Kaupunkiuutiset

Vapaaehtoiset ovat yksinäisten kumppaneita

SPR:n ystävätoiminta ottaa uusia vapaaehtoisia avosylin vastaan Hämeenlinnassa. Miehille on erityinen tilaus, sillä nykyisin vapaaehtoisista valtaosa on naisia.

– Sukupuoleen tai ikään ei tuijoteta, mutta miehille olisi vapaaehtoistyössä kysyntää. Ystävää kaipaavat haluavat useimmiten määritellä tulevan ystävänsä. Käytännössä se tarkoittaa useimmiten sitä, että naiset haluavat naisystävän, miehet vastaavasti miesystävän, SPR:n Hämeenlinnan osaston ystävävälittäjät Kirsti Konu ja Heli Mikkola kertovat.

Yksi SPR:n nykyisestä ystävätoiminnan muodoista on monikulttuurinen ystävätoiminta. Ystävätoiminnan kautta maahanmuuttajat pääsevät tutustumaan suomalaisiin ja maan kulttuuriin, toimintatapoihin ja arkielämään.

– Vuosi sitten vapaaehtoisia oli todella paljon tarjolla, mutta kun tilanne on nyt maahanmuuton osalta rauhoittunut ja maahanmuuttajien sijoittuminen Hämeenlinnaan on aika vähäistä, innostuskin on hieman laantunut. Hämeenlinnassa käynnistyy joka tapauksessa aivan lähitulevaisuudessa arjen apu -projekti, monikulttuurisen ystävätoiminnan yhdyshenkilö Tuula Räsänen kertoo.

SPR:n ystävyystoiminnan kokeneet vetäjät vakuuttavat vapaaehtoistyön olevan tekijöilleen erittäin antoisaa, joka tuo useimmiten myös pitkäaikaisia ystävyyssuhteita. Perusperiaatteita ovat inhimillisyys, puolueettomuus, tasapuolisuus, riippumattomuus, ykseys ja yleismaailmallisuus.

Hämeenlinnassa ystävyystoiminta alkoi jo vuonna 1963, ensimmäisten joukossa koko valtakunnassa. Hämeenlinnan ystävätoiminnassa on nyt puolensataa vapaaehtoista, heistä puolet aktiivisia toimijoita.

– Vapaaehtoiset ovat nimenomaan ystäviä, eikä heille kuulu mitään pakollisia tehtäviä. Tapaamisia ystävien kesken on yleensä kerran viikossa. Koulutamme ystävyystoimintaan osallistuvat, seuraava kurssi on tulossa helmikuussa, Heli Mikkola kertoo.

Vapaaehtoisille ei aseteta käytännössä muita ennakkoehtoja, kuin täysi-ikäisyys ja se, että oma elämä on kokonaisuutena kunnossa.

Perusperiaatteiden mukaan ystävätoiminnan aktiivit eivät voi toimia esimerkiksi jonkun aatteen sanansaattajina.

– Sosiaalinen kanssakäyminen on tärkeintä; keskustelut, ulkoilu, yhteiset kauppa- tai virkistysreissut. Mutta esimerkiksi raha-asioita tai siivouksia vapaaehtoiset eivät voi hoitaa, ne kuuluvat viranomaisten hoidettaviin asioihin, Kirsti Konu jatkaa. Ennen kaikkea vapaaehtoinen ystävä on kuuntelija ja henkinen tuki.

Maahanmuuttajien keskuudessa ensimmäisiä asioita on suomen kielen opiskelu, kotipaikkaan tutustuminen ja arkisten asioiden hoitaminen.

– Arjen apu -projektissa ystävät käyvät maahanmuuttajan luona kolme kertaa ensimmäisen asumiskuukauden aikana. Käyntien aikana selvitetään suomalaisen asumisen pelisäännöt, tutustutaan lähiympäristöön ja siellä liikkumiseen, selvitetään kauppa- ja viranomaisasiointipaikat sekä lopuksi selvitetään harrastus- ja osallistumismahdollisuudet, Tuula Räsänen kertoo.

Yksi iso tavoite maahanmuuttajien kohdalla on se, ettei uuteen maahan muuttanut jäisi neljän seinän sisälle kotiinsa ja näin eristäytyisi yhteiskunnasta.

– Näissä toimissa suomen kielen taito kehittyy osin huomaamatta, Tuula Räsänen huomauttaa.

Yksinäisyydestä voivat kärsiä nuoret, aikuiset ja vanhukset, ikään, sukupuoleen tai kulttuuritaustaan katsomatta. Yksinäisyyttä voi aiheuttaa esimerkiksi välimatka perheeseen tai uusi ja outo elämäntilanne.

– Meidän vapaaehtoiset käyvät sekä yksinäisten ikäihmisten kotona sekä laitoksissa. Usein hankaluutena on se, ettei yksinäistynyt ikäihminen tiedä, mistä hakea neuvoa ystävän hankintaan, Heli Mikkola kertoo.

SPR:n lisäksi monella muullakin järjestöllä on ystävyystoimintaa. Tieto ystävätarpeesta tulee usein kotihoidon tai sukulaisten kautta, mutta välttämättä aina ei oivalleta tätä vapaaehtoistyön tarjoamaa mahdollisuutta.

Lisätietoja: SPR:n tsto, Palokunnankatu 20 A, sähköposti: spr.ystavat@gmail.com, www.hameenlinna.punainenristi.fi tai ystävätoiminnan päivystys ke klo 11–13, puh 0400 711045.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

26.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

28.9.2020