fbpx
Kaupunkiuutiset

Valmennustieto kiertämään

Hämeenlinnan Tarmo on järjestänyt kuluvan talven aikana viiden yleisurheiluseuran junioriurheilijoille ”lajiklinikkatapahtumia” Pullerin Säästöpankki Areenassa. Yhteistyöseuroina ovat Urjalan Urheilijat, Viialan Valtti, Lempäälän Kisa, Toijalan Vauhti ja Tarmo.

Tarmon yu-jaoston puheenjohtajan Kirsi-Marja Koskelan ideoima seurojen yhteisharjoitus on valtakunnallisestikin ainutlaatuinen.

– Ajatus nousi pintaan, kun hämäläisseurat pohtivat harjoittelumahdollisuuksien parempaa hyväksikäyttöä. Monella seuralla ei ole muuta paikkaa kuin koulujen salit. Me tarjosimme paikkaa yhteistyölle. Yhteisharjoitukset ovat toimineet mielestäni erittäin hyvin. Näin jatkettaneen myös ensi syksynä, Kirsi-Marja Koskela kertoo.

Lajiklinikoiden tavoitteena oli olosuhteiden ohella myös parhaan mahdollisen tiedon jakaminen alueen nuorille.

– Vieläkin tahtoo löytyä tiedon panttaamista, vaikka pitäisi toimia päinvastoin. Tämä on mallikasta yleisurheilutyötä, kun eri seurojen osaajat opettavat nuorille asiat parhaan käytettävissä olevan tiedon mukaisesti, Suomea aikoinaan edustanut, nykyisin valmentajana toimiva ex-huippukeihäänheittäjä Matti Närhi sanoo.

Närhi saavutti juniori-ikäisenä hopeaa nuorten EM- ja MM-kilpailuista sekä 23-vuotiaiden EM-kisoista. Hänen paras saavutuksensa olympiakisoissa oli finaalipaikka ja 10. sija Ateenassa vuonna 2004.

Närhi valmentaa monella taholla, sillä omien poikien lisäksi hän vetää Pirkkahallissa toimivaa nuorten alueellista ryhmää (mukana myös hämeenlinnalaisia) sekä valmentaa maajoukkueheittäjä Sanna Utriaista.

– Tämä on loistava ajatus koota useamman seuran nuoret yhteen paikkaan. Nuoren täytyy ensimmäiseksi oppia oikea lajitekniikka riippumatta lajista.

– Jos harjoittelee alkuun vuosia väärin, on virheiden korjaaminen hieman vanhempana erittäin kovan työn takana. Väärä tekniikka estää kehittymisen ja huipulle nousun. Sen vuoksi on erityisen tärkeää, että junioriurheilijat opetetaan harjoittelemaan oikein, Matti Närhi painottaa.

Samalla hän toteaa, että valmennuksessa olevat resurssit käytetään paremmin, kun paikalla on useamman seuran nuoria.

– Valmennusosaamisen jakaminen on tätä päivää ja erityisesti se on koko yleisurheilun etu.

Matti Närhen opissa olivat myös 11-vuotiaiden sarjassa kisailevat Camilla Uschanov ja Maria Djusko. Molemmat löysivät kuulantyöntöön heti oikeat otteet, kun Närhi opetti esimerkkiä näyttäen ja käytännössä kädestä pitäen tekniikan saloihin ohjaten.

– Täällä saa aivan uudenlaista oppia. Valmennus on myös erilaista kuin omissa harjoituksissa, Camilla kertoi.

Maria puolestaan totesi, että esimerkiksi aitajuoksutekniikka parani heti seurojen yhteisharjoituksissa.

Molemmat kisaavat kesällä monipuolisesti, mutta pääasiassa juoksulajien puolella.

Pullerihallin kaltaisia olosuhteita lähiseudulta ei löydy yleisurheilijoille kuin Tampereen Pirkkahallissa. Vaikka tilaa on vain hallin toisella pitkällä sivustalla, löytyvät sieltä kuitenkin kaikkien lajien harjoituspaikat seiväshypystä keihäänheittoon.

– Ainoastaan kiertävä rata puuttuu, joka näkyy tietysti pitemmän matkan juoksijoiden harjoittelussa. Suoraa on juostava edestakaisin. Muuten olosuhteet paranivat merkittävästi halliremontin myötä, Kirsi-Marja Koskela kehaisee.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset