fbpx
Kaupunkiuutiset

Vapaaehtoisia koulutetaan Kamuiksi lapsille ja nuorille

Tavallisten ihmisten kyky tukea toista ihmistä on suurempi kuin kuvittelemmekaan. OmaKamu ry on vuonna 2013 perustettu yhdistys, joka organisoi lasten ja nuorten kanssa toteutettavaa tukihenkilötoimintaa. Yhdistyksen luoma toimintamalli otettiin käyttöön Hämeen Setlementissä keväällä 2016.

– Jokainen Kamu saa koulutuksen ennen vapaaehtoistyön aloittamista ja neljäs koulutusryhmä aloittaa helmikuussa, Setlementin vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Jenna Luoto kertoo.

– Kamuina toimii kaikenlaisia ihmisiä 20-vuotiaista eläkeläisiin. Ihmiset ottavat yhteyttä, kun he kaipaavat jotakin uutta tai sisältöä elämäänsä.

 

Toiminta on suunnattu ensisijaisesti 4-14 -vuotiaille lapsille, joiden elämänpiirissä on vähän läheisiä ja luotettavia aikuissuhteita. Kamu tapaa lasta säännöllisesti, yleensä muutaman kerran kuukaudessa erilaisten vapaa-ajan toimien ja harrastusten merkeissä.

– Kun perhe hakee lapselleen Kamua, syynä voi olla esimerkiksi muutto uudelle paikkakunnalle, yksinhuoltajuus tai sairaus perheessä, Luoto pohtii.

– Toisaalta toiminta on myös ennaltaehkäisevää, eikä ongelmien tarvitse olla suuren suuria. Tärkeintä on kiireetön aika lapsen kanssa vaikka museokäynnin, frisbeegolfin, lautapelien tai ihan vain yhdessäolon parissa.

 

Kamuksi voi hakea ottamalla yhteyttä Hämeen Setlementtiin, josta saa ohjeet hakemuksen tekemiseen. Jokainen koulutuksen suorittava aikuinen haastatellaan henkilökohtaisesti ja hänestä tehdään rikostaustaselvitys. Kamuille järjestetään säännöllisesti myös jatkokoulutuksia, työnohjausta ja virkistäytymistilaisuuksia.

– OmaKamu-koulutus on maksuton 15 tunnin kokonaisuus, jossa käydään läpi lapsen kehitysvaiheita ja vapaaehtoistyön perusteita. Mukana on myös Kamuina toimivia ihmisiä kertomassa kokemuksistaan.

– Aika usein kysytään, että kuinka kauan jonkun Kamuksi pääseminen tai sellaisen saaminen sitten käytännössä kestää, mutta siihen ei ole suoraa vastausta. Voi viedä vähän aikaa löytää Kamu, jonka kanssa oleminen luontevaa ja helppoa molemmille osapuolille.

 

Kamu-suhteen tavoite on tukea lapsen sosiaalista kehitystä ja kasvua tasapainoiseksi ihmiseksi. Aikuisen se haastaa kehittämään omia sosiaalisia taitojaan ja kokeilemaan lapsen kanssa uusia harrastuksia ja asioita.

– Kokemukset ovat olleet todella hyviä ja odotukset ovat puolin ja toisin täyttyneet, Luoto sanoo.

– Perheet ovat olleet tässä ennakkoluulottomasti mukana, koska kysyyhän se rohkeutta päästää Kamu osaksi perheen arkea.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset: www.omakamu.fi/ryhdy-kamuksi/, jenna.luoto@hameensetlementti.fi tai puh. 050-344 5995. Seuraava koulutus alkaa Hämeenlinnassa 6. helmikuuta.

 

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset