fbpx
Kaupunkiuutiset

Valtakunnallinen Kettuki tekee erityistaidetta tunnetuksi

Kettuki eli kehitysvammaisten taitelijoiden tuki ry perustettiin Hämeenlinnassa vuonna 2002 ja rekisteröitiin 2003.

Yhdistyksen perustajajäsenet Jaana ja Ahti Isomäki ymmärsivät, että monilla kehitysvammaisilla ihmisillä on erityinen lahjakkuus tehdä taidetta ja ajatuksena oli, että kaikilla pitäisi olla mahdollisuus taiteen harrastamiseen.

Hämeenlinnassa avattiin valtakunnallinen kehitysvammaisten taidekeskus 2006. Se on tarkoitettu kehitysvammaisille tai muuten erityistä tukea tarvitseville henkilöille, joita kiinnostaa taiteen tekeminen työnä tai harrastuksena. Kettukissa työskennellään kaikkien erityistaitelijoiden puolesta, tehdään tutkimuksia ja julkaisuja, jotka hyödyttävät kaikkia.

Toiminta valtakunnallista

– Toimintamme on hyvin moninaista, meidät voidaan nähdä esimerkiksi taidetoimijana, järjestämme taidekursseja, -leirejä ja -projekteja. On erilaisia työpajoja ja järjestämme näyttelyitä. Kettukilla on noin 700 teoksen taidekokoelma, jonka teoksia vuokrataan ja myydään.

Kettukilla on palkatun toiminnanjohtajan lisäksi osa-aikainen taiteellinen johtaja ja yksi projektityöntekijä. Parhaillaan haetaan rahoitusta tutkimus- ja kehittämishankkeeseen.

Tarkoitus on mahdollistaa kehitysvammaisten taiteen harrastamista, opiskelua ja työskentelyä taiteen parissa, kuvailee Kettukin toiminnanjohtaja Päivi Lilja.

– Kettuki on valtakunnallinen toimija, vaikka meillä onkin toimitila Hämeenlinnassa ja taidetoiminta keskittyy näille seuduille. Kettukin hallituksen jäsenistössä on henkilöitä Helsingistä, Turusta ja Tampereelta. Olemme verkoston ylläpitäjä. Etsimme valtakunnallisia ja paikallisia yhteistyökumppaneita. Yhdistyksessä on 90 jäsentä ympäri Suomea, osa yhteisöjäseniä.

Vuosittain järjestämme verkostoseminaarin, johon tulee kolme pohjoismaista erityistaiteen toimijaa kertomaan toiminnastaan.

13.11. on Hämeenlinnassa verkostoseminaari toimijoille ympäri Suomea. Seminaarissa on mielenkiintoisia puheenvuoroja erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden työllistymisen kannalta. Kettukin intressinä onkin edistää taiteen tekemistä työnä.

Myös Taide- ja toimintakeskus Kaarisilta Nastolassa järjestää taidetoimintaa ja kehitysvammaisten taidekoulutusta. Samoin Lyhty ry Helsingissä ja Omapolku-järjestö Tampereella tukevat kehitysvammaisia nuoria.

Opetus- ja kulttuuriministeriö rahoittavat Kettukin toimintaa. Vuodesta 2008 alkaen Hämeenlinnan kaupunki on tukenut elämänlaatulautakunnan kautta yhteisön toimintaa.

Kettukin toimisto sijaitsee Kumppanuustalossa, jossa sillä on Setlementin kanssa yhteisesti vuokrattu toiminnallinen tila. Tiloissa on tiistaisin kolme ryhmää tekemässä taidetta. Ryhmät ovat Vanajaveden Opiston kanssa järjestettyjä kuvataiteiden erityiskursseja, opettajina Katri Stenberg ja Samuli Laurinolli.

Jäseneksi pääsee

– Meillä on erityyppisiä jäseniä, myös kannatusjäseniä. Henkilöjäsenen vuosimaksu on 20 euroa. Yhdistyksen jäsenillä ei ole paljon yhteistä toimintaa eli meillä ei joudu töihin kuten monissa muissa yhdistyksissä. Yhdistyksen jäseneksi pääsee lähettämällä sihteerille vapaamuotoisen hakemuksen, jonka hallitus sitten hyväksyy. Sihteerin osoite on jaana.isomaki(at)kettuki.fi

Kettukin nettisivuilta löytyy lisää infoa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset