fbpx
Kaupunkiuutiset

Vapaaehtoistyö antaa sisältöä elämään

Viime vuosi oli Kissakoti Kattilalle haastava, sillä kissoja tuotiin Hämeenlinnan Kantolassa sijaitsevaan löytökissojen turvakotiin ennätysmäiset 220 yksilöä.

Vaikka kissoista 173 sai vuoden loppuun mennessä uuden kodin, tämän vuoden alussa kissoja oli edelleen jäljellä 122, kun normaalisti niitä on ollut noin 70–80 yksilöä.

– Ero on merkittävä vuoteen 2016 verrattuna, sillä tuolloin kissakotiin tuli 147 kissaa, ja sieltä lähti 143, puheenjohtaja Piia Santama Hämeenlinnan Kissojen Ystävät -yhdistyksestä kertoo.

Santama arvelee, että määrä on kasvanut, koska nykyään kissoista ilmoitetaan herkemmin, ja toisaalta maaseudulla, etenkin Lammilla ja Tuuloksessa, on kissapopulaatioita, jotka lisääntyvät hallitsemattomasti.

Kissakodissa on havaittu myös aivan uusi ilmiö:

– Viime vuonna tänne tuotiin erityisen paljon rotukissoja, olisivatko syynä erot, elämänmuutokset tai se, että sairastuneista kissoista halutaan päästä eroon, Santama pohtii.

 

Kissakoti Kattilan toiminta perustuu pitkälti vapaaehtoistyöhön. Hämeenlinnan Kissojen Ystävät -yhdistyksen ylläpitämässä Kissakodissa työskentelee yksi palkkatuella palkattu työntekijä sekä vaihteleva määrä harjoittelijoita – tällä hetkellä kolme. Santama työskentelee itse vapaaehtoisena aina kun vain päivätyöltään ehtii.

– Tässä tekee hyvää ja saa itsekin hyvän mielen.

Kissojen määrän kasvaessa myös työmäärä lisääntyy. Tilat siivotaan päivittäin, vesi- ja ruoka-astiat puhdistetaan ja vedet vaihdetaan, ja kissoille tarjotaan kerran päivässä myös kostea ruoka-annos. Lisäksi kissojen hiekkalaatikot seulotaan ja puhdistetaan joka päivä ulosteista.

– Kissakodin rutiinit on hoidettava joka päivä. Lisäksi leikatut ja toipilaat vaativat hoitoa, ja kissojen kanssa pitäisi ehtiä myös seurustella.

Työmäärä vaatii päivittäin kuuden ihmisen työpanoksen, jotta kaikesta selvitään kuudessa tunnissa.

– Viikonloppuisin toimimme täysin vapaaehtoisvoimin. Vakituisia vapaaehtoisia meillä on seitsemän, lisäksi kymmenkunta henkeä osallistuu vakituisesti muun muassa varainhankintaan, hän kertoo.

 

Vapaaehtoistoimintaa voi Kissakoti Kattilassa harjoittaa monin eri tavoin. Tervakoskelainen Kirsi Salmi aloitti vapaaehtoistoimijana noin vuosi sitten.

– Halusin sisältöä elämääni. Olen eläinrakas, kaikki eläimet ovat sydäntäni lähellä, joten tämä toiminta sopii minulle, hän kertoo.

Aluksi Salmi lähinnä kuljetteli tavaroita ja leipoi myyjäisiin.

– Tällä hetkellä vastaan myös Kissakodin kirpputoripöydästä. Lisäksi käyn siivoamassa, mutta varsinaiseen kissojen hoitoon en osallistu.

Salmi ihmettelee, että toiminnalle ei heru yhteiskunnalta tukea.

– Halusin auttaa, sillä täällä on tosi paljon työtä. Kun näillä eläimillä on hyvä olla, antaa se hyvän mielen ja saan siitä myös sisältöä elämääni.

 

Kissakoti Kattilassa kaikille kissoille pyritään löytämään uusi koti. Kissakoti ei saa julkista tukea, vaan toiminta pyörii lahjoitusten ja vapaaehtoistoiminnan varassa. Tukea voi antaa myös muun muassa kummitoiminnan kautta tai liittymällä yhdistykseen.

– Lahjoitukset ovat meille erittäin tärkeitä. Kaikki rahoitus on käytännössä lahjoitusten sekä erilaisten tapahtumien varassa. Sen vuoksi kaikki apu ja pienetkin ruoka- ja tavaralahjoitukset ovat tervetulleita, Piia Santama sanoo.

Periaatteessa kuka vaan voi ryhtyä vapaaehtoiseksi.

– Kaikki vapaaehtoistyö on tervetullutta, mutta tarvitsemme varsinkin ihmisiä, jotka voivat sitoutua toimintaan.

Etenkin kissojen kesytystyö vaatii aikaa ja sitoutuneisuutta.

– Sellaisiakin henkilöitä tarvittaisiin, joilla olisi aikaa ja kiinnostusta viettää aikaa täällä kissojen kanssa.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset