fbpx
Kaupunkiuutiset Renko

Vanhat kaunokaiset täydessä ajotimmissä

Antti Jokela kunnostelee kotitilallaan vähän harvinaisempia traktoreita. Yhdellä niistä hän kyyditsee kesäisin Rengon Jaakkoa.
Antti Jokela istuu Steyrin ohjaimissa. Traktori on alkuperäiskunnossa. Vieressä vasemmalla kiiltelee David Brown.

Hämeen Härkätien varrella asuvalla Antti Jokelalla on melkoisia aarteita vajassaan. Vanhin niistä on David Brown vuodelta 1949.

Jokela muistelee itse ajelleensa traktorilla jo kymmenvuotiaasta lähtien. Teini-ikäisenä hän pääsi veljensä kanssa Forssan maatalousnäyttelyyn, missä syttyi varsinainen kipinä silloisiin tuliteriin työkoneisiin.

– Forssasta jäivät mieleen erityisesti uudet, hienon näköiset Manit, joita ei vielä siihen aikaan kylillä nähty, hän kertoo.

Jokelan lapsuudenkotiin ensimmäinen traktori, saksalainen Allgaier AP 17, hankittiin vuonna 1952.

Traktoreiden kunnostus harrastuksena Jokelalla alkoi vuonna 2007. Silloin hän osti ensimmäisen raadon pohjoisesta, Hanomagin vuodelta 1959. Menopeli oli sen verran huonossa hapessa, että siihen piti vaihtaa moottorikin. Tilalle kävi vanha puimurin kone.

– Olen halunnut säästää ja laittaa kuntoon erikoisempia merkkejä, hän sanoo.

Erivärisiä ajokuntoon laitettuja työvehkeitä seisoo Jokelan pihalla komea rivi, mutta isäntä ei paljasta, montako niitä hänellä kaikkiaan on.

– Vanhuksia täytyy ulkoiluttaa. Mutta niin kuin poromieskään ei kerro porojensa määrää, minäkään en kerro traktoreiden määrää, hän velmuilee.

Upeassa rivissä on David Brownin lisäksi itävaltaltalainen Steyr vuodelta 1953, saksalaiset Güldner vuodelta 1955, Fahr vuodelta 1959 ja Man vuosimallia 1963 sekä amerikkalainen mutta Saksassa tehty John Deere vuodelta 1966.

– Taavetti (David) tuli Vetelistä pari vuotta sitten, Güldner Korpilahdelta, Man Lopelta ja Fahr Lahden suunnalta. Kone per vuosi niitä on tullut, hän kertoo.

Steyr on Jokelan mukaan alkuperäiskunnossa. Se on persoonallinen, sillä siinä on vain yksi syllinteri. Taavetissa taas kaikki polkimet ovat oikean jalan puolella. Man puolestaan on aito neliveto. Merkin valmistus lopetettiin vuonna 1963.

– Tärkeintä minulle on, että traktorit toimivat. Mutta itselläni alkaa kroppa hieman jo tekemään stoppia, hän hymähtää.

Omalla tilallaan Jokela ajelee traktoreilla metsäpolkuja pitkin. Lisäksi hän on vienyt aarteitaan näytille erilaisiin lähiseudun konetapahtumiin. Kesän markkinoilla valittava Rengon Jaakko saa aina kyydin John Deerellä, johon laitetaan nahkasohva taakse.

John Deerellä Jokela oli myös ajamassa Helsingin Mannerheimintien kulkueessa, kun juhlittiin satavuotiasta Suomea.

– Noin kymmenen kilometriä näillä vanhoilla voi ajaa, ei sen pidempää matkaa. Omassa metsässä on polkuja, joita pitkin niillä on mukava körötellä.

Jonkin verran Jokela on ostanut myös vanhoja työkoneita traktoriensa perään. Hänellä on esimerkiksi yhdet hinattavat aurat ajalta ennen sotia, kun ei ollut vielä hydraulisia nostolaitteita.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset