Kaupunkiuutiset

”Välituntinujakointi vähentynyt”

Etelä-Suomen alueellinen Liikkuva koulu -palkinto myönnettiin tänä vuonna Hattulan kunnalle. Valinnan teki Etelä-Suomen aluehallintovirasto liikunnan aluejärjestöjen esitysten pohjalta.

Palkinnon suuruus on 2 500 euroa, ja se on tarkoitettu oppilaiden tai koko kouluyhteisön liikkumisen edistämiseen. Palkinto myönnetään veikkausvoittovaroista.

Näkyvimmät onnistumiset liittyvät innostamiseen, piristämiseen ja oppilaiden kuuntelemiseen. Alakoululaisten välituntien kehittäminen on ollut isossa osassa Liikkuva koulu -toimintaa myös Hattulassa.

Uudet välineet ja oppilaiden keksimät aktiviteetit ovat tehneet välitunneista hauskempia ja aktiivisempia. Pekolan koulun opettajien mukaan: ”Nujakointi on vähentynyt ja yhteisöllisyys on lisääntynyt. Tämä näkyy muun muassa siinä, että eri luokka-asteiden oppilaat leikkivät yhdessä. Kun välineitä ja toimintoja on enemmän, niin jokaiselle porukalle löytyy jotain tekemistä.” Nihattulan koulun välkkärit taas ovat sitä mieltä, että ”kaikki liikkuu enemmän ja kaikilla on hauskaa”.

Hattulan kunta on kehittänyt pitkäjänteisesti ja määrätietoisesti koulujen toimintakulttuuria liikunnallisemmaksi. Liikkuva koulu -toiminta on lähtenyt liikkeelle vuoden 2012 Koliko-hankkeesta, jolloin aloitettiin asenteiden ja käytäntöjen muutos.

Koliko-hankkeesta saadut kokemukset ovat myös kannustaneet kuntaa lähtemään mukaan Liikkuva koulu -ohjelmaan nykyisessä laajuudessa. Kunta on muun muassa palkannut kokopäiväisen työntekijän, joka pystyy panostamaan kehittämistyöhön.

Liikkuva koulu -hanke alkoi Hattulassa vuonna 2015 ja samana vuonna toteutettiin myös liikunta- ja urheilujärjestö Valon kanssa Hattulan lähiliikuntapaikkojen kehittämisprojekti. Koulupihojen ja toimintakulttuurin kehittäminen ovat kulkeneet alusta alkaen yhdessä. Sivistysyksikön sisäinen rakennemuutos on tiivistänyt kunnan sisäistä yhteistyötä ja helpottanut hankkeen toteutusta.

Palkinto luovutettiin Hattulassa järjestetyssä Etelä-Suomen Liikkuva koulu -seminaarissa. Tilaisuuteen osallistui noin sata koulupäivän aikaisen liikunnan edistämisestä kiinnostunutta.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston tukemissa Liikkuva koulu -hankkeissa on mukana lukuvuonna 2016 – 2017 kaikkiaan 51 kuntaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset