuutettu Ismo Soukola ilmoitti eroavansa valtuuston jäsenyydestä. Ex-kansanedustaja oli aikaisemmin eronnut jo perussuomalaisista. ”Rehelliselle ja sanojensa takana seisovalle luottamustoimien hoitaminen tällaisessa ilmapiirissä on mahdotonta”, Soukola perusteli.

Maaliskuu

Roctum-yhtyeen keulakuva Stunk Man teki elämäntaparemontin ja laihdutti hurjat 60 kiloa. Kari Ilkkala tunnusti poliisille olevansa Sambia-tietovuodon takana, mutta painotti, että kyseessä ei kuitenkaan ollut salassa pidettävän tiedon vuotaminen.

Raatihuoneenkadun ravintoloitsijat yhdistivät voimansa ja nimesivät perinteikkään väylän Ravintolakaduksi. Kierrätyksessä tapahtuneet muutokset ja pahvia pursuilevat lavat närkästyttivät kaupunkilaisia. Pakkausjätteiden keruu oli siirtynyt vuoden vaihteessa Rinki-verkostolle, joka ei ollut saanut vielä kaikkia keräyspisteitään avattua.

Kaupunginorkesteri halutaan ajaa alas kaupungin virkamiesjohdon ohjauksessa. Näin rajuun loppupäätelmään tulivat orkesteriyhdistyksen hallituksen jäsenet Leni Lustre-Pere ja Maire Rissanen, kun orkesterin vuoden toiminta-avustukseksi ehdotettiin 1500 euroa.

Entisen Nummen koulun tontille oli suunniteltu palvelukeskus, johon oli yhtenäiskoulun lisäksi tulossa kirjasto, neuvola sekä nuoriso- ja liikuntatiloja. Monitoimirakennus valmistuu kesällä 2018.

HPK-Naiset saivat historiansa ensimmäiset jääkiekon SM-hopeamitalit kaulaansa Jyväskylässä.

Käräjäoikeus hylkäsi Kaupunkiuutisia ja päätoimittaja Kari Karppista vastaan nostetut syytteet kunnianloukkauksesta. Tutkintapyynnön oli tehnyt Lulu Ranne (ps). Valtuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) sai tuomion yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä. Kiemunki oli lähettänyt valtuutetuille Lulu Ranteen elatusaputuomiosta sähköpostin, joka sisälsi tietoja Ranteen lapsista. Kiemunki on valittanut tuomiosta.

Huhtikuu

Valtuuston kokouksessa kaupunginhallitus erotettiin ja Kari Ilkkala pidätettiin kaikista luottamustoimistaan käynnissä olevan poliisitutkimuksen ja mahdollisen oikeudenkäynnin ajaksi. Kaupunginhallituksen erottamista esittänyt tilapäinen valiokunta totesi perusteluissaan myös, ettei pystynyt ristiriidattomasti luottamaan Lulu Ranteen tapaan hoitaa asioita, mutta siirsi asian harkinnan kaupunginhallitukselle.

HPK-Naiset voittivat lentopallon suomenmestaruuden Salossa. Kaupunkiuutisten perinteisen jääkiekon peukkupatsaan pokkasi HPK:n hyökkääjä Otto Paajanen. Kuukauden mielenkiintoisia haastateltavia oli Pietarin Vaganova-akatemiassa opiskeleva balettitanssija Rasmus Ahlgren. Linnassa avattiin ainutlaatuinen haarniskanäyttely Heavy Metal.

Toukokuu

Vanajanlinnassa kuvattiin Luokkakokous-menestyskomedian jatko-osaa, jonka yhteistyökumppanina oli elokuvassa brändimarkkinointia harrastanut Hämeenlinnan kaupunki. Vanhan Vallin grillin tontille alettiin rakentaa kaupunkipuutarhaa.

Valtuusto päätti yksimielisesti, että Kaurialan ja Lyseon lukiot muuttavat muutaman vuoden sisään Tavastian kampukselle Hattelmalantielle. HPK:n A-nuorissa pelaava Eetu Tuulola palasi kotijäille alle 18-vuotiaiden maailmanmestarina.

Vanajan rannalle, hotelli Vaakunan kylkeen oli suunniteltu uusi asuinalue. Asemanrantaan kaavailtiin asuntoja tuhannelle ihmiselle. Iittalassa päästiin muuraamaan hyvinvointikeskuksen peruskiveä. Rakennustöiden arvioitiin valmistuvan syksyllä 2017.

40 vuotta täyttänyt Kaupunkiuutiset järjesti juhlan kunniaksi koko kansan kekkerit Hämeenlinnan torilla. Tarjolla oli hernesoppaa ja viihteestä vastasivat Mikko Kivinen, Otto Kanerva ja kesäteatterin bändi.

Kesäkuu

Ukonvaaja, Tuukka Tähden dokumentti suomalaisten muinaisuskosta, sai ensi-iltansa. Vanajantiellä aloitettiin mittava asvaltointiremontti. HPK sai odotetun kotiinpalaajan, kun Niko Kapanen solmi 1+1 -vuotisen sopimuksen Kerhon kanssa.

Kaupunginvaltuusto päätti äänin 40-19 pidättää Lulu Ranteen luottamustehtävistään vireillä olevan poliisitutkinnan ajaksi.

Kantolan tapahtumapuistossa esiintyi brittiläisen uuden aallon heavy metalin uranuurtaja Iron Maiden. Hämeenlinnan teatterin näyttelijä Mikko Töyssy valittiin Mäkilän rooliin Tuntematon sotilas -elokuvaan.

Heinäkuu

Kaurialan liikennepuistossa luikerteli tappajaetanoita. Sairiossa 140 ihmistä kirjoitti adressin leikkipuiston säilyttämisen puolesta, kun sen paikalle oli tulossa potkulautailuun ja skeittailuun tarkoitettu skuuttipuisto. Kesäteatterissa pyöri Lapinlahden Lintujen musiikkiin perustuva komedia Elämä janottaa, jossa oli mukana myös yhtyeen perustajajäsen Tapio Liinoja.

Elokuu

Rengossa asusteleva susipariskunta sai pentuja. Julkisen sanan neuvosto päätti, ettei Kaupunkiuutiset ollut rikkonut hyvää journalistista tapaa kirjoittaessaan kaupungin kunnallispolitiikkaan liittyvästä aiheesta.

Kaupungin suunnitelmat Raitaharjun palvelukodin lakkauttamisesta huolestuttivat renkolaisia.

Syyskuu

Kanta-Hämeen uudeksi maakuntajohtajaksi valittiin Anna-Mari Ahonen. Kaupungin pitkäikäisin pubi, Kaurialan Vasalli, lopetti toimintansa.

Hattulalainen Ville Korhonen voitti purjehduksen suomenmestaruuden optimistijollassa. Radioveteraani Aarne Kauranen kertoi, millaista oli olla ensimmäisenä toimittajana paikalla, kun luonnonsuojelijat kytkivät itsensä kettinkeihin Koijärvellä.

Lokakuu

Hämeenlinnalainen Katja Lahti sai valtakunnallisen Vuoden diakoniatyöntekijä -tunnustuksen. HPK:n menneiden vuosien seuraikoni Mika Lartama kertoi tulevasta elämäkerrastaan, jonka kirjoittaja on Kimmo Miettinen.

Kaupungin talous oli kurimuksessa, kun henkilöstökulut olivat kaikista tuloksellisuusohjelmista huolimatta karkaamassa. Valtuustossa demarit ja vasemmistoliittolaiset varoittelivat paniikkinappulan painamisesta, mutta kokoomuksen ja keskustan valtuutetut korostivat, että päätöksiä on saatava tehtyä.

Lammilaiset toivoivat, että kylän keskustaan syntyneelle tyhjälle tontille tehtäisiin tori. Vuoden lyseolaiseksi valittiin nyhtökauran kehittäjänä tunnettu Maija Itkonen.

Marraskuu

Hämeenlinnassa pysähtyviä junavuoroja raskaalla kädellä vähentänyt VR järjesti yleisötilaisuuden rautatieasemalla. Tapahtumassa poikkesi parisataa kaupunkilaista antamassa tulikivenkatkuista palautetta.

Janakkalan valtuustossa sekoiltiin ja puhuttiin sekä neuvoteltiin pitkään aiheesta, jossa valtuustolla ei ollut edes päätösvaltaa. Hämeenlinnan valtuustossa sorvattiin Raitaharjusta jonkinlainen kompromissi, jonka mukaan palvelukotia ei lopeteta ennen korvaavien palvelujen löytymistä. Veroprosentti nousi 20,75:een ja toriparkki-idea palasi kuvioihin.

Verkatehtaalla järjestettiin yleisötilaisuus, jossa junaliikenteen johtajat kuuntelivat kiltisti kaupunkilaisten ja paikallisten vaikuttajien palauteryöppyä, mutta paluuta vanhaan ei lupailtu.

Joulukuu

Iisakki Kiemunki kertoi päätöksestään jättäytyä keskeisistä luottamustehtävistään, mutta rooli kunnallispolitiikan rivimiehenä oli vielä pohdinnassa. Valtuuston uutena puheenjohtajana aloitti Sari Myllykangas (sd.). Sydänsairaala laajensi toimintaansa Kanta-Hämeen keskussairaalaan.

Internetistä bongattiin hurja huhu, että maailmankuulu hard rock -yhtye Guns N´Roses olisi tulossa ensi kesänä Kantolaan. Järjestävät tahot eivät tietoa ensin vahvistaneet, mutta huhu varmistui todeksi muutamaa päivää myöhemmin.

Kaupunki esitteli niin sanotun ykköskorttelin uudet suuntaviivat. Alustavassa viitesuunnitelmassa korttelin vanhat tavaratalorakennukset on purettu ja korttelin katutasosta löytyy kauppahallimainen ratkaisu ja runsaasti liiketiloja. Toisessa kerroksessa olisi liikunta- sekä hoitotiloja ja kaiken päällä rutkasti asuntoja vähintään kahdeksanteen kerrokseen saakka.

Korkein hallinto-oikeus kumosi Lulu Ranteen luottamustoimista pidättämisen täytäntöönpanon, kunnes Hämeenlinnan hallinto-oikeus ratkaisee asian lopullisesti.

Kaupunkiuutisten joulupukinnaamarin alta paljastui Otto Kanerva ja HPK:n jääkiekkojoukkue sai kirkkaasti kiitettävän joulutodistuksen.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

26.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

26.9.2020