Kaupunkiuutiset

Valtuusto hyvillä mielin lomalle

Kaupunginvaltuuston kevätkauden viimeisessä kokouksessa kuultiin harvinaisen paljon kiitossanoja.

Valtuutetut laidasta laitaan ylistivät, miten hienoa on, kun Hämeenlinnan talous saatiin viime vuonna 5,5 miljoonaa euroa ylijäämäiseksi monen huonon vuoden jälkeen. Etenkin kaupungin koko henkilöstölle annettiin asiasta kunniaa.

Myös tarkastuslautakunnan laatima arviointikertomus sai valtuutetuilta pelkästään kiitosta.

 

Kuin yhdestä suusta eri puolueiden edustajat muistuttivat kuitenkin siitä, että kulman takana väijyy mörköjä. Suurimpina peikkoina ovat väestön väheneminen ja vanheneminen, lastensuojelun yhä kasvavat menot ja kymmeniin miljooniin kohonnut julkisten rakennusten korjausvelka. Myös työttömyysprosentti pitäisi saada entistä alemmaksi.

– On tärkeää, että kaupunki jatkaa määrätietoisesti talouden tasapainottamista. Tulevien menojen hoitamiseen on kolme tietä: verojen korotus, palvelujen leikkaaminen tai toimintojen uudistaminen. Me emme halua korottaa menoja, vaan meidän tiemme on uudistaminen, Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron käyttänyt Kaija-Leena Savijoki painotti.

 

Sosialidemokraattien Ranjith Kumar Prabhakaran muistutti, että kun vanhustenhoito ja lastensuojelu ovat kunnossa, se tuo kaupungille rahaa. Hänen mielestään Hämeenlinnassa viime vuonna tehdyt 2252 lastensuojeluilmoitusta on hurja määrä, ja sitä pitäisi pystyä vähentämään. Hoivatyössä taas hänen mukaansa ollaan menossa hienosti kuntouttavaan suuntaan viime vuonna voimaan tulleen toimintamallin avulla.

Vihreiden Kirsi Ojansuu-Kaunisto huomautti, että lastensuojeluilmoitusten isosta määrästä osa voidaan laittaa sen ansioksi, että ilmoituksen tekemisen kriteerit ovat onneksi madaltuneet.

Kokoomuksen Helena Lehkonen esitti tyytyväisyytensä siitä, että lastensuojelussa Hämeenlinna on aloittanut yhteistyön kehittämisen. Hänen mukaansa iso tekijä on ollut se, että työntekijät ovat vaihtuneet usein, eikä asiakastyöhön ole saatu tarpeeksi jatkuvuutta.

 

Vasemmistoliiton Ritva Oinonen kertoi puolueen olevan erittäin huolissaan julkisten palvelujen kehittämisestä. Niiden pohjaksi tarvittaisiin hänen mukaansa veropohjan kasvua.

Keskustan Marjatta Rahkio kiitteli, että kaupungin henkilöstörakennetta on pystytty muuttamaan ja työntekijöiden sairauspoissaoloja vähentämään menestyksekkäästi. Mutta hän varoitti, että ylijäämän hurmoksessa ei ole vara heittäytyä luulemaan liian hyvää.

Kristillisdemokraattien Teija Arvidsson nosti esiin muun muassa sen, riittääkö tukea tarvitseville perheille palvelua ja pääsevätkö kaupunkilaiset ajoissa hoitoon. Tuleviksi talouden riskeiksi hän mainitsi myös korkojen nousun ja rakennusten sisäilmaongelmat.

Perussuomalaisten Lulu Ranne kuvaili kaupunkia kalliiksi ja kutistuvaksi.

– Haluamme, että Hämeenlinna on tavallinen, turvallinen ja vakaa. Talous pitää sovittaa sen mukaan, kaupungin nykyiseen kokoon. Investointeja kyllä palveluverkkoselvityksen mukaan tulevaisuudessa riittää, hän tiivisti.

 

Keskustan Timo Kaunisto kuvasi viime vuoden tilinpäätöstä kiitettäväksi ja huojentavaksi, mutta menokurista on hänenkin mukaansa pidettävä yhä tiukasti kiinni.

Vihreiden Anrei Sergejeff äityi suorastaan iloitsemaan positiivisesta tilinpäätöksestä ja kehotti muitakin valtuutettuja tekemään samoin. Hän korosti kuitenkin, että Hämeenlinna on saatava yhä kasvamaan, muuten se entisestään pienenee hurjassa kasvussa olevien Tampereen ja Helsingin välissä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset