fbpx
Kaupunkiuutiset Hattula

Väärä nuottikaan ei haittaa – Hattulan kelloyhtye on kaikille avoin

Kanttori Elina Remes rohkaisee hattulalaisia laulamaan ja soittamaan, vaikka ei olisi aiempaa kokemusta.
Erkki Leinonen, Sinikka Lehtola ja Kaarina Sappinen kelloyhtyeen harjoituksissa Hattulan kirkossa. Kuva: Lea Karmala
Erkki Leinonen, Sinikka Lehtola ja Kaarina Sappinen kelloyhtyeen harjoituksissa Hattulan kirkossa. Kuva: Lea Karmala

Perjantai-iltapäivisin Hattulan kirkossa kanttori Elina Remes avaa kaksi salkkua, joissa on kokoelma eri nuoteissa värähteleviä soittokelloja. Hän jakaa putkimaiset soittimet ja nuotit kelloyhtyeen harjoituksiin osallistuville. Kuorokellot värähtelevät käden näpäytysliikkeen mukaan.

Yhtyeeseen voivat liittyä uudetkin tulijat aina, kun seurakunnan ilmoituksessa lukee, että tilaisuuden ohjelmassa on kaikille avoin kelloyhtye.

– Mukaan voi tulla kuka vaan, vaikka ei olisi koskaan aikaisemmin soittanut kelloja. Näytän, miten niitä soitetaan, ennestään ei tarvitse osata mitään, Remes kannustaa.

Kuorokelloja eli chimes-kelloja ovat päässeet soittamaan myös nuoret konfirmaatioissaan ja lapset.

– Joskus olemme vieneet kellot kinkereille koteihinkin, mutta kun huoneissa katto on lähellä, joku on saattanut sanoa, että ne vaatisivat vähän isompaa tilaa. Jotkin kelloista soivat kovempaa kuin toiset, ja ne voivat tuntua herkissä korvissa, Remes kertoo.

Rentoa musisointia

Sinikka Lehtola liittyi kelloyhtyeeseen hieman sattumalta ja epäröiden, mutta mukanaoloa on kertynyt jo monta vuotta. Lauluakin hän harrastaa, vaikka hänellä ei omien sanojensa mukaan ole edes ääntä.

– Kelloyhtye on kiva porukka. Tuntuu hassulta, jos joku pelkää tulla mukaan. En voi sanoa, että itsellänikään olisi mitään taitoa, hän naurahtaa.

Kaikki yhtyeen jäsenet kehuvat yhdessä soittamista mukavaksi harrastukseksi.

– Tässä oppii nuotteja. Eikä välttämättä haittaa, vaikka joskus tulee väärä nuotti.

Remes muistuttaa, että ei ole vaarallista, vaikka soittaa tai laulaa väärin, eikä sitä tarvitse pelätä – musisoimisen ilo on kaikkein tärkeintä.

Lapsetkin voivat tunnustella soittamista kaikille avoimessa kelloyhtyeessä. Osallistuminen ei vaadi keltään sitoutumista useampiin kokoontumisiin eikä ilmoittautumista.

Sooloilukin sujuu

Hattulassa pidetään Remeksen johdolla myös soololaulajien harjoituksia.

Useimmat osallistujat ovat laulaneet aiemmin erilaisissa kuoroissa, kuten kirkkolaulajissa. Helmikuun viimeisenä perjantaina paikalla oli neljä laulajaa: Liisa Keinänen, Erkki Leinonen, Kaarina Sappinen ja Rauno Rantaniemi.

– Aloimme opetella uusia 900-alkuisia virsiä, siitä tämä lähti. Sooloilu on tuntunut mukavalta ja erilaiselta. Tykkäämme laulaa, ja ääntä täytyy pitää yllä, ettei se katoa, he sanovat.

Rohkeus kasvaa

Soololaulajat ovat esiintyneet messuissa, kauneimpien joululaulujen tilaisuuksissa, hartaushetkissä ja vierailuilla Hattulan vanhainkodeissa. Laulajien määrä aina hieman vaihtelee.

Remeksen mukaan moni saattaa turhaan arastella soittamista tai laulamista yksin. Suurimpana pelkona on, että laulu tai soitto menee jossain kohtaa väärin.

– Soololaulussa on se hauska puoli, että ihmiset kuulevat paremmin oman äänensä. Kun on ylittänyt pelon kynnyksen laulaa yksin, rohkeus ja uskallus laulaa toisten kuullen kasvaa. Silloin kuorossakin laulaminen vahvistuu, hän sanoo.

Soololaulajista osa harrastaa myös kellonsoittoa.

Kaikille avoin kelloyhtye soittaa messussa su 8.3. klo 10 Hattulan kirkossa (Kirkkotie 29), kokoontuminen klo 9.30. Sama aikataulu myös su 5.4. Harjoitukset yleensä perjantaisin klo 16 Hattulan kirkossa.

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset