Kaupunkiuutiset

Valtuusto istui sopuisasti

Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston kokousten ilmapiiri vaihtelee nykyisin äärestä toiseen. Joulukuussa käytettiin kitkeriä puheenvuoroja valtuutettujen kesken, vuoden avauskokouksessa puolestaan kiiteltiin vuolaasti puolin ja toisin. Henkilövalinnat oli sovittu jo ennen kokousta.

Hanssin-Jukan ”kotiutuminen” Hämeenlinnaan, Tuulokseen, viritti jopa hilpeän tunnelman, kun Pekka Kääriäinen (kok.) ja Aarne Kauranen (sd.) kiittelevät kilvan hankkeen etenemistä maaliin saakka.

Kipunointia oli odotettavissa elinvoimaohjelman sekä palvelu- ja hankintaohjelman nykyvaiheesta raportoinnin yhteydessä, mutta kärjekkäämmät puheenvuorot jäivät ilmeisesti odottamaan aikaa tulevaa. Ilman sananvaihtoa ei tiedoksiannoista kuitenkaan selvitty.

Vihreiden Kirsi Ojansuu-Kaunisto oli valmis jo nyt avaamaan palveluverkkoratkaisun, jonka valtuusto sinetöi viime kesäkuussa.

– Taloudellinen tilanne on muuttunut niin merkittävästi, että ratkaisut on punnittava uudelleen, Ojansuu-Kaunisto perusteli kantaansa.

Tehdyillä linjauksilla ovat valmiita jatkamaan aikakin kokoomuksen Helena Lehkonen ja perussuomalaisten Kari Ilkkala. Lehkonen painotti sitä, että virkamiesten ja kunnallispoliitikkojen on toimittava jämäkästi poliittisten linjausten mukaan.

– Virkamiesten ei pidä koko ajan etsiä uusia vaihtoehtoja, vaan tehdä töitä sovitun päämäärän eteen, Lehkonen ohjeisti. Hän painotti myös johtamisen tärkeyttä koko ajan kiristyvässä taloustilanteessa.

Kari Ilkkala puolestaan totesi, ettei esimerkiksi tehtyä kouluverkkoratkaisua saa repiä enää auki.

– Nyt pitää olla malttia ratkoa näkyvissä olevaa tulevien vuosien kymmenien miljoonien talouden alijäämää.

Hätäilystä varoitti myös Johannes Koskinen (sd.). Hän arvioi edessä olevan suuria säästötarpeita muun muassa valtionosuuksien merkittävän supistumisen myötä.

– Säästöjen rinnalla on koko haettava myös uusia tuloja.

Aarne Kauranen käytti samassa yhteydessä värikkään puheenvuoron Linnanniemen alueen kehityshankkeesta sekä Ahveniston alueen kehittämisestä. Kauranen kummeksui sitä, että Linnaniemen kehityshanke työllisti yhden ihmisen kokonaiseksi vuodeksi, ”eikä käteen jäänyt oikeastaan mitään konkreettista”.

– Ahvenisto on puolestaan sellainen alue, ettei sinne pidä tuoda mitään sirkustemppuja tai mitä ihmeellisimpiä köysirakennelmia. Ei, ei, ei, Kauranen sanaili nykyisen tilanteen säilyttämisen puolesta.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo ennakoi vastauksessaan, että uuttakin on Ahvenistolle luvassa. Linnaniemen kehittämisessä hankaluutena on nyt tilojen vuokratason määrittäminen.

Elinvoimaohjelman raportti ei kiihkeitä tunteita synnyttänyt. Kristillisdemokraattien Kylli Kylliäinen evästi muita valtuutettuja, että ”nyt on kaikkien toimittava oman kaupunkinsa edunvalvojana, kuten kaupunginjohtaja Timo Kenakkala taannoin toivoi”.

Kokoomuksen Helena Hirviniemi kiitteli sitä, että ohjelmassa otetaan eri pitäjät nyt selvästi huomioon.

Henkilövalinnat sopuisasti

Henkilövalinnoissa edettiin istuntosalissa sopuisasti, mutta lopullinen lista oli kuulema pelkästään kokouspäivän kolmas versio. Myllerrystä aiheutti eniten Tapio Vekan (kok.) yllätyksellinen jättäytyminen sivuun kaupunginhallituksesta ja konsernijaostosta. Muut vaihdokset olivat tiedossa ennakkoon sovitun rotaation vuoksi.

Valtuustossa puhetta johtaa edelleen Iisakki Kiemunki (sd.). Varapuheenjohtajisto uusiutui täysin. Ritva Oinonen (vas.) on 1. varapuheenjohtaja, Jari Koskinen (kok.) toinen ja Päivi Sieppi (vihr.) kolmas varapuheenjohtaja.

Vesa Kaloinen (kok.) nousi Vekan tilalle Sari Raution (kok.) edelleen johtamaan kaupunginhallitukseen. Kaloisesta tuli myös konsernijaoston puheenjohtaja. Konsernijaostoon uudeksi jäseneksi nousi Juha Tuomi (kok.). Hallitukseen nousi aikaisemmin kierrätyssopimuksen mukaisesti Teija Arvidsson (kd.)

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset