Kaupunkiuutiset

Valokuvaaja voitti kultaa EM-kisoissa

European Professional Photographer of the Year on Euroopan ammattikuvaajien kattojärjestön FEP:in järjestämä vuotuinen kilpailu, jossa mitellään paremmuudesta kymmenessä kategoriassa. Tänä vuonna kisa järjestettiin Brayssä Irlannissa ja mukana oli osallistujia 25 eri maasta.

Hämeenlinnalainen valokuvaaja Mikaela Holmberg voitti 25. maaliskuuta kultaa Illustrative & Digital Art -sarjassa ja sijoittui kokonaiskilpailuissa hopealle. Lisäksi hän saavutti 8. sijan muotikuvien sarjassa.

– Kisoissa on todella kova taso. Mukana on tunnettuja nimiä ja todellisia kuvankäsitytelyn taitureita, Holmberg kertoo.

– Kyllähän tällaisella voitolla voi olla konkreettisia seurauksia ammatillisesti. Jos ei muuta, niin ainakin se saa asiakkaat vakuuttumaan valokuvaajan osaamisesta.

 

Holmberg on kuvannut muotokuvia työkseen 14 vuotta. Hänellä on aiempaakin kansainvälistä kilpailumenestystä ja Suomessa hänet valittiin Vuoden muotokuvaajaksi 2011. Holmberg on palkittu Kanta-Hämeessä Vuoden nuorena yrittäjänä 2013 ja Vuoden naisyrittäjänä 2015. Hän kertoo ajautuneensa alalle melkein vahingossa.

– Olin Helsingissä opiskelemassa liikkuvaa kuvaa ja opintoihin kuului valokuvauskurssi, Holmberg muistelee.

– Hommia tehtiin pimiössä ja yhtäkkiä hurahdin. Minulla oli kuitenkin aika huono itsetunto, enkä vastannut omaa mielikuvaani ammattikuvaajasta, jotka siihen aikaan olivat pitkätukkaisia miehiä.

Yllättäen Holmberg sai kuitenkin töitä oppisopimuksella koulukuvaajan sijaisena Vaasassa ja lähti opiskelemaan alaa Tampereelle.

 

Pääkaupungin kasvatti ei kuitenkaan tuntenut oloaan kotoisaksi Vaasassa.

– Silloinen aviomies ehdotti, että mitä jos perustaisit oman yrityksen. Siinä sitten kylmän viileästi pohdittiin, missä kaupungissa olisi parhaat mahdollisuudet päästä alkuun uutena valokuvaajana.

– Alkuvuodesta 2008 aloitin Hämeenlinnassa Kasarmikadulla ja hommat lähtivät yllättävän helposti rullaamaan. Olin tosi aktiivinen, ravasin kaikkialla näyttäytymässä ja änkesin mukaan kaikkiin mahdollisiin projekteihin. Kilpailu on tällä hetkellä todella paljon kovempaa ja nykyään teen paljon yrityskuvauksia.

 

Muotokuvaus on Holmbergin mukaan hyvin herkkä laji. Häiden, ylioppilasjuhlien, lasten syntymän ja monien muiden elämän merkkitapausten muistot ovat ihmisille tärkeitä.

– Yllättävän monilla ihmisillä on sellainen ajatus, ettei heistä hyvää kuvaa edes pysty ottamaan.

– Takana voi olla jotain ikäviä kokemuksia ja kuvaus koetaan pelottavana tilanteena. Hienoimpia hetkiä tässä työssä onkin, kun pystyy tuollaisen ennakkokäsityksen kumoamaan.

 

Vuosien saatossa muotokuvat ovat muuttuneet. Hääkuvia on jo pitkään otettu luonnon helmassa ja alalle putkahtelee tämän tästä trendejä.

– Jossain vaiheessa suosittiin vitivalkoista taustaa, mutta juuri tällä hetkellä kuvat ovat monesti jollakin tavalla lifestyle-henkisiä. Hirveän paljon halutaan teemakuvauksia, joissa esimerkiksi stailataan ulos joku lavastus, Holmberg kertoo.

– Onhan näissä jutuissa selkeästi sukupolvieroja. Joskus asiasta väännetään, kun vaikka tytär haluaa kuvaansa enemmän jotain tiettyä tunnelmaa kuin selkeyttä ja äiti on sitten asiasta ihan eri mieltä.

 

Holmbergin omia esikuvia ovat australialainen muotokuvaaja Sue Bryce ja surrealistisista fine art -kuvistaan tunnettu Brooke Shaden Yhdysvalloista.

– Tällä alalla on kaiken A ja O brändätä itsensä, sillä muuten ei pysty erottumaan. Ei voi piilotella logojen takana, vaan pitää tuoda itsensä esiin vaikkapa blogilla tai videolla.

– Omat projektit, joissa vain mielikuvitus on rajana, ovat tärkeää sielunhoitoa.

 

 

 

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

25.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

26.11.2020