Kaupunkiuutiset

Valtuusto pani Tekmen ja Ateriapalvelut myyntiin

Demareiden ja vasemmistoliiton valtuutetut vastustivat voimakkaasti Tekmen ja sen apuyhtiön Linnan Ateriapalvelujen myyntiä ja saivat tukea kristillisdemokraattien Kylli Kylliäiseltä ja Irmeli Lehtoselta.

– Ensisijaisesti olemme huolissamme henkilöstön tulevaisuudesta. Kun kaupungin vaikutusvalta vähenee, emme kykene aktiivisesti toimimaan hämeenlinnalaisten työntekijöiden puolestapuhujina, SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Ranjith Kumar Prabhakaran varoitteli.

– Kummastelen myös myynnin ajankohtaa. Maakuntauudistus tulee vaikuttamaan toimialaan, joten miksi päätöstä ei voida siirtää? Uskomme, että oikeilla toimilla yhtiö saadaan kannattavaksi myös Hämeenlinnan omistuksessa.

Vasemmistoliiton Ritva Oinonen piti koko prosessia periaatteellisena kysymyksenä ja luki siivouksen, kiinteistönhoidon ja ruokapalvelut osaksi peruspalveluita.

– Jos olemme ostokiimassa ja eurot ratkaisevat, lapsi menee pesuveden mukana. Olemme luovuttamassa ison osan henkilöstöä muiden käsiin.

– Kyse on suuresta määrästä osaamista, joka on koulutettu paikallisiin olosuhteisiin. Meillä ei ole mitään vakuuksia siitä, mikä tilanne on muutaman vuoden päästä.

Puoluetoveri Irma Taavela tunnusti olevansa myyntisuunnitelmista suorastaan vihainen ja piti Tekmen 5-6 miljoonan kauppasummaa naurettavan pienenä osana kaupungin budjettia.

Kokoomuksen Kaija-Leena Savijoki muistutti, että valtuusto on nimenomaan tehnyt päätöksen konsernirakenteen uudistamisesta.

– Soten jälkeen kaupungin järjestämisvastuu kiinteistönhoidosta, siivouspalveluista ja aterioista vähenee ja 50 prosenttia siirtyy maakunnalle. Tekmen omistuspohjaa olisi laajennettava, mutta jos uusia osakkaita ei ole tiedossa, tilanne on riskialtis muun muassa työllisyyden kannalta.

– Tällä ratkaisulla työntekijöiden asema turvataan ja Tekmellä on parempi mahdollisuus kehittää palvelujaan osana Palmiaa.

Juhani Lehto (vas.) moitiskeli, ettei selvityksessä ole ostajan näkökulmasta arvioita hintojen tai laadun kehityksestä. Hän myös otti esille, ettei Palmian omistava Helsingin kaupunki antanut ruokahuoltoa yhtiölle.

– Onko Palmia vakaa yritys ja mistä me tiedämme, ettei se lähde markkinoilla omaan suuntaansa? Tässä ratkaisussa on enemmän riskejä kuin on esitetty.

Keskustan Marjatta Rahkio totesi, ettei kenelläkään ole hallussaan kristallipalloa.

– Hämeenlinnan kaupunki ottaa riskin ja myös Palmia ottaa riskin. Kun Tekme aloitti, lähtökohtana oli, että toiminnan täytyy olla tuottavaa tai se eriytetään kaupungista ja myydään. Ainakin minun muistikuvani on, että ymmärrys tästä asiasta oli yhteinen.

– Vaikka turvallisuus, siivoaminen ja ruuantuotanto ovat tärkeitä asioita, ne eivät ole kunnallisia peruspalveluja. Muutenhan kaupungin pitäisi ostaa viisikymmentä hehtaaria maata sekä viidensadan emakon sikala ja tuottaa itse ruokaa.

Lulu Ranne (ps.) vakuutti, että kaikki haluavat turvata henkilöstön työpaikat ja Palmia on luvannut lisätä niitä.

– Tekmeä on yritetty kehittää vuosikausia, eikä parempaan ole pystytty. Kaupunki ei pysty tarjoamaan henkilöstölle yhtä hyvä tilaisuutta tai investoimaan Tekmeen niin paljon, että siitä tulisi kilpailukykyinen yritys.

Vihreiden Andrei Sergejeff ihmetteli keskustelun kääntymistä ostajaan ja sanoi Palmialla olevan samat riskit kuin millä tahansa markkinataloudessa toimivalla yhtiöllä.

– Ostaja ei ole mikään kasvoton globaali toimija, vaan itsekin julkinen yhtiö, joka työllistää koko ajan lisää.

– Kuinka monta yritystä Hämeenlinna on treenannut kilpailukuntoon menestymään markkinoilla? Kertokaa minulle sellainen yritys, josta kannattaa pistää johtokunta pihalle ja laittaa Hämeenlinnan valtuusto tilalle.

Irmeli Lehtonen (kd.) sanoi adrenaliininsa kohonneen keskustelun aikana.

– Olemme me maalla, kun uskomme kaiken, mitä Palmia sanoo?

Anni Puntila (kok.) korosti, että veronmaksajien rahoilla pelaavan kaupungin on tuotettava palvelut mahdollisimman kustannustehokkaasti.

– Kaupungilla ei ole varaa ylläpitää yhtiöitä henkilöstön vuoksi. Tekme on markkinahäirikkö, jota on pidetty tekohengityksellä pystyssä.

Valtuustossa päätettiin Tekme oy:n myynnistä äänin 31-19.

Tekmen ostamisesta kiinnostunut Palmia oy on Helsingin kaupungin omistama yhtiö, joka tarjoaa siivous-, kiinteistö-, ruoka- ja turvapalveluja. Yhtiössä on noin 1700 työntekijää.

Tekmen ja Ateriapalvelujen yhteenlasketuksi velattomaksi kauppahinnaksi on arvioitu 6,3 miljoonaa euroa, mutta lopullinen hinta määräytyy välitilinpäätöksen perusteella.

Henkilöstön asema osakekaupassa ei muutu. Henkilöstön työnantaja pysyy samana, eikä kaupalla ole vaikutusta henkilöstön sopimuksiin. Kaupungin tekemän selvityksessä todetaan, että osakekaupalla ostaja saa haltuunsa uuden liiketoiminta-alueen ja mahdollisuuden kasvattaa toimintaansa Kanta-Hämeessä ja sitä ympäröivillä alueilla. Toiminta-alueen laajentaminen voi avata uusia mahdollisuuksia paikallisille työnhakijoille ja alihankkijoille. Ostajan suunnitelmissa on muun muassa kasvattaa Kaurialan keskuskeittiön kapasiteettia.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

25.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

26.11.2020