Kaupunkiuutiset

Vanajanreitin satamilla on matkailullista merkitystä

Vesillä liikkuville ei ole yhdentekevää, mitä palveluita rannoilla on ja minkälaisessa kunnossa niiden puitteet ovat. Konkarikapteeni Timo Knuutila toimii puheenjohtaja Vanajaveden laivamiesyhdistyksessä, joka muun muassa antaa lausuntoja, palautteita ja parannusehdotuksia laivareiteistä, satamista ja laitureista.

Yhdistyksen aloitteiden pohjalta on nyt saatu kuntoon Aulangon hotellin ja Visavuoren laiturit ja Toijalan sataman kansirakenteet. Knuutilan mukaan reitin varrella on vielä paljon korjattavaa.

– Hämeenlinna on päätesatama ja sen kuntoon pitäisi kiinnittää erityistä huomiota. Sinnehän on nyt saatu pilssiveden keräyslaitteet, mutta esimerkiksi valonauha on poikki, hän kertoo.

– Kaappeja on sotkettu graffiteilla ja ne pitäisi puhdistaa, Vastaisuudessa niin kaapit kuin ilmoitustaulutkin kannattaa huolella vahata, niin mikään spraymaali ei niihin tartu.

 

Knuutila sanoo hyvin ymmärtävänsä, että kaupungilla on muutakin rahanmenoa, mutta kysymys on myös turvallisuudesta.

– Hämeenlinnan satama kaipaisi lisävalaistusta, sillä heinäkuun lopun illat ovat jo todella pimeitä. Pelastustikkaatkin pitäisi merkata huomioväreillä.

– Satamassa on vieläkin kieltotaulu, joka kieltää pysäköinnin kaikilta muilta paitsi Hopealinjan laivoilta. Se on jäänne menneiltä ajoilta, jolloin reitillä ei muita yhtiöitä ollut. Eiköhän näitä asioita saada kuitenkin pikkuhiljaa kuntoon.

 

Laivamiehillä on muitakin huolenaiheita. Hämeenlinnan, Valkeakosken ja Tampereen välinen väylä on madaltunut.

– Väylän syvyys pitäisi olla purjehduskaudella 2,4 metriä alimmillaan, mutta ainakin kaikuluotainten mukaan näin ei kaikissa paikoissa ole, Knuutila sanoo.

– Uitot pitivät väylän ennen kunnossa, mutta niiden loputtua väylä on liettynyt. Huomio- ja väylämerkit, kuten kummelit ja voimalinjoista varoittavat alikulkukorkeusmerkit ovat osittain metsän peitossa. Ennen luotsit pitivät niistä huolta, mutta nykyään se taitaa olla Liikenneviraston hommia.

 

Knuutila toivoisi myös hotelli Vaakunan puolelle väylää sellaista vierasvenesatamaa, johon pääsisi vähän isommallakin paatilla tulemaan.

– Lepaan laiturin puuosat pitäisi myös uusia. Olemme pitäneet aiheesta palaveria Evon yksikön kanssa, jos korjaukset voitaisiin tehdä vaikkapa oppilastöinä.

– Kyllä näistä laitureista ja satamista kannattaa pitää parempaa huolta. Niillä on seudulle suuri matkailullinen merkitys. Tänne on toivottu myös Hämeenlinnalle omaa matkustajalaivaa, joka olisi aina täällä.

 

Monet hämeenlinnalaiset muistavat M/S Tampereen, joka oli kesäisin tuttu näky Vanajan reitillä. Vuonna 1957 rakennetun laivan piti jo lomakaudella saapua kaupunkiin, mutta aikataulullisesta syistä se ei onnistunut,

– Meidän oli tarkoitus tulla muutamana viikonloppuna Hämeenlinnaan, Juho Syrjä laivayhtiöstä kertoo.

– Se jäi nyt toteutumatta ajanpuutteen takia. Meillä on ollut täällä Tampereen päässä paljon tilauksia ja laivaan on myös tehty isoja uudistuksia.

M/S Tampere risteilee muun muassa kolmesti viikossa Tampereen Laukontorilta Sotkanvirtaa pitkin ja takaisin.

– Teemme tällä kertaa Hämeenlinnaan vain pari tilausristeilyä. Ilves-fanit lähtevät syyskuussa katsomaan ottelua HPK:ta vastaan. Ensi kesänä yritetään uudestaan, jos saataisiin niitä viikonloppuja onnistumaan.

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset