Kaupunkiuutiset

Vapaaehtoista kotiseututyötä rakkaudesta lajiin

Valtakunnallisten kotiseutupäivien pääsihteeri ja Suomen Kotiseutuliiton valtuuston Kanta-Hämeen edustaja Elisa Göös ehtii hengähtää hetken Hämeenlinnan kauppatorilla Kahvi Jussin torikahvilassa.

Torin nykyistä tarjontaa väheksymättä, Göös kaipaisi torin valikoimiin enemmän ruokatuotteita, mielellään paikallisilta tuottajilta.

– Ihmettelen, ettei täällä ole enempää kotimaisia myyjiä. Mielestäni myös lähiruoan pitäisi näkyä torilla enemmän, kun siitä puhutaan joka puolella, Göös juttelee.

Yhteishenkeä tapahtumista

Elisa Göös on kotoisin Janakkalasta Rehakan kylästä. Kun sukutila siirtyi Göösille 2000-luvun taitteessa, hän rakensi paikalle uuden päärakennuksen ja Majatalo Willa Göösin, sekä lopetti työt Helsingissä.

Kotiseututyö on imaissut Göösin täysin mukaansa.

– Janakkalassa oli helppo uida kyläyhdistys- ja kotiseutuyhdistystoimintaan, koska minua siihen kysyttiin. Olen luonteeltani sellainen, että tutustun helposti ihmisiin ja olin myös kiinnostunut asiasta. Kiinnostukseni kotiseututyöhön lähti kyläyhteisön toiminnasta, ja siitä kiinnostus on vain levinnyt.

Kyläyhdistystoiminnassa Göösiä sykähdyttää eniten yhteistyö ihmisten kanssa. Kylän yhteiset tapahtumat, kuten kesätanssit ja joulujuhlat, kasvattavat yhteisöllisyyttä.

– Yhteenkuuluvuuden tunne tulee pienten tapahtumien kautta.

Göös ehti olla Rehakan ja Irjalan kyläyhdistyksen puheenjohtajana 11 vuotta, mutta jätti pestin keväällä. Nyt yhdistystä luotsaa Antti Kokkonen.

– Olen sitä mieltä, että nyt pitää antaa nuorille tilaa. Nuoria ei ole helppoa saada mukaan, ja kun heitä saa, olen siitä iloinen.

Laajempaa näkökulmaa

Göös on Janakkala-Seuran puheenjohtaja. Hän istuu myös Hämeen Heimoliiton hallituksessa, ja tekee paljon yhteistyötä sen toiminnanjohtajan Sinikka Keinon kanssa Valtakunnallisten Kotiseutupäivien tiimoilta niin tapahtuman ideoinnissa kuin käytännön toteutuksessa.

– Katson nyt kotiseututyötä laajemmasta näkökulmasta koko Päijät-Häme – Pirkanmaa – Kanta-Häme -akselilta. Ja kaikkein isoimman näkökulman työhön saan Suomen Kotiseutuliiton valtuutettuna.

Kun Göösiä pari vuotta sitten ehdotettiin Kotiseutuliiton valtuuston Kanta-Hämeen edustajaksi, hän suostui empimättä.

– Nyt on edessä hienoja haasteita. Suomen kotiseutuliiton strategiaa uudistetaan, ja sitä jalkautetaan syksyllä paikallisyhdistyksiin. Tavoitteena on edistää kotiseututyötä paikallisesti. Paikallisuuden lisäksi liiton arvomaailmaan kuuluvat avoimuus, osallisuus, yhteenkuuluvuus ja kotiseuturakkaus.

Vapaaehtoistyötä vuorotta

Suomen Kotiseutuliiton jokavuotinen tapahtuma Valtakunnalliset Kotiseutupäivät järjestetään tänä vuonna Hämeenlinnassa 7.–10. elokuuta. Tapahtuman järjestelyt ovat pitäneet Göösin kiireisenä.

– Ponnistus on aikamoinen. Huomaan, että aikaisempi kokemus tapahtumien järjestämisestä auttaa, ja se, että tunnen täältä paljon ihmisiä. Myös uusia tuttavuuksia on tullut koko ajan. Tapahtuma järjestetään vapaaehtoisvoimin, minkä vuoksi aikataulujen yhteensovittamisessa on omat haasteensa.

Vilkkaaksi itseään luonnehtiva Göös on törmännyt siihen, että hämäläisillä on oma, ihan hyvä, tapansa tehdä töitä.

– Täälläpäin työt tehdään hitaasti, mutta perusteellisesti, Göös naurahtaa hyväntahtoisesti.

Tänä vuonna Kotiseutupäivien teemana on Kotiseutu kullan kallis ja seminaarissa käsitellään kotiseudun ja suvun tarinoita. Tapahtumaan odotetaan noin 300 vierasta kotiseutuyhdistyksistä sekä myös sukuseuroista. Kotiseutuyhdistykset esittäytyvät yleisölle Hämeenlinnan torilla perjantaina 8.8. Hämeen Heimoliiton kotiseututeltassa.

– Teen tätä vapaaehtoista kotiseututyötä rakkaudesta lajiin. Tälle tielle lähdin ja loppuun täytyy hoitaa, kesken ei työtä jätetä. Odotan, että ihmiset saavat Kotiseutupäivistä henkistä pääomaa. On kunniatehtävä antaa oma panos kotiseututyöhön, ja haluankin kiittää kaikkia vapaaehtoisia, sekä Hämeenlinnan kaupunkia, Linnan Kehitystä, Suomen Kotiseutuliittoa, Janakkalan kuntaa, Hämeenlinna-Seuraa, Hämeen liittoa ja Hämeen Heimoliittoa ja muita tukijoita, jotka mahdollistavat Kotiseutupäivät Hämeenlinnassa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

26.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

29.9.2020