Kaupunkiuutiset

Valvonta tiukentuu

Vuonna 2012 voimaan astuneiden kalanpyydysten uudistetut merkintävaatimukset ovat olleet tähän asti ohjattuja. Nyt kalastuksenvalvoja tiukentavat otteitaan havaitessaan puutteellisen tai kokonaan merkitsemättä jätetyn pyydyksen.

– Jätämme ensin huomautuksen. Jos puutteita ei korjata, emme voi tehdä muuta kuin takavarikoida pyydyksen, kalatalousneuvoja Petri Mäkinen Pro Agriasta kertoo.

Ennen kalastaja sai lunastaa takavarikoidun pyydyksen takaisin itselleen 30 eurolla.

– Enää ei ole lunastusmahdollisuutta osakaskunnalta takaisin. Jos pyydyksen omistaja menee poliisilaitokselle hakemaan omaansa, sieltä räpsähtää vielä sakko päälle.

Mäkisen mukaan kantahämäläiset ovat pääasiassa esimerkillistä kalastajakansaa. Kalastuksenvalvojat eivät ole tänä kesänä törmänneet kertaakaan luvattomiin kalastajiin. Valtakunnallisesti tilanne on toisinpäin.

– Aina, kun on ollut jokin puute, ympäröin sen kohdan vedenkestävästä ohjeesta, jonka jätän pyydykseen. Lähes poikkeuksetta puutteet ovat seuraavalla kerralla korjattu.

Lippu salkoon

Vesiliikennealueilla vähintään 1,5 metrin syvyydessä oleva pyydys on merkittävä 1,2 metriä vedenpinnan yläpuolella ulottuvaan salkoon kiinnitetyllä lipulla, jonka korkeus ja leveys ovat 20 senttimetriä. Alle 1,5 meriä vedenpinnan alapuolella oleva pintapyydys pitää puolestaan merkitä kahdella lipulla.

Molemmissa tapauksissa lippusalossa on oltava kahden senttimetrin heijastin ja kalastajan yhteystiedot.

– Lippusalko on ollut ennenkin. Eniten kränää on herättänyt yhteystietojen laittaminen. On se helpompi, että puutteellisista merkinnöistä voisi soittaa kalastajalle.

Yli 10 metriä pitkät pyydykset on merkittävä molemmista päistä. Pitkään pintapyydykseen on laitettava välikoho jokaista alkavaa 120 metriä kohden.

Vesiliikenteen ulkopuolisilla alueilla riittää vähäisempi merkintä.

– Ihan rannassa olevaan katiskaan en laita huomautusta isommasta salosta.

Merkki voi olla vähintään 15 senttiä vedenpinnan yläpuolelle ylettyvä koho, tai 40 sentin korkeuteen kohoava lippusalko. Lipun lyhyimmän sivun pituus on 15 senttiä. Rapumerralle riittää viisi senttiä pinnan yläpuolella oleva koho.

– Lippu sen takia, ettei kalastuksenvalvojan tarvitsisi nostaa 10 sentin tarkkuudella kivien väliin asetettua pyydystä järvestä. Usein tiedot ovat kiinnitetty katiskan päälle kiinni.

Turvallisuustekijä

Mäkinen muistuttaa, että katiskoihin, verkkoihin ja rapumertoihin vaaditaan aina vesiomistajan lupa.

– Päälle pitää vielä olla valtion kalastuksenhoitomaksu 18–64-vuotiaille pyytäjille.

Mäkisen mukaan pyydyksiä on valvottu ja huomauteltu niin paljon kolmen vuoden aikana, että ihmisten pitäisi pikkuhiljaa sisäistää asiat.

–  Teemme tätä kaikkien vesilläliikkujien turvallisuuden vuoksi, etteivät esimerkiksi veneiden moottorit sotkeutuisi verkkonaruihin.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

23.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

24.9.2020