fbpx
Kaupunkiuutiset

Vahva rakkauselokuva Lapin sodan ajalta

– Tuntuu todella hienolta. Tämä oli iso haaveeni, kirjailija Katja Kettu toteaa.

Shangain International Film Festivalilla palkittu Antti J. Jokisen ohjaama ja yhdessä Katja Ketun kanssa käsikirjoittama Kätilö on pian saapumassa Suomen ensi-iltaan. Kätilö perustuu Katja Ketun samannimiseen romaaniin.

Lapin sodan aikaan sijoittuvasta romaanista on otettu Suomessa jo yli 100 000 painosta ja tällä hetkellä käännöksistä on tehty sopimukset yli kahteenkymmeneen maahan, viimeisimpänä Vietnamiin.

– Sain itsekin olla kuvauksissa mukana pienessä evakkomummon roolissa.

Kätilö kertoo Vikasilmäksi haukutusta Helena-nimisestä kätilöstä, joka rakastuu saksalaiseen sotilaaseen. Miljöinä ovat Petsamon Parkkina ja Titovkan vankileiri. Kätilö paljastaa myös saksalaisen vankileirin käytännöt ja vangeille tehdyt kokeet.

Jo romaania kirjoittaessaan Katja Kettu pyrki visuaalisuuteen. Hän myöntääkin olevansa suuri elokuvien rakastaja. Erityisesti Coen veljesten, Aki Kaurismäen ja Wong Kar Wain elokuvat ovat kiehtoneet häntä.

Kun Katja Kettu näki Kätilön elokuvana ensimmäisen kerran, hän vaikuttui ja tirautti liikutuksen kyyneleen.

– Näin hahmot, joita olen rakastanut paljon ja näin rakkauselokuvan. Tämä on elokuva kaikille ihmisille, jotka uskovat rakkauteen ja oikeuteen, Katja Kettu lisää.

Tunteiden välittämistä

Kätilön valmistuminen kesti kolme vuotta. Kuvaukset tapahtuivat Halti-tunturilla, Jäämeren rannalla Norjassa ja Liettuassa.

Ohjaaja Antti J. Jokinen kiinnostui heti Ketun romaanista. Aiempi ohjaus Puhdistus ei tuntunut hänestä ajallisesti eikä temaattisesti liian läheiseltä, vaikka Jokinen osaakin odottaa, että elokuvia tullaan vertaamaan toisiinsa.

– Tiivistin kirjaa runsaasti ja nostin esiin rakkauden. Halusin tehdä nyt erityisesti rakkauselokuvan, Antti J. Jokinen määrittelee.

– Katsoja on ohjaajan uhri. Elokuvan tarkoitus on välittää tunteita. Puhdistuksen kautta opin miten elokuvalla pystyy vaikuttamaan.

Jokinen kertookin, miten hänet usein pysäytetään kadulla ja ihmiset kertovat Puhdistuksen aiheuttaneesta liikutuksesta.

Rooli tuli uniin

Kätilön päähenkilöä Helenaa näyttelee vahvasti Krista Kosonen. Hän kertoi käyttäneensä runsaasti aikaa löytääkseen Helenalle oikean hahmon.

– Mahtava kokemus olla näin vaativassa draamaroolissa. Hankin murreopetusta, vietin aikaa Lapissa ja luin paljon toisesta maailmansodasta, Krista Kosonen kertoo.

Krista Kosonen korostaa, että rakkauselokuvan lisäksi kyseessä on naisen tarina. Hän toivoo myöskin, että elokuva herättää keskustelua edelleenkin traumaattisesta Lapin sodan ajasta.

– Teinitytöt voivat tulla katsomaan komeaa Lauri Tilkasta, Kosonen hymyilee. Tällä hän tarkoittaa Helenan rakastettua saksalais-suomalaista SS-upseeri Johannes Angelhurstia.

– Fyysiset asiat olivat paljon helpompia, kuten kylmässä Jäämeressä kahlaaminen turkki päällä. Näytteleminen on vaikeinta, ylinäytteleminen on puolestaan helppoa.

Krista Kosonen myöntää, että Kätilön rooli oli niin vahva, että se tuli uniin väkivaltaisina painajaisina. Aiemmin roolitöistä on uniin tullut vain Turun Kaupunginteatterissa Anna Karenina.

Kätilö -elokuvan ensi-ilta Hämeenlinnassa pe 4.9.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset