Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Vanajanlinnan milleniaalille ruokaritarille työtarjous tuli täytenä yllätyksenä – Kasper Mäkinen on kokannut 11-vuotiaasta lähtien

"Minun vahvuuteni ovat ranskalaisessa ja skandinaavisessa keittiössä. Tykkään tehdä aitoa ruokaa, jossa on selkeitä makuja ja raaka-aineen arvostusta", Kasper Mäkinen kertoo. Kuva: Sara Aaltio
"Minun vahvuuteni ovat ranskalaisessa ja skandinaavisessa keittiössä. Tykkään tehdä aitoa ruokaa, jossa on selkeitä makuja ja raaka-aineen arvostusta", Kasper Mäkinen kertoo. Kuva: Sara Aaltio

Kasper Mäkinen on kovissa liemissä keitetty. Elokuun alussa alkanut pesti Vanajanlinnan keittiöpäällikkönä on 28-vuotiaalle helsinkiläiselle uran luonteva jatkumo.

Miten päädyit tänne töihin?

– Minulle soitettiin kesäkuun lopulla ja kävin muutaman kerran haastattelussa. Työtarjous tuli yllätyksenä, mutta samalla sekunnilla innostuin, kun tajusin, mihin minua pyydettiin. Vanajanlinnalla on vahva brändi ja on ilo ja kunnia päästä tänne töihin. Milleniaalin kovalla intohimolla lähden tähän tehtävään.

Miltä työ vaikuttaa?

– Tosi mukavalta. Tämä on tosi iso paikka ja monessa paikassa tapahtuu yhtä aikaa. Kaikkien narujen pitäminen käsissä tuo omat haasteensa, mutta juuri se on työn suola. Täällä on monenlaista ruokatuotetta ja on hienoa päästä työskentelemään upeiden ihmisten kanssa. Saan kiksejä siitä, että pääsen suunnittelemaan ja tykkään ottaa vastuuta. Minulle johtaminen on pedagogiikkaa, tiimihengen nostatusta ja vastuun antamista niille, jotka pystyvät sitä ottamaan.

Mitä pidät Vanajanlinnasta paikkana?

– Vanajanlinnalla on kova brändi taustalla, mutta näen potentiaalin paljon isompana. Pidän siitä, että pääsen yhdistämään upean vanhan miljöön ja oman modernin ruokapuoleni.

Aiempi keittiömestari Mika Jokela sai pestin Finlandia-talon keittiöpäälliköksi. Miltä tuntuu astua hänen saappaisiinsa?

– Kaikki kunnia Mika Jokelalle, hän jätti isot saappaat. Lähden kuitenkin avoimin mielin rakentamaan keittiötä omannäköiseksi, sillä jokaisella keittiömestarilla on oma käsialansa.

Missä olet hankkinut oppisi ja onko sinulla esikuvia?

– Olen ollut kiinnostunut ruoanlaitosta jo 11-vuotiaasta lähtien. Tiesin tosi aikaisin, että haluan alalle ja haluan kehittyä. Minulla on paljon esikuvia, joilta olen saanut kovaa oppia. Olen nuorena kierrellyt kokkina monessa paikassa. Kovat tyypit ovat näyttäneet, miten tätä tehdään.

Aiot uudistaa Vanajanlinnan ruokalistaa, miten?

– Käytän ranskalaisia tapoja tehdä ja yhdistän ne skandinaavisiin raaka-aineisiin. Minulle on tärkeää ekologinen ajattelu ruoan suhteen. Käytän paljon kalaa ja äyriäisiä, ne ovat lähellä sydäntä. Haluan, että raaka-aineet tuodaan läheltä ja tiedän tarinan niiden taustalla. Meillä on Suomessa huippuraaka-aineita, joita käytän sesongin mukaan.

Mikä on sinun bravuurisi?

– Olen tosi kova jälkiruokien tekijä, mutta ruoka-annoksissa bravuurini vaihtelee fiiliksen ja kauden mukaan, jopa viikoittain. Siinäkin menen raaka-aine edellä.

Mitä drinkkiä suosittelisit?

– Minulle maistuu aina Hendricks kurkulla.

Kenelle julkkikselle haluaisit kokata ja mitä?

Gordon Ramsaylle makkaraperunat kaikilla mausteilla.

Ensimmäinen à la carte -ruokalistasi tulee tarjolle 1. syyskuuta. Millä houkuttelet paikalliset Vanajanlinnalle?

– Haluan laskea kynnystä ja tehdä nättiä ruokaa hyvällä meiningillä. Ideana on, ettei täällä tarvitse jäykistellä puku päällä vaan meille kaikki asiakkaat ovat yhtä tärkeitä.

Lue myös: Mika Jokela lähtee linnasta stadiin – Vanajanlinnan keittiömestari sai huippupestin

Kasper Mäkinen

28-vuotias, kotoisin Helsingistä.

Aloitti elokuun alussa Vanajanlinna Resort & Country Clubin keittiötoimenjohtajana.

Asuu Helsingissä, etsii asuntoa Hämeenlinnan seudulta.

Opiskeli kokiksi Nummelan Luksiassa. Keittiömestarina jo 21-vuotiaana Jängällä-ravintolassa Lapissa.

On työskennellyt muun muassa vuoden kokiksi valitun Marko Palovaaran Bistro O Mat -ravintolassa Kirkkonummella ja keittiömestarina fine bistro La Maisonissa Helsingissä. Siirtyi Vanajanlinnaan helsinkiläisestä Sue Ellen -ravintolasta.

”Lempiruokani on ranskalainen kalakeitto bouillabaisse, sitä diggaan itse syödä ja tehdä.”

Uusin Kaupunkiuutiset

19.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

21.9.2020