Kaupunkiuutiset

Vaiettu asia paljastui 
kolme vuotta sitten

Visamäessä asuva Liisa Rensujeff kuuli vasta kolme vuotta sitten, että hän oli ollut matkustajana evakkojunassa, jota venäläiset pommittivat kesällä 1944 Elisenvaaran asemalla Karjalassa. Hän ei voi käsittää, miksi suuri suomalaissiviileihin kohdistunut kauheus jäi koko maassa salaisuudeksi vuosikymmenien ajaksi.

Liisa Rensujeff, syntyjään Henttonen, oli vasta 2,5-vuotias, kun Pyhäjärvellä asunut perhe monien muiden tapaan joutui lähtemään jatkosodan evakkoon. Junassa matkusti myös hänen 6,5-vuotias siskonsa sekä heidän äitinsä ja isänäitinsä. Hän itse ei muista tapahtuneesta mitään.

– Siskoni minulle viimein kertoi, että olimme tuossa junassa. Hänkään ei koskaan aikaisemmin puhunut asiasta, vaikka muistaa sen kyllä. Äitini ei kertonut siitä sanaakaan, ja mummu lopetti puhumisen junapommituksen jälkeen kokonaan. Mummu ei enää kauan elänytkään sen jälkeen. Trauma on ollut ihan hirveä sen kokeneille.

Jonkin verran Liisa Rensujeff on sisareltaan nyt kuullut siitä, mitä junassa tuolloin tapahtui. Äiti oli ollut hakemassa vettä, kun pommitus alkoi. Härkävaunujen kuulutuksessa pyydettiin matkustajia olemaan hiljaa, ja kun pieni Liisa oli alkanut itkeä, isoäiti oli hädissään tukkinut hänen suunsa heinillä.

– Mummu oli mennyt ihan lukkoon ja sekaisin. Siskoni oli sitten ottanut heinät pois suustani. Hän kertoi myös, että kun menimme pois junasta metsään, puista putoili alas kaikkea mahdollista, myös ihmisten jäänteitä.

Kun Liisa Rensujeffille selvisi, että hän oli ollut mukana Elisenvaaran tuhossa, hän alkoi etsiä asiasta lisätietoa. Kirjastosta hän löysi Erkki Rahkolan ja Carl-Fredrik Geustin vuonna 2008 julkaiseman kirjan, joka kertoo junan pommituksesta. Rahkola on tehnyt Elisenvaarasta myös Ylelle dokumentin.

Kun asiasta vihdoin alettiin kertoa, tuli ilmi, että siviilien tuho asemalla oli koko valtakunnassa pitkään vaiettu salaisuus. Ihmisiä oli kielletty kertomasta asiasta.

Viime kesänä Liisa Rensujeff teki matkan Elisenvaaran asemalle, jonka nimi on vaihtunut Alhon asemaksi. Reissulla hän tapasi muitakin samassa junassa olleita.

– Kun kuulin, että tuollainen matka järjestetään, oli ihan pakko lähteä mukaan. Nuortenkin olisi hyvä käydä katsomassa näitä paikkoja ja tutustua historiaan. Omat lapseni ja osa lapsenlapsistani ovat innostuneet käymään Karjalassa, hän kertoo.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset