Kaupunkiuutiset Hattula

Valtuusto puhui ja äänesti

Hattulan kunnanvaltuuston kokous oli keskiviikkona tavallisuudesta hyvinkin poikkeava. Valtuutetut puhuivat aikaisempaa enemmän, äänestyksiä oli peräti neljä, joista yksi ratkesi tasatuloksen päättyneessä tilanteesta vasta valtuuston puheenjohtajan äänellä, ja kunnanhallituksen jäseniä puheenjohtajasta lähtien siirtyi kh:n omaa esitystä vastaan.

Tiukin vääntö koettiin vanhan kunnantalon purkamiseen ja maanhankintaan tarkoitetusta määrärahasta. Kunnanjohtaja esitti taannoin kunnanhallitukselle tarkoitusta varten 300 000 määrärahaa. kh:ssa esitys äänestettiin nurin, ja valtuustolle esitettiin 200 000 euroa.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Matti Puotila (kok.) esitti kokouksessa määrärahan nostamista 350 000 euroon. Puotilan mukaan rahaa käytettäisiin purkutöiden lisäksi maanhankintaan ja jalostamiseen.

Osa valtuutetuista säikähti Puotilan esitystä, koska he näkivät sen vain lisäävän kunnan velkataakkaa. Ihmettelijöinä olivat muiden muassa Seppo Kopra (kesk.) Kari Ventola (kok.), Pentti Pietilä (kesk.) ja Seppo Söderlund (ps.). Sdp:n Marjatta Perkiö kysyi, mihin lisäystä tarvitaan.

– Vireillä on maakauppoja, joihin tarvitaan vaihtomaata, koska kaikki eivät tee kauppoja pelkällä rahalla, kunnanjohtaja Katariina Koivisto selvitti.

Äänet menivät esitysten kesken tasan 17–17. Puheenjohtaja Ville Myllymäen (sd.) ääni ratkaisi. Myllymäki oli alkuperäisen kunnanhallituksen esityksen kannalla.

Pitkä debatti käytiin myös pientaloalueitten tonttihinnoittelusta. Kunnanhallitus esitti Kotirinteen ja Herniäisten maakauppojen osalta muutosta, jonka mukaan tontinvuokraaja ei saisi tonttia lunastaessaan hyvitystä maksetuista vuokrista.

Perussuomalaisten Seppo Söderlund esitti, että joka tonttialueella on mahdollisuus joko vuokrata tai ostaa tontti. Vuokra hyvitettäisiin, jos vuokraaja lunastaa tontin itselleen.

– Muistakaa tämä päätös, kun käsittelemme seuraavaa budjettia. Kunnalta jää saamatta isot budjetoidut rahat, Matti Puotila varoitti valtuutettuja tulevasta.

Kotirinnettä koskien Söderlundin esitys meni läpi. Herniäisten tonttihinnoittelu meni äänestykseen, kun Aarre Lindeman (sd.) oli Söderlundin kanssa eri kokonaisuudesta eri mieltä. Söderlundin esitys meni läpi äänin 8–26.

Elinkeinoalueiden tonttihinnoittelussa tikun nokkaan nousi Parolan rampin alue. Kh esitti alkujaan 12 euron neliöhintaa, mutta kokoomuksen Jiri Kattelus piti hintaa liian korkeana. Hänen esityksenä oli kahdeksan euroa neliöltä. Äänestyksen jälkeen neliöhinta pysyi 12:ssa eurossa.

Yritystonttien luovutusehdot sen sijaan laitettiin uudelleenvalmisteluun.

Keskustelua herätti myös kunnan perusopetuksen hallintomallista ja tehokkuudesta tehty valtuustoaloite. Vihreiden Mikko Sabell piti aloitteen käsittelyä ja valmistelua heikkona.

– Tässä ei ole mitään oikeita laskelmia. Vastauksessa ei ole tippaakaan siitä, mitä aloitteessa alkujaan kysyttiin, Sabell ruoski. Hänen mukaansa tarvitaan kelvollinen kustannuslaskelma eri vaihtoehdoista sekä kysely koulujen henkilökunnalle, oppilaiden vanhemmille ja oppilaille.

Sabell ehdotti, että asia selvitettäisiin kunnassa rauhassa ja asianmukaisesti, tarvittaessa ulkopuolisin voimin. Ehdotus kaatui äänestyksessä.

Keskustan Pirkko Lokinperä ja Seppo Kopra toivovat jo koulumaailmaan työrauhaa, ja samalla jotakin rajaa sille, mitä julkisuudessa kerrotaan esimerkiksi henkilökohtaisista palkoista.

– Asiat eivät ole salaisia, mutta eivät aina myöskään julkisesti jaettavia, Kopra opasti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

25.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

26.11.2020