Kaupunkiuutiset

Valtuusto puhui isoista linjoista

Hämeenlinnan kaupunginvaltuustossa käytiin pitkästä aikaa pitkiä periaatteellisia keskusteluja ilman päätöksiä. Valtuustolle tiedoksi annetut tytäryhtiöiden talousarvioraportit, kaavoituskatsaus, työllisyydenhoidon toimintamalli sekä maahanmuuttajien kotoutuksen toimintamalli herättivät kymmeniä puheenvuoroja.

Illan mielenkiintoisin kommentti tuli Cecan Sahanilta (sd.) kotouttamiskeskustelun yhteydessä. Hän ei kritisoinut Hämeenlinnan kotouttamistoimia, vaan teilasi koko EU:n harjoittaman pakolaispolitiikan. Sahan itse on kurdi, joka on pyrkinyt myös Turkin parlamenttiin.

– Nykyinen käytäntö innostaa Isisin nuoria miehiä muutamaan Eurooppaan. Se ei ole oikein. Hädänalaisia pitää auttaa, mutta ei näitä nuorukaisia, Sahan sanoi, ja sai perussuomalaiset valtuutetut taputtamaan mielipiteelleen.

Hämeenlinnassa on asetettu tavoitteeksi olla Suomen paras kotouttajakunta. Tähän tavoitteeseen valtuutetut tuntuivat olevan sitoutuneita melko yksituumaisesti.

Tytäryhtiöiden talouskatsauksia koskevassa keskustelussa kaivattiin edelleen nykyistä selkeämpää työnjakoa kaupungin ja tytäryhtiöiden kesken sekä yhtiöille myös mittareita onnistumisista.

– Linnan Kehitys on ilmoituksen mukaan mukana noin sadassa eri hankkeessa, mutta ei kerro rivilläkään tuloksista. Vaikutusarviointi on erittäin tärkeä tieto valtuutetuille. Onko kasvu pääasia välittämättä saavutetuista tuloksista, kokoomuksen Jari Kattainen ihmetteli sitä, ettei tuloksista kerrota rivilläkään.

Samoilla linjoilla oli myös valtuustoon palannut perussuomalaisten Lulu Ranne, joka arveli yhtiöiden määrän tippuvan merkittävästi nykyisestä.

Yleisarvio oli, että yhtiöiden raportointi on parantunut. Samalla moni valtuutettu uskoi yhtiöiden tehtävien palaavan takaisin kaupungin omaksi tuotannoksi.

Kaavoituskatsaus puhutti laajalti. Sytykkeitä antoi kokoomuksen lammilainen Helena Hirviniemi, joka epäili kaavoituksen keskittyvän liikaa kantakaupungin alueelle.

– Pitää muistaa, etteivät pitäjien taajamat ole tyhjentyneet, vaikka niin liitosvaiheessa moni uskoi.

Niin ikään lammilainen Mauri Ojamäki (sd.) oli samoilla linjoilla. Hänen mielestään keskustan pysäköintilaitosta ei kannata edes suunnitella, vaan sekin raha pitäisi sijoittaa parempiin kohteisiin.

Vasemmistoliiton Ritva Oinonen esitti Hämeenlinnan markkinoinnin suuntaamista myös pohjoiseen ja itään, ei pelkästään etelään.

– Siellä osataan arvostaa Hämeenlinnan sijaintia ja hyvää tonttitarjontaa.

Demarivaltuutettu Iisakki Kiemunki totesi Hämeenlinnan kaavoituksen edenneen tähän saakka väärässä rytmissä, kun keskityttiin ok-taloalueiden kaavoitukseen unohtaen kerrostaloalueet.

– Nyt ollaan oikeilla jäljillä, sillä kerrostalorakentaminen on ennätyksellisen vilkasta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset