Kaupunkiuutiset Janakkala

Vanhat veteraanit ovat tulleet avuksi lumetustalkoisiin – Kalpalinnassa on saatu yksi rinne auki

Kalpalinnassa on tehty lunta jokainen hetki kuin se vain on ollut mahdollista. Hyvä alku on tyssännyt vesisateisiin etenkin etelärinteillä. Kuva: Juhani Karvonen
Kalpalinnassa on tehty lunta jokainen hetki kuin se vain on ollut mahdollista. Hyvä alku on tyssännyt vesisateisiin etenkin etelärinteillä. Kuva: Juhani Karvonen

Vähälumisin talvi 25 vuoteen ei ole suuresti hetkauttanut Kalpalinnan uusia omistajia.

– Kun tällaisena vuonna pääsee harjoittelemaan rinteiden lumetusta, on oppi ainakin kovimmasta päästä. Olosuhteisiin ja lähtötilanteeseen nähden olemme kuitenkin ihan hyvässä tilanteessa. Uskoisin että saamme Hugon rinteen laskettelukuntoon ensi viikoksi. Turistirinne on sulanut aika monta kertaa, mutta sekin saadaan kuntoon, jos pientäkin pakkasta edes vuorokaudeksi tulee, sanoo Petri Ilmarinen.

Kalpalinnassa on tänä talvena saatu kaikki lumetuskapasiteetti käyttöön ja uuden kaluston hankintaa tuleville vuosille harkitaan.

– Olemme lumettaneet jokaisen tunnin, jolloin on ollut pakkasta edes sen verran, että lumentuotto on suurempaa kuin vedentuotto. Meillä on ollut käytössä kahdeksan lumitykkiä, mikä on merkittävästi enemmän kuin viime vuosina.

Kalpalinnassa on kunnostettu kaikki vanhat tykit ja muutama on hankittu lisää. Yksi tehokas tykki löytyi varastosta melkein käyttämättömänä. Se on ollut rikki, mutta nyt taas kunnossa.

Kalpalinna menetti lumetustalkoissa marraskuun ensimmäiset pakkaset. Hugo ja turistirinne olisivat todennäköisesti laskettelukunnossa, jos lumetukseen olisi päästy heti.

– Emme saaneet kellarissa olevaa pumppuasemaa kuntoon ajoissa. Nyt se pelittää täysin. Kalpalinnassa on ollut aika paljon kunnostettavaa, koska perushuollot olivat tekemättä pitkältä ajalta.

Uudet omistajat ovat pysyneet alkuperäisessä budjetissa ja suunnitelmissa keskuksen korjaamisessa. Kuva: Juhani Karvonen
Uudet omistajat ovat pysyneet alkuperäisessä budjetissa ja suunnitelmissa keskuksen korjaamisessa. Kuva: Juhani Karvonen

Talvi opettanut lumettamista

Uudet omistajat ovat oppineet muutamassa kuukaudessa monta asiaa.

– Pohjoisilla rinteillä lumi pysyy huomattavasti paremmin ja lumentuotto on moninkertainen etelärinteisiin verrattuna. Pohjoisilla rinteillä tykit tuottavat lunta vielä siinä vaiheessa kun etelärinteillä tuotto on jo vettä. Jatkossa kannattaa lumetus aloittaa pohjoispuolelta, joten alkuperäisen suunnitelman mukaan uusi aloittelijanrinne kannattaakin rakentaa pohjoiseen kohti ravintolaa. Etelärinteiden lumettaminen tulee jatkossa näiden jälkeen.

Myös ilmankosteus ratkaisee aika paljon lumentuottoa. Tykeillä voi tuottaa lunta, kun pakkasta on astekin, jos olosuhteet ovat muuten suotuisat.

– Lumen tuotto jopa moninkertaistuu, jos pakkasta on kymmenen astetta tai enemmän. Meillä lumetuksessa vahvuutena on kaivoveden käyttö, ja voimme käyttää pienempisuuttimisia tykkejä, jolloin lumen hiutalekoko on pienempi kuin jos lumen teossa käytettäisiin esimerkiksi humusperäistä järvivettä.

Ilmarinen haaveilee siitä, että ensi talvena Kalpalinnassa tehtäisiin lunta 16–20 tykin voimin.

– Tuo 20 tykkiä olisi meille riittävä monessakin suhteessa. Lähikeskuksissa on tykkejä parhaimmillaan 30–40. Meidän olosuhteisiimme sopivilla vesitaloudellisilla matalapainetykeillä saamme Kalpalinnan päärinteet lumetetuksi, vaikka talvi olisi samantyyppinen kuin nyt, kunhan tykkejä on hieman lisää. Tykkien määrää oleellisempaa on kuitenkin niiden tyyppi.

Hugo saattaa olla laskettelukunnossa tällä viikolla. Kuva: Juhani Karvonen
Hugo saattaa olla laskettelukunnossa tällä viikolla. Kuva: Juhani Karvonen

Kunnostus käynnissä

Ilmarinen on tyytyväinen että monen veteraanin rakkaus Kalpalinnaan on syttynyt jopa vuosikymmenten jälkeen.

– Olemme saaneet joukkoomme muiden joukossa Jokisen Hannun, joka vastasi Kalpalinnan lumetuksesta vuosikymmeniä sitten. Hannu oli kymmeniä vuosia Rukalla päälumettajana, mutta on nyt meillä todellisena asiantuntijana. Muutenkin puskista on tullut vanhoja Kalpalinnassa toimineita henkilöitä, jotka ovat olleet mukana keskuksen toiminnassa täällä aikoja sitten. Tietotaitoa siirtyykin näin erinomaisesti nuoremmalle työntekijäsukupolvelle.

Ilmarisen mukaan uudet omistajat ovat pysyneet alkuperäisessä budjetissa ja suunnitelmissa keskuksen korjaamisessa.

– Joka päivä tätä paikkaa kunnostaa 6–8 henkilöä ja parhaimmillaan päivävahvuus on ollut 12 henkeä. Yleisön kannalta olemme edelleen toiveikkaita talven tulemiselle, suuri osa meistä pitää talvesta talvena, Ilmarinen sanoo.

Lue lisää: Kalpalinnassa pääsee talvella laskettelemaan, mutta kestää vuosia, että keskus on nykystandardien mukainen

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

26.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

29.9.2020