Kaupunkiuutiset

Vanhustenviikko näkyy ja kuuluu Suomessa

Suomessa on vietetty vuodesta 1954 lähtien vanhustenpäivää. Vanhustenpäivä on lokakuun ensimmäinen sunnuntai ja sitä seuraava viikko on vanhustenviikko. Suomessa on vietetty vuodesta 1954 lähtien vanhustenpäivää. Hämeenlinnassa vanhustenviikon avajaiset järjestettiin maanantaina Kauppatorin koleudessa.

Vuonna 2014 Vanhustenviikon teemana on Arvokas vanhuus on ihmisoikeus. Aina.

Viikon tapahtumia järjestävät kunnat, seurakunnat, järjestöt, oppilaitokset ja monet muut yhteisöt.

– Vanhustenviikon materiaalia on tilattu keskusliitosta tuhansin kappalein, tämän vuoden materiaalia painettiin kaksi kertaa lisää. Kiinnostus kertoo, että tämänvuotinen teema koetaan todella tärkeänä, sanoo Vanhustyön keskusliiton toiminnanjohtaja Satu Helin.

– Koemme, että arvokkuus ja arvostaminen merkitsee sitä, että huomioimme ajattelevan, toimivan ja tahtovan ihmisen iän tuomien ulkoisten muutosten rinnalla. Samoin arvostaminen on myös sitä, että annamme ikääntyneille ihmisille tilaa vaikuttaa muun muassa heidän elinympäristöään koskevaan päätöksentekoon, Helin painottaa.

–  Arvostaminen merkitsee kunnioittavaa kohtelua. Ihminen kokee tulleensa arvostetuksi, kun hän kokee tulleensa kuulluksi, Helin jatkaa.

Käytännössä arvostusta voi osoittaa kohtelemalla ikääntyvää ihmistä niin, kuin toivomme itse tulevamme kohdelluksi, kun oma toimintakykymme on heikentynyt ja ulkoinen olemuksemme viestii pitkästä elämästä.

Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo muistutti viikon avaustapahtumassa, että vanhuspalvelujen taso on pidettävä kunnossa.

Kaupungissa asuu noin 13 000 vanhusta, joten kyse on merkittävästä osasta asukkaista.

Hämeenlinnassa vanhusten viikon aikana tapahtuu eri puolilla kaupunkia. Pääjuhla on ensi lauantaina Rengossa. Tarkka ohjelma löytyy netistä osoitteesta: www.hameenlinna.fi

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset