fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Vähemmän kännyä, enemmän unta

Timo Kaunisto

Rakas vaimoni väittää, että minulla on nukkumisen armolahja. Kieltämättä uuvahdan uneen iltaisin muutamassa minuutissa, kun aika on. Herääminenkin on säännöllistä, yleensä ilman kelloa.

 

Ei se tietysti aina noin auvoista ole itselläni. Yrittäjä heräilee joskus aamuyöstä tuskaillessaan tulevaa laskupolitiikkaa ja tilin tyhjyyttä. Ennen saattoivat valvottaa jotkut politiikan väännöt ja niistä kohonnut adrenaliini, mutta näin töpinän miehenä on leppoisampaa.

Mutta kun asiantuntijoita kuuntelee, on Suomi aiempaa väsyneempi ja uupunut. Työpaikoille ja kouluihin raahautuu nurtunutta väkeä, jonka on vaikea suorittaa arjen panosta. Oppitunneilla ei olla henkisesti läsnä eikä töissäkään jaksa. Vain se kaikkein rakkain kiinnostaa: oma kännykkä.

 

Ennen kuin tässä lähdetään porukalla syyllistämään, niin muistetaanpa se, että työelämä ja koulu ovat kovasti muuttuneet. Tahti on kova, tulosta pitää tulla. Koulujen avainsanoja ovat itseoppiminen ja etäopiskelu, siis sellaista työelämälähtöistä pätkimistä pienestä pitäen. Lukemiselle ja sivistymiselle näyttää näin sivusta katsoen olevan entistä vähemmän aikaa, niin töissä kuin opiskeluissakin.

Ja kaiken keskellä on tämä koukuttava nettikulttuuri: naamakirjat, instat, tvitterit, juutuupit sun muut. Kun viestistä puhelin kilahtaa, niin kännykkä naaman eteen vilahtaa. Silloin kaikki muu keskeytyy, kun jollain voi olla sulle asiaa!

 

Aivotutkijat Minna Huotilainen ja Mona Moisala ovat huolissaan tästä itse aiheutetusta käytöshäiriöstä. Ihmiset ajavat itsensä tilaan, jossa aivot eivät enää toimi normaalisti. Heidän mielestään sellaisen henkilön päässä on jatkuva palohälytys päällä. Sitä on työskentelevinään ahkerasti mutta aikaansaannosta ei oikein tule. Tutkijat vaativat muutosta työpaikoille: keskittymiseen on varattava aikaa ja tilaa. Nukkuakin pitäisi kunnolla.

Politiikan tasollakin on herätty. Kellojen osoittamasta ajasta keskustellaan koko EU:ssa. Suomessa monet ovat vaatineet, että koulujen pitäisi alkaa myöhemmin, hyvin valvottujen öiden johdosta. Ranskassa liberaalipresidentti Macron on osoittautunut autoritääriksi ja komentanut kännykät pois kouluista. Ainakin siis oppitunneilta.

Samaan aikaan toisaalla vaaditaan digiloikkaa tulevaisuuteen. Voisivatko vaatimukset olla ristiriitaisempia?

 

Asia pitää ottaa vakavasti. Suomalaisten aivojen ei voi antaa pinnallistua ja rappeutua. Tarvitaan kulttuurin muutosta mutta joissakin tapauksissa myös kieltoja, alkaen vaikka sieltä koulusta. Digiaika tulee mutta hyvä uni on edelleen jokaisen perusoikeus.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset