Kaupunkiuutiset

Valokiilassa Marjukka Vainio

Ars Häme -yhdistyksen uusi Valokiilassa-sarja esittelee kuukausittain yhden Taidelainaamon kuvataiteilijoista, ja samalla yleisölle tarjotaan tilaisuus tavata taiteilijaa rennon teehetken merkeissä.

Taidelainaamo varaa kuukausittain yhden seinän kokonaan yhden taiteilijan teoksia varten. Ensimmäisenä sarjassa esittäytyi keskiviikkona 25. tammikuuta hämeenlinnalainen valokuvataiteilija Marjukka Vainio.

– Tässä ei ole kyse näyttelystä, vaan teoksia on useammalta aikakaudelta. Vanhin teoksista on vuodelta 2001 ja viimeisimmät tein viime syksynä, Marjukka Vainio kertoo.

Marjukka Vainio kehuu Taidelainaamon hoitajan Harri Moilasen ripustusta: teokset asettuvat pienellä seinäpinnalla luontevasti toistensa lomaan.

Myös teehetki-idea saa Vainiolta kiitosta:

– Kaiken kaikkiaan on jännittävää ja kivaa, että tavanomaisten avajaisten sijaan on keksitty jotain erityistä.

Valokiilassa-sarjan idea on koostettu Taidelainaamon yleisön toiveista. Taidelainaamossa on teoksia yli 70 taiteilijalta, joista yli puolet on Hämeen alueen taiteilijoita, kun taas viereisessä GalleriKONEessa esittäytyy yleensä vain pari hämeenlinnalaistaiteilijaa vuodessa.

– Yleisöltä tuli toive nostaa enemmän esiin paikallisia taiteilijoita. Nyt aina kerran kuukaudessa yhtä taiteilijaa nostetaan valokiilaan, Ars Häme -yhdistyksen toiminnanjohtaja Sirpa Taulu sanoo.

Vuonna 2009 taiteilijaprofessoriksi nimetty valokuvataiteilija Marjukka Vainio on yksi Taidelainaamon pidetyimmistä ja pitkäaikaisimmista taiteilijoista.

– Marjukka Vainio on hionut pitkään tekniikkaansa valokuvata kasveja. Valokuvaus onkin yksi nopeimmin muuttuvista taiteenaloista, Taulu kertoo.

Ajatus yhdistää teehetki taiteilijatapaamiseen tuli taidelainaamon pitkäaikaiselta asiakkaalta Risto Laakkoselta, joka oli perustamassa Hämeenlinnaan vuonna 2015 Hyvän teen seuraa. Teehetkessä Laakkonen vastasi myös teetarjoilusta – ja tarjolla onkin jotain erityistä Suomi100 -teemavuoden kunniaksi: vihreää teetä paahdetuilla ruishiutaleilla höystettynä.

– Ehdotin ideaa, ja oli hienoa, että se toteutui. Kun Sirpa kysyi minua mukaan tapahtumaan, suostuin saman tien, idean isä Risto Laakkonen kertoo.

Teehetkien tavoitteena on luoda Taidelainaamosta asiakkaille matalan kynnyksen kohtauspaikka, jonne on helppo tulla.

– Jatkossakin yleisön toiveita kuunnellaan. Loppukevään taiteilijoita ei ole vielä lyöty lukkoon, Sirpa Taulu vinkkaa.

Marjukka Vainion teokset ovat esillä Taidelainaamon Valokiilassa 21.2. asti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset