Kaupunkiuutiset

Vanhasta rakennuksesta voi kierrättää miltei kaiken

Metsänkylän Navetta voi olla varsinainen aarreaitta vanhoja rakennustarpeita etsivälle. Yrittäjä Pia Kuurma on pitäytynyt vain ennen sotia rakennettujen talojen rakenteisiin.

Kuurma alkoi 13 vuotta sitten sattumien kautta myydä vanhoja sisustus- ja rakennustarvikkeita tilan vanhassa navetassa. Tänä päivänä tuo runsaat kymmenen vuotta sitten aloitettu vanhojen ovien ja ikkunoiden myynti on poikinut uusvanhojen käsityöläistuotteiden kauppaan erikoistuneen Domus Classican Metsäkylän kartanon pihapiiriin. Harrastuksena alkanut pienimuotoinen navettakauppa on poikinut pari uusvanhan tavaran myymälää ja kahvilan, nettikaupan ja erilaista välitystoimintaa ja yhteistyöverkostojen luomista.

– Minulla on rakkaus kauniisiin vanhoihin esineisiin ja rakennuksiin. Hyvästä vanhasta talosta voi kierrättää kaiken. Nykyisin olisi kysyntää eräillä 1970- ja 1980-lukujen kattotiilille, joiden valmistus on kuitenkin lopetettu. Niitä ei kukaan ole säilyttänyt, koska ne ovat melko uutta tuotantoa. Esimerkiksi 1940-luvun tiilet ja muutkin rakenteet osataan säilyttää paremmin.

Runsaan kymmenen vuoden aikana Kuurma on välittänyt noin 600 hirsikehikkoa.

– Aika paljon joukossa on ollut esimerkiksi aittoja ja pieniä mökkejä, mutta myös muutama isokin talo.

– Ostamme aina tavaran, vaikka osa asiakkaista sanookin, että kunhan viette pois. Minusta on reilua ostaa ne, koska myymme ne kuitenkin eteenpäin.

Kierrätystavaran hinnan määrittely on miltei mahdotonta.

– Tavaralla ei ole hintaa, jollei sitä kukaan osta. Ostaja määrittää hinnan, mikä sitten voi sopia myyjille.

Nykyistä kierrätyskeskusjärjestelmää Kuurma pitää huonona. Jokainen kunta on velvollinen järjestämään alueellaan kierrätyksen, mutta järjestelyt vaihtelevat kovasti,

– Kierrätyskeskusten ylläpitäjiä on paljon kunnista säätiöihin ja yhdistykseen. Mitään yhteistä käytäntöä ei ole, eivätkä kaikki kierrätyskeskukset ainakaan oman kokemukseni mukaan ota vastaan tavaraa kuin valikoidusti. Esimerkiksi Tanskassa jokaisessa korttelissa on paikka, jonne ihmiset voivat viedä esimerkiksi ehjiä astioitaan. Suomessa menee polttoon paljon sellaista tavaraa, joka olisi ollut kierrätettävissä.

Polttotilastoja voisi Suomessa pudottaa varsin yksinkertaisella tavalla.

– Esimerkiksi kierrätyskeskuksiin voisi palkata syrjäytymisvaarassa olevia nuoria purkamaan vaikkapa huonekaluja, jotka sitten voisi kierrättää osina eteenpäin.

– Byrokratiaakin voisi vähentää. Esimerkiksi me emme ole lähteneet vanhojen tiilien puhdistamiseen betonista, koska kivimateriaalien käsittelystä pitää maksaa 1500 euron lupa.

Yhden kimmokkeen kierrätykseen antoi eräs aamuinen näkymä Hämeenlinnasta.

– Vanhaa taloa purettiin sananmukaisesti Aku Ankka -tyyliin moukarilla. Se tuntui pahalta ja aloin miettiä, tunsiko joku muukin samalla tavoin. Rakennus- ja kulttuurihistoriallisesti ei ole mitään mieltä hajottaa vanhaa hyväkuntoista taloa. Se voidaan purkaa kauniisti ja koota kenties uudestaan jonnekin tai ainakin vanhat osat ja materiaalit voidaan käyttää erikseen. Vuosien varrella olemme välittäneet taloja, jotka ostaja on purkanut ja pystyttänyt jonnekin muualle.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset