fbpx
Kaupunkiuutiset

Vähikkälän koulusta halutaan palvelukeskus

Vähikkälän asukkaat ovat ryhtyneet innokkaasti puuhaamaan kyläkoulun yhteyteen erilaisia palveluita, jotta kylä pysyisi vireänä. Samalla koulutaloon tehtäisiin hieman remonttia.

– Olemme selvittämässä, miten koulusta voisi tulla monipalvelukeskus, jossa olisi toimintaa kyläläisille vauvasta vaariin. Ajatus lähti liikkeelle siitä, että koulu on aina välillä ollut lakkautusuhan alla, ja mietimme, mitä me asukkaat voisimme tehdä asian hyväksi. Perustimme työryhmän, johon tulin itse kesäkuussa mukaan, Satu Anttila kertoo.

Hankkeen alulle panevina voimina ovat olleet Suvi Pesonen ja Erika Mantere.

– Suvi Pesonen on ihan lahja tälle kylälle. Hän on myös Suomen Lähikoulut -yhdistyksen puheenjohtaja. Olemme todella innostuneita Vähikkälän kehittämisestä, ja toivomme vielä lisääkin innokkaita mukaan, Anttila viestittää.

Kehittyvä Vähikkälä -hanke pääsi käyntiin keväällä EU-rahoituksen turvin. Kesän aikana Anne Lahikainen-Aho TyöOlosta teki yhdessä asukasryhmän kanssa selvitystyöraportin, johon on kirjattu suunnitelma palvelukeskuksesta yksityiskohtineen paperille.

Taloon halutaan koululuokkien lisäksi muun muassa esiopetusta, päivähoitoa, neuvolapalvelua, yksityinen lounasruokala, lähiruokatori, kylätoimisto-tapahtumakeskus, harrastusmahdollisuuksia, kylätalkkarin palveluita ja siivouspalveluita sekä ateriapalvelua vanhuksille.

Palveluihin voisi liittää tukityöllistämistä ja kuntouttavaa työtoimintaa. Päivähoito olisi luontopainotteista, ja ateriahuollossa painotettaisiin lähiruokaa.

Anttilan mukaan enää puuttuu vain osa laskelmista. Hankkeen valmistuttua selvitetään lopulliset rahoitusmahdollisuudet ja yrittäjyysmuodot. Kantona kaskessa on se, että koulu on kunnan rakennus, jolloin sille ei saada helposti ulkopuolista rahaa.

– Koulun kuntokartoitus on jo tehtynä, ja siinä havaittiin, että rakennus on tosi hyvässä kunnossa. Mitään akuuttia tarvetta korjauksille ei ole, mutta päiväkodille pitää remontoida sille sopivat tilat. Lähdemme hyvillä mielin jatkamaan suunnittelua ja kartoittamaan kustannuksia, Anttila sanoo.

Seuraava vaihe on, että suunnitelma viedään kunnanhallituksen käsiteltäväksi ja selvennetään kunnan rooli jatkossa. Kyläläisillä on toiveena päästä heti ensi vuonna tekemään aikeista totta, osa kerrallaan.

– Me asukkaat haluamme olla itse mukana tekemässä hyviä asioita, emmekä ainoastaan taistelemassa koulun puolesta. Positiivisuuden kautta mennään.

Kyläaktiivit huomauttavat, että heidän tavoitteenaan on saada kustannussäästöjä kunnalle ja vastata sote-uudistukseen.

Anttilan oma perhe on Vähikkälän paluumuuttajia. He asettuivat asumaan pari vuotta sitten perheen isän kotitilalle. Lapsia on kolme, joista vanhin käy jo koulua.

– Kylälle on muuttanut viime aikoina lisää lapsiperheitä. Oppilasennuste näyttääkin hyvältä, sillä joka vuosi kouluun on tulossa 5–7 uutta oppilasta. Vähikkälä on oikein mukava kylä asua, yhdistystoiminta on vireää, ja vireydestään kylä on tunnettu koko Janakkalassa, Satu Anttila sanoo.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset