Kaupunkiuutiset

Vankisairaala uuteen sairaalaan?

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alulle laittamaan uuteen keskussairaalan on tällä tietoa tulossa myös muita toimijoita.

– Vankisairaalan sijoittaminen uuden keskussairaalan yhteyteen on noussut vahvaksi vaihtoehdoksi. Myös sote-uudistukseen liittyviä sosiaalipuolen toimintoja voidaan sijoittaa uuteen kokonaisuuteen. Tilanne on uusi ja koko ajan kehittyvä, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja Hannu Juvonen selvitti seutukunnan valtuutettujen yhteiskokouksessa Hattulassa. Paikalla oli Hattulan, Hämeenlinnan ja Janakkalan valtuutettuja sekä johtavia virkamiehiä.

Uuden sairaalan tonttineuvottelut ovat käynnissä Juvosen mukaan hyvässä hengessä, mutta konkreettisia ratkaisuja ei ole vielä päätetty. Uuden keskussairaalan paikaksi valikoitui puolustusvoimien hallinnassa nykyisin oleva varikkoalue Hämeenlinnan rautatieasemalta hieman etelän suuntaan.

– Samaan kokonaisuuteen liittyy myös nykyisen sairaalakiinteistön ja yli 13 hehtaarin maa-alueen kohtalo. Kiinnostusta kokonaisuutta kohtaan on jo olemassa, mutta silläkään rintamalla ei ole mitään konkreettista, Juvonen kertoi.

Hämeenlinnan vankilaa uudistetaan aivan lähitulevaisuudessa. Vankisairaalan remontointi tai siirtäminen muualle liittyy samaan kokonaisuuteen. Vankisairaalan siirtämistä uuden keskussairaalan yhteyteen on jo käsitelty vankiterveydenhuollon yksikön johtokunnassa. Ajatukselle on näytetty vihreää valoa.

Nykyisen keskussairaalan kiinteistö on asiantuntijoiden mukaan tiensä päässä. Peruskorjausten kustannukset nousisivat lähivuosina suhteettoman korkeiksi saatuun hyötyyn nähden.

Vankisairaalan mukaantulo rakennushankkeeseen tietäisi sitä, että mukana olisi maakunnan lisäksi valtakunnallinen toimija.

– Samalla on syytä varautua siihen, että kokonaisuuteen liittyy myös sosiaalipuolen toimintoja. Myös muiden toimijoiden mukaantulo on mahdollista, Juvonen selvitti.

Yksi kummallisuus kokonaisuudessa on tällä hetkellä se, ettei vielä ole olemassa maakunnallista päätöksentekoelintä, mutta suunnitelmia täytyy viedä eteenpäin.

– Luotan siihen, että kuntien linjaamat ratkaisut tulevat hyväksytyksi myös maakunnallisella tasolla, kun sellainen organisaatio syntyy, Juvonen vakuutti.

Oma Häme-hanke suunnittelee koko maakunnan sote-uudistusta. Käytännössä sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät kunnilta maakunnan hoidettavaksi vuoden 2019 alusta.

– Tulevan siirtymäkauden aikana toivon kuntien luottamushenkilöiltä lojaalisuutta maakunnallista hanketta kohtaan. Olisi todella harmillista, jos seuraavien kahden vuoden aikana kunnissa ei sitouduta täysillä uudistuksen taakse, Oma Häme-hankkeen projektipäällikkö Jukka Lindberg vetosi kuntien luottamushenkilöihin.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset