Kaupunkiuutiset

Uutta ja valoisaa tilaa vanhoissa kuorissa

– Entiseen sotilaskodin leipomo- ja limonaditehtaan tilalle kunnostetuista kuudesta asunnosta puolet on valmiina ja loputkin valmistuvat marraskuun aikana, kertoo yrittäjä, toimitusjohtaja Timo Sollo.

Vuodesta 1954 paikalla leipomona toimineen tiilirakennuksen muutostyöt Sollon yritys aloitti pari vuotta sitten.

Yrittäjä painottaa sopuisaa yhteistyötä niin kaupungin, kuin Museoviraston kanssa. Neuvottelujen tuloksena Pumadaan, ulkopuolelta suojeltuun rakennukseen, on voitu rakentaa muun muassa parvekkeet talon ylimmän kerroksen asuntoihin ja lisätä niissä valoisuutta suurentamalla ikkunoita, lupa heltisi myös hissille.

– Rakennus on perattu ja rakennettu uusiksi kaikilta osin. Suunnittelussa on kuitenkin tavoiteltu menneen ajan henkeä, ehkä hieman karullakin tavalla.

Poltinaholle yrittäjää houkutti sekä halu kunnostaa käyttöön historiallinen kohde kuin näkemys alueesta tulevaisuuden alueena, luonnonläheisenä jaj kuitenkin lähellä palveluita.

Jo rakennuksen ollessa sotilaskodin leipomo, siellä oli ”lupa tehdä niin hyvää kuin vain osasi.”

Munkkeja jonotettiin

Jo historiaan jääneestä leipomotoiminnasta muistuttavat edelleen muutamat säilyneet, nyt kunnostetut esineet kuten sotilaskotimunkkien nostatusteline ja paistouunin luukku. Historiasta muistuttaa eritoten rakennuksen ulkoseinään vast´ikään kiinnitetty muistolaatta.

– Hämeenlinnan Sotilaskotiyhdistyksen leipomo rakennuksessa toimi vuodesta 1954 vuoteen 1988, täydellä teholla viljatuotteiden vapauduttua säännöstelystä, kertoi laatan paljastustilaisuudessa Marjatta Ristiluoma Sotilaskotiyhdistyksestä.

Julkistamistilaisuudessa laatan kahta puolen airueina seisoivat sotilaskotisisaret Leila Laajaniemi ja Tuula Laiho.

Leipomotoimintaa alueella oli vanhassa, venäläisten rakentamassa talossa jo vuodesta 1940. Sotilaat Poltinaholla ovat äkseeranneet 1700 -luvulta lähtien. Muutosten tuulissa alueelta lähtivät viimeksi 4. Erillinen Autokomppania ja Panssarisoittokunta, sotilaskoti samaan aikaan kuin sieltä poistuivat sotilaat vuonna 2001.

Kukonlaulun aikaan

– Aamulla leipomoon tultiin töihin kello kuusi, kertoo sotilaskotisisar Tuula Laiho. Sotilaskodin leipomossa hän työskenteli leipurina vuodesta 1972 vuoteen 1988.

– Yli tuhat munkkia päivässä leivottiin, lisäksi monta muuta sorttia: korvapuusteja, viinereitä ja leivoksia aina tilauksesta tehtyihin täytekakkuihin.

Leivonnaiset paistettiin puilla lämmitetyissä uuneissa, johon koivuhalkoja kantoivat varusmiehet.

Hämeenlinnalainen Anneli Wilhelmsson muistaa miten hänen äitinsä, Kerttu Marrasmaa – sotilaskotisisar hänkin, oli mukana, kun Poltinahon leipomossa vuonna 1952 leivottiin tarjottavaa Olympialaisten 5-otteluihin. Kahvia, joka vielä tuolloin oli korviketta ja leivonnaisia Ahvenistolla suorastaan jonotettiin.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset